Pariški Louvre je med najveličastnejšemi muzeji na svetu zasedel prvo mesto, njegove umetnine pa vsako leto občuduje na tisoče obiskovalcev. Foto: Reuters
Pariški Louvre je med najveličastnejšemi muzeji na svetu zasedel prvo mesto, njegove umetnine pa vsako leto občuduje na tisoče obiskovalcev. Foto: Reuters
Sikstinska kapela
Veličastna Michelangelova freska na stropu Sikstinske kapele je najbolj obiskana znamenitost Vatikanskega muzeja. Foto: Reuters
Botticellijevo delo sodi gotovo med tiste mojstrovine galerije Uffizi, ki pritegnejo največ pogledov obiskovalcev.
Gettyjev center
Gradnja Gettyjevega centra v Los Angelesu je stala kar milijardo amerišlih dolarjev. Foto: Reuters
Madridski Prado, ki z muzejema Reina Sofia in Thyssen-Bornemisza sestavlja madridski trojček, se je med največjo deseterico znašel na devetem mestu.

Muzeji, od pariškega Louvra do newyorškega Metropolitana in londonske galerije Tate, so postali svojevrstna turistična znamenitost, ki turiste v mesto privabljajo celo pogosteje kot mesta sama. V največjih in najbolj privlačnih svetovnih muzejih se turisti brez kakršnih koli težav zamotijo za najmanj en dan, številni pa se tja vračajo in vračajo, saj muzeji vedno ponujajo nove in nove razstave in umetnine.

Na spletni strani TripAdvisor so sestavili seznam desetih najbolj priljubljenih muzejev na svetu. Pa poglejmo, kateri so muzeji, ki vabijo ljubitelje umetnin po vsem svetu in ki sami ponujajo najbolj veličastne umetnine, ki so nastale po svetu.

1. Muzej Louvre v Parizu
Na prvo mesto se je uvrstil pariški Louvre, zagotovo eden najbolj znanih in najbolj priljubljenih muzejev na svetu in nujen postanek vsakega popotnika, ki obišče Pariz. Nekoč je bila veličastna palača dom francoskih kraljev, zdaj pa tam domujejo največje svetovne umetnine, med katerimi sta največje pozornosti deležni Miloška Venera in Da Vincijeva Mona Lisa.

2. Vatikanski muzeji v Vatikanu
Zbirka Rimskokatoliške cerkve v Vatikanu, ki se razteza na skoraj 14 kilometrih, je ena največjih in najbolj veličastnih na svetu. Muzej na leto obišče več kot štiri milijone turistov, ki tam občudujejo dela Leonarda Da Vincija, Rafaela in, najbolj poznan in občudovan, Michelangelov strop v Sikstinski kapeli.

3. Metropolitanski muzej v New Yorku
Metropolitanski muzej v New Yorku, ki se nahaja v fascinantni zgradbi, je eden največjih muzejev na svetu. Tam je razstavljenih več kot dva milijona umetniških del, od grških skulptur pa do Pollocka in Picassa ter 2.000 evropskih umetnikov, ki zadovoljujejo okuse številnih navdušencev nad umetnostjo.

4. Center J. Paul Getty v Los Angelesu
Gettyjev muzej je dom zavidanja vredne umetniške zbirke, kjer imajo svoje mesto tudi Van Gogh, Monet in Cezanne. Tudi sama zgradba muzeja je svojevrstno umetniško delo, v muzeju pa se lahko odpočijete tudi v prelepih vrtovih ali uživate v razgledu na Los Angeles.

5. Muzej Orsay v Parizu
Na lestvici najbolj priljubljenih se je znašel tudi drugi velik pariški muzej. Muzej, ki so ga uredili v notranjosti železniške postaje, zgrajene za Svetovno razstavo leta 1900, se je usmeril predvsem v umetnost 19. in 20. stoletja, predvsem pa lahko v Orsayju občudujemo zavidanja vredno impresionistično zbirko z deli Moneta, Maneta, Renoirja, Van Gogha in Degasa.

6. Galerija Uffizi v Firencah
Galerija Uffizi je eden najstarejših muzejev na svetu, kjer lahko obiskovalci občudujejo Boticellijevo Rojstvo Venere, poleg tega pa se v muzeju v novem delu Firenc nahaja številčna zbirka del Michelangela in Leonarda Da Vincija.

7. Art Institure v Chicagu
Art Institute v Chicagu je poznan po svoji zbirki impresionističnih in postimpresionističnih del, med njimi tudi več kot 30 del Moneta. Tako lahko od daleč, skozi Monetove Senene kopice, konec poletja in z Moulin Rougeom Henrija Toulouse-Lautreca, občudujete Francijo.

8. Galerija Tate v Londonu
Galerija sodobne umetnosti Tate v britanski prestolnici, ki ponuja razgled na reko Temzo in Milenijski most, v največji surrealistični zbirki na svetu na ogled ponuja tudi mojstrovino Salvadorja Dalija Pozabljeno obzorje.

9. Muzej Prado v Madridu
Muzej Prado v Madridu ponuja eno najbolj veličastnih umetniških zbirk na svetu, predvsem pa se dober glas Prada po svetu širi zaradi številnih del španskih umetnikov Goye, Velasqueza, Murilla in El Greca.

10. Narodna galerija umetnosti v Washingtonu
Na desetem mestu se je znašla washingtonska Narodna galerija umetnosti, ki se ponaša z zavidljivo zbirko sodobne umetnosti z Jasonom Pollockom, Royem Lichtensteinom in Andyjem Warholom na čelu.

B. T.