Ture avanture
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Mona Lisa
Vsakdanji prizor v Louvru: gneča za ogled da Vincijeve Mona Lise, enega najprepoznavnejših (in najskrivnostnejših) umetniških del na svetu. Foto: EPA

Dodaj v

V Louvre zaradi Mone Lize in piramide

Zaradi finančne krize letos manj obiskovalcev kot lani
1. maj 2009 ob 07:12
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Število obiskovalcev znamenitega pariškega muzeja Louvre je v preteklih 20 letih naraslo s treh na kar 8,5 milijona letno.

Kar 80 odstotkov obiskovalcev pride izključno zaradi Mone Lize, renesančne mojstrovine Leonarda da Vincija, drugi magnet, ki privabi turiste v Louvre, pa je 21 metrov visoka steklena piramida, v kateri je glavni muzejski vhod.

Piramida je zaradi velikega kontrasta s klasicistično-baročno muzejsko stavbo ob odprtju pred 20 leti vzbudila polemike. Zasnovana je bila za 4,5 milijona obiskovalcev letno, zato arhitekt Ming Pei skupaj z muzejskim vodstvom že razmišlja, kako bi jo preuredili za večje število ljudi.

Manj Američanov, veliko mladih
Direktor muzeja Henri Loyrette je za pariški dnevnik Le Parisien ocenil, da muzej letos ne bo privabil 8,5 milijona obiskovalcev, kolikor jih je v letu 2008. Zaradi finančne krize namreč opažajo kar od deset do dvajset odstotkov manj Američanov, je povedal. Skoraj 40 odstotkov obiskovalcev je sicer starih manj kot 26 let, zato ne plačajo vstopnine.

Louvre hrani zgolj umetnine, ki so nastale pred letom 1850. Vsako leto pridobi nova dela, vredna od sedem do osem milijonov evrov.

A. K.

Prijavi napako
Komentarji
Enborcan
# 01.05.2009 ob 16:39
"Vsi" pravijo, da je slika Mona Lize mala, meni se pa ni zdelo. Kvečjemu se mi nekatere druge zdijo gromozanske.
ism
# 01.05.2009 ob 12:02
Ogromen muzej. V parih urah ga komaj prehodiš. Drugače pa je Mona Liza majčkena slika, okoli je največ gneče in varnostnikov. Gneča je še okoli Venere. Drugače pa čudovit muzej in enkrat mesečno ima celo prost vstop.
Kazalo