Tartuf na fotografiji je bil prodan za dva tisoč evrov. Foto: EPA
Tartuf na fotografiji je bil prodan za dva tisoč evrov. Foto: EPA

Društvo tartufarjev slovenske Istre v sodelovanju z občino Koper organizira festival že tretjič zapored. Potekal bo v vasi Gradin med 12. in 21. oktobrom.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali prikaz iskanja tartufov (gomoljik) s psi, organizirana bo kulinarična delavnica o tartufih in vinu, večere pa bo popestril zabavni program z glasbo. Prav tako bo mogoče prisluhniti predavanju o gobah in tartufih ter si ogledati razstavo koprskega gobarskega društva.

Na mizah v Gradinu se bodo znašle domače, tradicionalne in domiselne jedi na osnovi tartufov, od domačih testenin oziroma fužev s tartufi do ombola s tartufi in najrazličnejših sladic s tartufi.

Gomolj kot afrodiziak
Tartuf je podzemni gomolj, ki je zelo cenjen v gastronomiji. Poznan je po vrtoglavih cenah, nekateri mu pripisujejo tudi lastnosti afrodiziaka. Tartufi - poznamo bele in črne - uspevajo predvsem v delih Francije, Italije in v Istri.