Veseli december se je letos v Ljubljani začel že konec novembra s prižigom lučk. Foto: BoBo
Veseli december se je letos v Ljubljani začel že konec novembra s prižigom lučk. Foto: BoBo
false
Tudi v Mariboru so praznične luči prižgali novembra. Foto: BoBo
false
Najmlajše bo že ta vikend razveselil prvi od treh dobrih mož. Foto: BoBo
dedek mraz
Tudi letos brez dedka Mraza ne bo šlo. Foto: BoBo
big foot mama
Novomeščani bodo v novo leto vstopili ob zvokih Big Foot Mame. Foto: BoBo
ognjemet
Večino mest bo ob vstopu v novo leto razsvetlil ognjemet. Foto: BoBo

Večina slovenskih občin je praznične luči, ki bodo gorele še v prvih dneh prihodnjega leta, že prižgala. Najmlajše bo že ta konec tedna obiskal Miklavž, prvi od treh dobrih mož.

Dobra vila v Ljubljani tudi letos izpolnjuje želje
Praznično dogajanje se je v Ljubljani začelo teden dni prej, kot smo bili vajeni. Tako so lučke prestolnico razsvetlile že 27. novembra, hkrati je svoja vrata odprl tudi praznični sejem.

V Ljubljani bo veselo ves mesec, poleg prazničnega sejma bo potekal že tradicionalni Miklavžev sejem. Dobra vila bo pred mestno hišo znova izpolnjevala želje, na ulicah in trgih bodo nastopali lajnarji in ulični gledališčniki. Miklavž bo v spremstvu parkeljnov in angelčkov krenil po ljubljanskih ulicah 5. decembra ob 17. uri. Decembrske dni bo popestril glasbeni program, 24. decembra pa lahko pred mestno hišo prisluhnete tudi tradicionalnemu božičnemu koncertu. Poskrbljeno bo tudi za otroke, ki se bodo lahko v Čarobnem gozdu v parku Zvezda udeležili ustvarjalnih delavnic. Dedek Mraz bo letos Ljubljano obiskal kar petkrat, prvič se bo v prestolnici mudil 26. decembra.

Odre bodo postavili na Novem, Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. 31. decembra bo veselo po vsej Ljubljani, za glasbo pa bodo skrbeli Muff, Tabu, Učiteljice, Ansambel Petan in Face, Koala Voice, N'toko, Klemen Klemen, 8 Bomb, Manca Izmajlova, Samuel Lucas, HELP! – A Beatles Tribute. Ob polnoči bo prestolnico razsvetlil ognjemet.

Čarobni december in Vilinsko mesto v Mariboru
Tudi v štajerski prestolnici se je s prižigom prazničnih luči že začel veseli december. Bogat program obljubljajo v Zavodu za turizem Maribor-Pohorje, kjer pripravljajo Čarobni december. Vse do 30. decembra bo središče Maribora tudi prizorišče čarobnih dogodivščin na ulicah, dvoriščih in trgih Vilinskega mesta, kjer se v organizaciji Narodnega doma Maribor odvijajo kulturne prireditve in ustvarjalne delavnice za vse generacije. Na mestnih trgih se bodo zvrstili številni koncerti, plesne predstave, otroške delavnice, obiskovalce pričakujeta tudi Miklavžev in božično-novoletni sejem. Znova je zaživelo tudi mestno drsališče. Dedek Mraz se bo že 12. decembra mudil na Snežnem stadionu pod Pohorjem, s svojo praznično okrašeno kočijo bo skoraj do konce decembra potoval po mestnih soseskah in razveseljeval otroke.

Veliko silvestrovanje bo na trgu Leona Štuklja potekalo s Karneval Bandom in Kingstoni, na Grajskem trgu se lahko novega leta veselite skupaj z DJ Popijem, veselo bo tudi v Areni pod Pohorjem, kjer pa bo treba za koncert Tanje Žagar in Avanture banda seči v žep.

V Celje v soboto prihaja prvi dobri mož
Praznični dnevi so se začeli tudi v Celju, kjer se je sklop prireditev Pravljičnega Celja začel preteklo nedeljo. Na Glavnem trgu je zaživela Čarobna dežela, kjer se lahko najmlajši vozijo s pravljično kočijo, v središču Celja pa vsak dan do konca leta obratujeta pravljični vrtiljak in pravljični vlakec. Seveda v mestu ne manjka niti božično-novoletni sejem. Danes se za najmlajše začnejo tudi Miklavževe ustvarjalne delavnice, jutri bo Celje obiskal prvi dobri mož.

December bodo v knežjem mestu še dodatno popestrili glasbeni in plesni program, lutkovne predstave za mlajše, pravljične ustvarjalne delavnice in adventna vodenja po mestu. 18. decembra bo na Glavnem trgu svoja vrata odprla Pravljična dežela, Božiček pa bo v spremstvu pravljičnih vil Celjane z obiskom razveselil že 19. decembra. Prireditve se bodo sklenile z velikim silvestrovanjem na Krekovem trgu, kjer bo zbrane v novo leto pospremili Rok Ferengja & Rok’n'Band.

Novo mesto v duhu dobrodelnosti
V Novem mestu so prižig praznične osvetlitve napovedali za 5. december, praznično dogajanje pa se bo začelo že danes, ko bodo odprli drsališče in adventni sejem.
Mestna občina Novo mesto in več prirediteljev za praznični decembrski spored pripravlja 15 programskih dni med 4. in 31. decembrom, ki bodo postregli z glasbenimi in plesnimi nastopi, lutkovnimi predstavami, delavnicami, seveda brez obiska dobrih mož ne bo šlo.

Poskrbljeno bo tudi za kulinarične užitke, ob večerih pa se obetajo koncerti večinoma domačih rock skupin. Novomeščani bodo na tamkajšnjem Glavnem trgu v novo leto stopili ob zvokih skupine Big Foot Mama. Posamezne prireditve, ki se bodo letos dogajale v Novem mestu, imajo tudi dobrodelno noto, saj bodo zbrani denar poklonili socialno ogroženim. Tako kot lani so se v Novem mestu zaradi varnostnih in ekoloških razlogov odpovedali ognjemetu.

Na Bledu vrata odprla Božičkova pošta
Na Bledu je že zaživelo drsališče, tokrat na terasi kavarne Park v neposredni bližini jezera. Danes bodo na Bledu zagorele praznične luči, hkrati bodo odprli tudi zimsko vas, ki bo poleg daril ponujala tudi tipične gorenjske jedi. Da bo še bolj veselo, bo oskrbela Neisha.

Vse do 24. decembra bo v eni od prazničnih hišic delovala tudi Božičkova pošta, kjer bodo otroci skupaj s pravljičnimi junaki lahko na različnih delavnicah oblikovali novoletna darila in napisali pismo Božičku ter se udeležili različnih nagradnih iger. Za praznično vzdušje bo skrbela ekipa artistov Kre.aktiv. Na božič dan bo oživela legenda o potopljenem zvonu. Najdaljšo noč v letu lahko preživite na Jezerski promenadi, do 22. ure vas bodo zabavali Beneški fantje, v novo leto pa boste vstopili ob zvokih skupine Arrow. Točno ob polnoči bo nebo razsvetlil ognjemet.

Novo Gorico okrasili otroci
Praznično dogajanje v Novi Gorici je zaživelo s prižigom lučk in z odprtjem drsališča v središču mesta. Za okrasitev so letos poskrbeli otroci iz vrtca v Solkanu in podružničnih enot, za okrasje so uporabili odpadni material.

Med sejemski ponudniki bodo prevladovali domači obrtniki in podjetniki, ki se jim letos pridružujejo tudi ponudniki kulinaričnih dobrot in vinarji, ki bodo decembrsko druženje še dodatno popestrili. Letos bo prvič potekal tudi knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki ga med 15. in 22. decembrom pripravlja Društvo humanistov Goriške. Na silvestrovo obiskovalci ognjemeta ne bodo videli, saj bo denar, ki ga bi porabili za ognjemet, mesta občina namenila v dobrodelne namene.

Prešerni Kranj odet v zeleno
Tudi v mestni občini Kranj skupaj s preoblikovanim zavodom za turizem in kulturo letošnji december pripravlja vrsto prireditev v Prešernovem mestu. V Biotehniškem centru Naklo so za decembrsko okrasitev Kranja pripravili kilometer girland iz smrečja, saj sta se stari Kranj in ožje mestno središče znova odela v zeleno opravo. Dokončno praznično podobo je Kranj s prižigom prazničnih luči dobil včeraj.

Vse praznične prireditve se bodo letos dogajale v starem mestnem jedru na Glavnem trgu in pred Prešernovim gledališčem. Letošnji december, ki so ga poimenovali kar Prešerni december, bo ponudil pestro bero koncertov - med drugim bodo nastopili Modrijani, Andrej Šifrer, Orlek -, uličnih predstav in prireditev, namenjenih otrokom. Seveda tudi Kranj ne bo mogel brez božičnega sejma ter obiska Miklavža in dedka Mraza. V novo leto bo zbrane z glasbe pospremila Nuša Derenda.

Veselo tudi na Obali
Obalne občine se bodo v praznične luči odele v teh dneh, ko se bo začel tudi pester decembrski program, ki bo vrhunec doživel na silvestrovo. Na osrednjem Titovem trgu v Kopru se danes začenja Miklavžev sejem, v soboto pa se bodo prižgale praznične luči. Pristaniška ulica bo gostila božično-novoletno tržnico, kjer se bodo obiskovalci lahko sprehodili med stojnicami, najmlajše bo razveselil otroški program. Koper bo ponudil tudi pester koncertni program, med drugimi bodo nastopili Šank Rock in Severina.

Novoletne lučke bodo v Ankaranu prižgali v soboto, v Izoli pa v parku Pietro Coppo, kjer bo organiziran tudi božično-novoletni sejem, že danes. Lučke bodo danes zasvetile tudi v Portorožu, hkrati se bo odprla tudi božično-novoletna tržnica.