Ture avanture
Ustanova Mali vitez sicer pomaga okoli 930 osebam, ki so se kot otroci spopadali s težko boleznijo – rakom, operacijami, terapijami in kemoterapijami, zdravljenje pa je pustilo posledice na njihovih telesih, tudi manjkajoče in poškodovane ude, predvsem pa je vplivalo na njihovo psihično stanje, na njihovo samozavest in samopodobo. Foto: Facebook Bogomir Dolenc
       Tek je način moje dobrodelnosti in s tekom želim pomagati drugim. Lani so bili to lačni, letos so mali vitezi, pred časom so bile to druge socialno ogrožene družine ali posamezniki. To je moja motivacija in to je način kot psihološki prijemi, s katerimi grem prek bolečine. Nekoč sem izjavil in zapisal na blogu, da tekmujem v svojih tekmah in ne v prirejenih tekmah, kjer se posamezniki podijo za "časom" in dokazujejo s sebki na določenih profilih, in kjer je edino merilo zbiranje sredstev za druge.       
Projekt lahko podjetja in ustanove finančno podprejo še do konca oktobra, ljudje pa do konca leta s SMS-sporočili "1919 VITEZ" ali "VITEZ5". Foto: Facebook Bogomir Dolenc

Dodaj v

Velenjčan na preizkusu življenja: 42 maratonov v 42 dneh

"Vsak maraton je 'tekma' zase"
25. avgust 2018 ob 18:13
Velenje - MMC RTV SLO

42-letni Bogomir Dolenc bo še nadgradil svoj lanski podvig, ko je pretekel deset maratonov v desetih dneh. V naslednjih 42 dneh bo odtekel prav toliko maratonov z namenom, da pomaga otrokom, ki so premagali hude bolezni.

Če bi mu pred desetimi leti omenili, kaj bo počel danes, bi se verjetno nasmejal. Nekoč uspešen poslovnež, ki ni v 24 urah našel niti deset minut zase, je postavil svoje prioritete na glavo po obisku nekega seminarja, kjer je predavatelj postavil vprašanje: "Kdo si bo dnevno vzel deset minut časa za vas in vaše zdravje, če ne ravno vi?"

Pred nekaj urami pa je na maratonu v Velenju stopil v vlogo glavnega akterja največjega letošnjega dobrodelnega športnega dogodka. Dolenec bo do 5. oktobra, ko se bo njegov podvig končal s tekom po cesti od Trojan do Velenja, odtekel 40 maratonskih razdalj na stadionih, drugih urejenih progah in množičnih maratonih po slovenskih krajih. Ves čas pa bo zbiral denar za ustanovo Mali vitez, ki pomaga ljudem, ki so se v otroštvu spopadli s hudo boleznijo in zdravljenjem.

Pred podvigom smo izmenjali nekaj besed s tekačem in triatloncem. Pogovor si lahko preberete spodaj.


Zakaj ste se odločili za tovrsten projekt?
Pred časom, tj. nekje dve leti nazaj, sem raziskoval idejo o izvedbi ekstremnega tekaškega projekta, s katerim bi tako kot vedno zbiral sredstva za ranljive skupine oziroma posameznike. Iskal sem korelacijo in iz izhodišča, da je dolžina maratona 42 kilometrov (in še nekaj metrov zraven), prišel do odločitve za izvedbo 42/42. Tako je začel nastajati projekt 42 maratonov v 42 dneh.

Kako vam je uspelo k projektu privabiti osebnosti, kot sta Borut Pahor in varuhinja človekovih pravic? Kakšno vlogo bosta odigrala pri tem?
Predvsem sem privabil omenjena v sodelovanje oz. k podpori s podobnimi projekti, ki sem jih že izvajal v preteklosti. Oba sem spoznal osebno. Gospoda predsednika sem spoznal na sprejemu za prostovoljca leta v mesecu maju prejšnjega leta, kjer sva se pogovarjala o tekaških podvigih, ciljih, o samem teku in sva prišla do iztočnice takrat nastajajočega projekta 42 maratonov v 42 dneh. Bil je takoj navdušen in je izrazil podporo, če se odločim za realizacijo. Odločitev je bila nato narejena po preizkusu lani, ko sem odtekel deset maratonov v desetih dneh. In potrditev Boruta Pahorja za častnega pokrovitelja projekta.

Gospo varuhinjo človekovih pravic sem tudi spoznal lani, in sicer na plesnih predstavah Življenje je vrednota, ki so bile prav tako namenjene pomoči malim vitezom. Oba sva bila skupaj na vseh plesnih predstavah – 21 predstav od pomladi 2017 do poletja 2018 – in sva takoj našla isti pogled glede sodelovanja ter podpore tudi v tem projektu.

Kako so potekale priprave? Koliko tekaških treningov je potrebnih za nekaj takšnega?
Priprave so sestavljene iz fizičnega treninga in psihološke priprave. Poudarek in najpomembnejši del je seveda psihološka priprava, ki zajema 80 odstotkov vsega oz. je zame ključen dejavnik. Fizični del pa je tisti, ki mora biti v tistih 20 odstotkih dovolj dober, načrtovan in s takšno bazo ter nadgradnjo, da se tak projekt lahko dokonča. In začne, seveda.

Sam fizični trening je sestavljen iz različnih faz priprav: na vse tekaške kilometre iz prejšnjih let – kilometrina vsako leto je od 2.500 do plus 3.000 kilometrov – je bil trening od oktobra lanskega leta do junija letošnjega leta večplasten: trening moči, trening core (notranje mišice), trening plavanja, trening kolesa, joga in razgibavanje. V najkompleksnejšem obdobju – na začetku leta 2018 – je bilo število treningov osem ali devet enot na teden, nato sem prešel v zadnji interval tekaških treningov, ki so bili prepleti različnih dolžin – od 10 do 80 kilometrov – nekajkrat tedensko.

Ne smem pa pozabiti omeniti spremljanja in podpore Inštituta za šport in medicino iz Ljubljane, s katerimi smo spremljali napredek in smer treninga in kateri bodo z mano tudi ves čas projekta. Pomembno vlogo v celotnem obdobju ima pa seveda prehrana, ki mora biti prilagojena vsem oblikam obremenitev – porabo mora dopolnjevati vnos kakovostnih hranil.

Kakšni so vaši cilji za vsakega izmed 42 dni? Želite vsak maraton odteči v določenem časovnem limitu?
Najpomembnejši cilj v teh 42 dneh je gibanje za male viteze. Težko je v napisanih besedah izraziti, kaj vse je v tem motu, pojmu. Gibanje za male viteze je tako širok pojem, ker vključuje same male viteze, druženje z njimi zadnje leto in pol, spoznavanje z njimi in spoznavanje njihovih vsakdanjih težav, so delavnice izdelovanja izdelkov s Tadejo, kjer jih je motivirala k ustvarjanju – če bodo ti izdelki zdaj namenjeni kot zahvala vsem tistim, ki bodo kot prostovoljno štartnino namenili na vsakem od teh dogodkov. Gibanje za male viteze je ples po 21 odrih plesne skupine Katja Dance Company, s katerim so pomagali malim vitezom, ter je gibanje vsakega od udeležencev na teh dogodkih, ki je pripravljen narediti korake za male viteze. Eden večjih ciljev je tudi, da pritegnem tiste, ki nekako v zadnjem obdobju ne delajo veliko za svoje zdravje, ne skrbijo za zdravje – in bom najsrečnejši, ko se bodo našli takšni, ki mi bodo osebno rekli, da so "dvignili rit" in prišli na dogodek in naredili gibanje. Kakršno koli, je lahko samo hoja, kratek tek, je lahko razgibavanje v sklopu pripravljenih dogodkov.

In je povezovanje rekreacije, športa in dobrodelnosti ter sodelovanja velikega števila lokalnih oblasti v enem dogodku. Dogodku za male viteze. Moj cilj pa je odteči vsakega izmed teh maratonov v štirih urah, toliko kolikor traja dnevna prireditev v teh krajih, ki so na tekaškem zemljevidu. V ozadju je veliko "tveganj", a jih bomo nadzorovali in šli iz dneva v dan, iz maratona v maraton. Vsak maraton je "tekma" zase.

Kaj vas kot tekača žene naprej, s čim premikate meje in se dvignete nad bolečino?
Imam dva športa – tek in triatlon. Tek je način moje dobrodelnosti in s tekom želim pomagati drugim. Lani so bili to lačni, letos so mali vitezi, pred časom so bile to druge socialno ogrožene družine ali posamezniki. To je moja motivacija in to je način kot psihološki prijemi, s katerimi grem prek bolečine. Nekoč sem izjavil in zapisal na blogu, da tekmujem v svojih tekmah in ne v prirejenih tekmah, kjer se posamezniki podijo za "časom" in dokazujejo s sebki na določenih profilih, in kjer je edino merilo zbiranje sredstev za druge. Sestavim svojo tekmo, postavim svoj cilj in odtečem svojo tekmo – to me žene – in seveda rezultat, s katerim potem dejansko vidimo učinke pri ljudeh, ki se jim s sredstvi pomaga.

Procesi, ki pa so v ozadju in s katerimi se spoprijemam v sami izvedbi ekstremnega podviga pa so preplet kompleksnih razmišljanj, vizualizacij in zapiranja v svoj svet razmišljanj, v svoj zaprti prostor, kjer ustvarjam vse podobe in s temi premagujem vse "fizične" težave.

K. K., Polona Brajkovec
Prijavi napako
Komentarji
r5
# 25.08.2018 ob 19:51
"Kdo si bo dnevno vzel deset minut časa za vas in vaše zdravje, če ne ravno vi?"
42 maratonov v 42 dneh ni ravno "za zdravje", ampak podpiram, če se je odločil za to pot. Srečno!
luna med oblaki
# 25.08.2018 ob 21:50
Saj verjamem, da je njegov namen dober, toda človek mora v prvi vrsti skrbeti sam zase in za svoje zdravje. In kar počne ta človek, je napor preko vseh meja, če bo nekega dne padel dol in mu bo odpovedalo srce, ne bo nič čudnega.
Sicer želim vse dobro in srečno.
mija3
# 25.08.2018 ob 22:34
To je spet en ego trip. Če hoce, naj tolk laufa vsak dan, sam s sabo, brez medijske pozornosti. Ne pa zlorabljati dobrodelnosti za motivacijo, da bo sebi in drugim dokazal, da zmore... sami narcisi taki tipi... S predsednikom vred.
alojzr2
# 25.08.2018 ob 21:20
Tip laufa, ker je nor na laufanje. Ni mu treba zavijati svojega početja v humanitarno signaliziranje kreposti.

Jaz bom tudi v 42 dneh pojedel 42 kremšnit. Zakaj? Za dobrodelnost vendar!
nataradž
# 25.08.2018 ob 21:40
Ne vem , no, Bogomir, če je to res način pomaganja svetu.
Telo "fotsirati" do skrajnih meja je kvečjemu odmik od prave smeri, ki
razvija duhovno plat.
Znanje, ustvarjalnost, plemenitenje značaja: s temi darovi DEJANSKO nekaj naredimo za blaginjo
ljudi. To naprezanje telesa v slogu Mravljeta, Strela in vas je bolj nekakšen egotrip, od katerega lahko nekaj pozitivnega , če sploh, pridobi le zdravje vašega telesa, ki ga nazadnje požrejo črvi.
Napišite rajši eno svojo knjigo, ali skomponirajte skladbo, bo več narejenega za duhovno bogat, pravičen, zdrav in lep svet.
marvin42
# 25.08.2018 ob 22:46
Tip to dela zase, ne za druge. Če je bil res uspešen poslovnež, bi z dosti manj truda naredil precej več za to ustanovo Mali vitez kot poslovnež, ne pa kot rekreativni tekač.
Sandopes
# 25.08.2018 ob 20:26
Vprasanje pa je; ZAKAJ??
pjandura
# 26.08.2018 ob 10:49
42 maratonov v 42 dneh

Sploh ne štekam, kako lahko to pretečeš. Pa sem že pretekel npr. polmaraton itd., ampak že drugi ali tretji dan bi crknil.
deloholik
# 26.08.2018 ob 10:24
Naj laufa, če mu paše.
Robiland
# 26.08.2018 ob 07:48
nepotrebno
ElTorro
# 26.08.2018 ob 13:18
Jaz bom tudi v 42 dneh pojedel 42 kremšnit. Zakaj? Za dobrodelnost vendar!

In če boš zgodbo "prodal" medijem, in bo na ta račun prišel zraven kak sponzor, da bo na fotkah v reportaži o tvojem podvigu njegov logotip, in boš zbral par jurjev ki jih boš dejansko dal neki dobrodelni ustanovi......boš s tem dejansko naredil več, kot če teh 42 kremšnit poješ skrit za zavesami v svoji dnevni sobi.
maček Tom
# 26.08.2018 ob 10:04
to je tip a la Martin Strel.... pretiravanje ki ne bo doprineslo k ničemur
jasej1
# 25.08.2018 ob 22:41
Predvsem je problem ta, da bo moral 42 dni imeti hud doping program. Lahko si le želi, da to ne bo pustilo posledic na njegovem zdravju.
mjolnir
# 26.08.2018 ob 08:10
Kje pa je zaposlen?
mali_piscek
# 26.08.2018 ob 09:36
A je dobil navdih pri filmu Forrest Gump?
marvin42
# 25.08.2018 ob 22:16
365 maratonov v 365 dneh: klik
Pri 49 letih.
ElTorro
# 26.08.2018 ob 13:21
Predvsem je problem ta, da bo moral 42 dni imeti hud doping program. Lahko si le želi, da to ne bo pustilo posledic na njegovem zdravju.

In zakaj bi potreboval doping program? Saj pa ne gre za neke nezaslišane podvige, ob katerih se telo ne bi bilo sposobno samo ustrezno regenerirati - seveda ob ustrezni natreniranosti.

Če povprečen človek težko preteče 5km v enem kosu to še ne pomeni, da nekdo drug ne more brez dopinga vsak dan preteči maratona...
dadinho10
# 27.08.2018 ob 10:36
pohvalno, vendar meni nerazumljivo.
ok, tip je ocitno ekstremist, vendar me zanima (informativno) znesek zbranih donacij ob taksnih dogodkih.
ce je cilj pomagati sibkejsim, potem kot nekaksen uspesen poslovnez lahko ustanovi neko fundacijo, zbere se kaksne poslovne partnerje in del dobicka vlagajo tam.... tisti res uspesni, menim da lahko prispevajo dosti vec kot s tem tekom....mozno, da se motim, ampak mislim da so taksni ljudje neki posebnezi, ki pac potrebujejo neke ekstra izzive, da zadovoljijo svoj ego......
njega je spreobrnilo vprasanje kdo si bo vzel 10 minut za sebe, ce ne sam?
zdaj si jih sicer verjetno res vzame, ampak eno/dve letna priprava na taksen tek (vsi mozni treningi) in potem sama izvedba 42/42 je ekstra naporna pa tudi zdravstveno ni ravno macji kaselj....ce namrec vprasamo strokovnjake, noben ne bo za zdravje priporocal maratonske teke iz dneva v dan....

pa se izjava iz tega portala nasega poklicnega tekaca...iz leta 2014 (anton kosmac)
Koliko regeneracije potrebuje tekač po maratonskem teku?
Približno en mesec. Sam tečem vsak dan, tudi dan po maratonu. Seveda je intenziteta manjša, ker si popolnoma prazen, ampak 20 minut vsak dan v prvem tednu po maratonu vseeno naredim.
d_a_r_k_o
# 26.08.2018 ob 02:27
Lovci v drncu dolgo sledijo antilopi po savani, dokler ta ne omaga. Nato jo pospravijo in z njo nahranijo svoje družine. Lovci tekači se precej hladijo s potom, antilopa pač s plazenjem jezika, kolikor gre.
dianamala
# 28.08.2018 ob 11:09
prej pa 40 let nič
kislec
# 26.08.2018 ob 18:38
Kritikastri , vsaj preberite članek v celoti, preden začnete izlivati žolč :

na primer: topgun / 3 dan ga bo zvilo /
ni prebral: " Odločitev je bila nato narejena po preizkusu lani, ko sem odtekel deset maratonov v desetih dneh."
polarni123
# 28.08.2018 ob 09:39
In potem se sprašujemo zakaj zdravstveni sistem poka po šivih. Plemenit namen super, 42 maratonov v 42 dneh pa bo gospod plačal z obrabo kolkov , .... Vse skupaj bo zdravstveni sistem stalo več kot bo zbral. Plemenito a bedadz.
jcerovse
# 27.08.2018 ob 07:59
Mi sploh ni jasno kako bo to zdrzal...men je faca,pa nej tece ce mu pase!Veliko srece mu zelim!!
kislec
# 26.08.2018 ob 20:48
Na rob tem neprimernim komentarjem, ki nikjer ne vidijo dobrega namena, ampak vedno iščejo vzrok v po njihovem mnenju pridobitnem ali slavohlepnem ozadju, spominjam na podoben Urbanov podvig s humanitarnim poslanstvom (ravno pred 20 leti), ko je prečil pozimi vse zaresne naše hribe (knjižno: gore) od Tolmina do Maribora z namenom zbiranja sredstev za zdravljenje otrok, bolnih za rakom.
//Sam je v otroštvu prebolel raka na grlu in kar precej let prebil po bolnišnicah - pa potem postal vrhunski na več področjih: alpinist (tudi nekajkrat v Himalaji), alpinistični smučar, glasbenik in fotograf; mimogrede pa je tudi doštudiral (tja do magisterija). //
kaltewasser
# 26.08.2018 ob 16:25
Ego trip, ja super, pa kaj. Eni si ga cele dneve m., eni igrice igrajo, eni iz mostu skacejo... Vsak se sam odloci po zdravi pameti baje. Sam ve koliko zmore, ce ne ogroza sebe, drugih kakor sem prebral ne. Pa se dobrodelni tek je ali kaj ze. Ce bi vsak delal tisto kar najbolj zna ali bi rad bi bilo vse v redu. Ne vemo ne ure ne dneva, carpe diem.
primos
# 27.08.2018 ob 14:54
Dadinho
Kosmac tece maraton 2h 15min, ta pa 4 ure.
10 km na uro je dokaj pocasen oz normalen tek.
In za tega gospoda ni prav noben preteci en maraton, vem da se to slisi cudno ampak tako pac je.

Poglej si nasledno soboto rezultate najboljsih na 75km iz Celja v Logarsko

Seveda pa je nekaj povsem drugega 42 v 42
topgun1984
# 26.08.2018 ob 16:31
3 dan ga bo zvilo :)
ms18
# 25.08.2018 ob 21:56
Prej bo odpovedalo srce nekomu, ki se doma na kavču nažira z nezdravo hrano, kot nekomu, ki teče vsak dan.

42 maratonov v 42 dneh po ravnem sicer v svetovnem merilu ni neki ekstra. Precej običajni reakreativci so zmogli precej daljši niz, tudi 1 leto.
Kazalo