Baleare naj bi po napovedih poleti obiskalo rekordno število turistov. Foto: Reuters
Baleare naj bi po napovedih poleti obiskalo rekordno število turistov. Foto: Reuters

Balearskim otokom, ki jih sestavlja sedem manjših otokov in štirje večji otoki, se poleti obeta rekordno število obiskovalcev. Majorka, Ibiza, Menorka, Formentera, ki imajo skupaj 1,1 milijona prebivalcev, naj bi v poletnih mesecih sprejeli kar 13,5 milijona turistov, kar oblastem povzroča veliko sivih las.

Čeprav se obiskovalcev ne branijo, saj se v glavnem preživljajo s turističnimi dejavnostmi, so se odločili, da turisti na otoke ne bodo več smeli prihajati s svojimi avtomobili, saj s tem povzročajo hude prometne zastoje in onesnažujejo okolje.

Preobremenjeno je tudi letališče
Preglavic jim ne povzročajo zgolj turisti, ki se odločijo na otok vzeti lasten avtomobil, ampak tudi ladje za križarjenje, ki na vrhuncu sezone vsak dan samo na Majorko pripeljejo 22.000 ljudi. Letos pričakujejo, da bo na Majorko prispelo kar več kot 500 velikih ladij, ki bodo na otok pripeljale več kot 1,5 milijona turistov. Pod velikim pritiskom ni samo pristanišče, ampak tudi majorško letališče. To se lahko brez težav spopade s 66 poleti na uro, vendar so to številko že zdavnaj presegli, saj poleti na letališču na uro sprejmejo okoli 100 letal.

Čeprav si omejitve turistov ne želijo, bi radi zmanjšali vsaj pritisk turistov na največje mesto Balearov Palmo, ki je najbolj obremenjeno, še poroča Guardian.

Minister za turizem Biel Barceló je ob tem opozoril, da več turistov ne pomeni nujno tudi večjega prihodka: "Leta 1980 so imeli Baleari šest milijonov turistov in najvišji BDP na prebivalca v Španiji, zdaj, ko jih imajo 13 milijonov, so zdrsnili na sedmo mesto."