Zidanice na Dolenjskem so statusni simbol in verjetno najpristnejše doživetje dolenjskega človeka. S projektom
Zidanice na Dolenjskem so statusni simbol in verjetno najpristnejše doživetje dolenjskega človeka. S projektom "zidaniškega turizma" postanete gospodar enega izmed tridesetih vinskih hramov. Navadno so postavljeni na rob vinogradov z mogočnim razgledom. In kar je najboljše – dobite tudi ključ od "kevdra" tako, da lahko sami neomejeno okušate vinske dobrote. Lastniki pravijo, da so bili do zdaj njihovi gostje kultivirani in niso izkoriščali tega privilegija. Foto: Kompas Novo mesto
Dolina kanjona reke Glinščice si prizadeva razvijati različne turistične pakete v občini Dolina. Eden izmed produktov je tudi konjeništvo – ekipa oddaje Na lepše je obiskala konjeniški center Dolga Krona nad Trstom. Turistične ježe so dober način, kako raziskovati to območje in tipati življenje tržaških Slovencev. Foto: Na lepše
Center kulinarike in turizma predstavlja v Sloveniji edinstven in reprezentativen primer sodobnih izobraževalnih praks. Tu se bodo izvajala tudi preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij za poklice na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Foto: Andraž Kobe

Že jutri vas vabijo na novo mestno tržnico z lokalnimi izdelki, v sklopu degustacijskih delavnic se bodo skupaj z vinarji predstavili tamkajšnji sirarji. Potekalo bo pesniško srečanje, organizirana pa je tudi okrogla miza na temo Zakaj ljubim cviček, če nisem Dolenjec.

Nadgradnjo vinske zgodbe o cvičku pa predstavlja Matjaževa domačija na Pahi s produktom zidaniškega turizma. 150 let staro domačijo je Slovenska turistična organizacija nagradila s srebrnim sejalcem za inovativne turistične produkte. Obnovljena je v originalnem slogu in pripoveduje zgodbo kulturne dediščine in vinske kulture tega območja Dolenjske. Svoje zidanice je turistom do danes ponudilo okoli trideset ponudnikov, ki pa se še vedno spopadajo s težavo pridobitve uporabnega dovoljenja. Če bi se tovrstne birokratske ovire sprostile, bi lahko Dolenjska dobila nekaj tisoč ležišč več, do zdaj pa v sklopu zidaniškega turizma razpolagajo z okoli dvesto posteljami, zaradi česar destinacija s tem produktom ni tako zanimiva za velike organizatorje potovanj.

Vse močnejši turistični produkt pa postaja tudi obiranje oljk, ki so ga skupaj z oljkarji začele tržiti različne agencije. Tako lahko na celodnevnem izletu spoznate celoten proces - od obiranja oljk pa do končnega izdelka. Oljka je sicer v Istri prisotna že iz rimskih časov, ko je oljčno olje predstavljajo pomemben gospodarski vir. Ekipa oddaje Na lepše je obiskala Angela Hlaja, enega izmed butičnih pridelovalcev oljčnega olja, ki zagovarja ekološko negovanje oljk in tradicionalno, ročno obiranje. Izmed 23 različnih sort oljk v Angelovem oljčniku prevladuje istrska belica. Oljkarji sicer ločujejo različne metode pridelovanja oljčnega olja glede na vrste tehnološkega postopka, ki določa tudi kakovost. Za oljčno olje najvišje kategorije velja ekstra deviško, ki je hladno stiskano in pridobljeno neposredno iz oljk z izključno mehanskimi postopki.
Uspeh turizma pa je neposredno povezan z izobraževanjem. Predstavljamo zgodbo Centra kulinarike in turizma KULT316, ki je pred tedni odprl nove učne prostore v Šentvidu v Ljubljani. Namenjeni bodo izobraževanju vrhunskih kadrov na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Študentom in dijakom bodo omogočali pridobivanje praktičnih izkušenj v realnih učnih okoljih, saj bodo odprti tudi za širšo javnost. Znotraj centra so zaživele demonstracijska kuhinja, učna kuhinja, učna hotelska soba, konferenčna dvorana, vinska klet, restavracija in kavarna.

In še novica za prihodnje leto - Sejem Turizem in prosti čas bo po 26 letih zamenjal svojo podobo. Od 27. do 30. januarja vas tako na Gospodarskem razstavišču čaka s prenovljenim imenom Avantura Natura. Organizatorji so si zadali večjo internacionalizacijo sejma, specializacijo ponudbe v smeri dejavnega, zelenega turizma, namenjen pa bo tudi poslovni javnosti. K predstavitvi tako že zdaj vabijo posamezne ponudnike dejavnega oddiha v naravi, destinacijske predstavnike, zlasti iz regije Alpe Jadran, turistične agencije ter ponudnike drugih storitev in opreme za dejavno preživljanje prostega časa.