Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Vogel
Vogel bo smučarsko sezono začel 10. decembra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Video: Vogel z obnovljeno nihalko pričakuje smučarje

Žičničarji upajo na nizke temperature in sneg
3. december 2016 ob 13:42
Bohinj - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Čeprav je snega komaj za vzorec, se je smučarska sezona v Kranjski Gori, na Kopah, pa tudi na Rogli že začela. Na Voglu, kjer so v smučišče vložili kar milijon evrov, so končali obnovo nihalne žičnice, prve smučarje pa pričakujejo prihodnji konec tedna.

Vogel je imel letos poleti rekorden obisk, kar 126 tisoč obiskovalcev so našteli, v zimi upajo na vsaj 100 tisoč smučarjev.

Včeraj so končali obnovo gondole. "To se pravi, vlečna jeklenica je popolnoma nova, po 15 letih, to je bil kar velik podvig, 27 ton ima ta jeklenica," je povedal Boštjan Mencinger, direktor Žičnic Vogel.

A ker francoski dobavitelj zamuja z rezervnimi deli, bodo smučišče lahko zagnali šele 10. decembra. "V zadnjih dveh letih smo bili res ves december in skoraj ves januar brez snega, tako da upamo, da letos zapade že v decembru."

Za zdaj bosta obratovala le ena sedežnica in otroški park, ki ga lahko sami zasnežijo; saj so zaradi Triglavskega narodnega parka odvisni le od naravnega snega. Sicer pa so v smučišče letos vložili kar milijon evrov. "To gre za naša lastna sredstva, Vogel posluje odlično, smo si to lahko privoščili," je povedal Mencinger.

Večinski lastnik žičnic Anthony Tomažin je lani kupil 60-odstotni delež Vogla, napovedal naložbe, a doslej — morebitnih obljub še ni uresničil. Tudi napovedani obisk Vogla včeraj je zaradi bolezni odpovedal. A nujno potrebne zamenjave žičnice Zadnji Vogel pa družba kljub dobremu, dobičkonosnemu poslovanju sama brez strateškega lastnika ne bo zmogla.

Marjeta Klemenc, TV Slovenija

VIDEO
Vogel z obnovljeno nihalko pričakuje smučarje
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
frakcija
# 03.12.2016 ob 14:27
Ne razumem zakaj voglu ni dovoljena izdelava umetnega snega? Ja narodni park, vendar gor je že tako in tako na tone železja in stavb. Zakaj je ta umetni sneg potem tak problem?
tureavanture
# 03.12.2016 ob 23:54
A ker francoski dobavitelj zamuja z rezervnimi deli

kako pri nas vsi francoski dobavitelji žičniške opreme zamujajo???
juk
# 03.12.2016 ob 14:31
Sigurno pridemo, izredna gostoljubnost vlada na Voglu. Le tako naprej
Altair
# 03.12.2016 ob 15:18
Bravo, zadnje čase je res lepo brat novice o voglu (da že mal pogrešamo jamranje:). Naj si ga za vzgled vzamejo tudi druge gospodarske družbe. Namesto starih izkušenih direktorjev, ki pridejo do položaja "z narodnimi zaslugami" naj poiščejo za vodenje podjetji sposobne ambiciozne mladinke in mladince, željne dokazovanja. Prej omenjenim starinam se večinoma ne da nič več in v svojih pisarnah preveč plačani razmišljajo o lastnih preteklih zaslugah. Mladina preteklih zaslug nima, zato tudi o tem ne more razmišljat.
crtomirjansa
# 03.12.2016 ob 14:28
Super in srecno!
crtomirjansa
# 03.12.2016 ob 14:30
Skoda samo zaradi te komplikacije z narodnim parkom. Po mojem mnenju bi se tu morala narediti izjema, s cimer bi Vogel financno mnogo bolje dihal. To pa prinasa dobro vsem...
Antofagasta
# 03.12.2016 ob 22:53
To izgovarjanje na TNP je le dober izgovor. Na Vogel bodo morali prej ali slej napeljati zmogljiv vodovod, če si zgoraj želijo resnega turizma. S tem bi lahko končno naredili sistem umetnega zasneževanja, uredili kakšne manjše bazene, itd. Ni se potrebno izmišljati novosti, le malce čez hrib v Avstrijo naj pogledajo in bi lahko zaslužili še mnogo več....
makoshark
# 03.12.2016 ob 21:05
Prepovedano je samo tole:
13. z dodajanjem kemikalij ali mikroorganizmov umetno zasneževati ali utrjevati smučišča in tekaške proge;


Pri ne ravno idealnih pogojih (mrzlo, suho), brez dodatkov umetnega snega ni.
bruhnmici
# 03.12.2016 ob 16:09
@Altair: ni ravno za posploševat. Čez dober mesec dni, ti bo jasno zakaj, če boš le spremljal kadrovske menjave v tem podjetju. Tudi mladi uhajajo s takih delovnih mest in jih niti ponudbe s 50% zvišanjem plače ne ganejo. Le zakaj? Pa še to: Ni vse zlato, kar se zasveti, ko na njega posvetijo dolge lampe. G. Anthony je marsikje znan kot neplačnik podjetjem podizvajalcem. Toliko o kuri, ki nosi zlata jajca. O krizi turizma na bližnjem vzhodu, v Turčiji ... in vplivu na lokalno kolobarjenje EU turistov, ter posledičen dvig obiska s trkanjem po prsih, kako so naenkrat ponudniki, STO in slo turizem uspešni, pa drugič.
naš človek
# 03.12.2016 ob 19:27
@frakcija
Pred leti sem slišal, da je večja težava, da se ne izplača. Tj. morali bi za vse študije in dovoljenja zapraviti toliko, da se zasneževanje ne bi izplačalo. Koliko je v tem resnice, pa ne vem.

V principu Zakon o TNP menda ne prepoveduje zasneževanja:
(4) Ne glede na prepovedi iz 29., 30. in 31. točke 13. člena tega zakona se lahko z državnim prostorskim aktom v narodnem parku načrtuje ureditev in širitev smučišča na Voglu v tretjem varstvenem območju, gradnja objektov na smučišču Vogel in gradnja vodnega zadrževalnika za potrebe smučišča Vogel v tretjem varstvenem območju in možnost ureditve dostopa ali povezave s tolminske strani.

Prepovedano je samo tole:
13. z dodajanjem kemikalij ali mikroorganizmov umetno zasneževati ali utrjevati smučišča in tekaške proge;
spy rtv slo
# 08.12.2016 ob 16:28
Vogel je zakon čista lepa alpska bomba:) Pridemo kmalu:)
aaa
# 05.12.2016 ob 08:14
Pri nas je očitno zamenjava dotrajanje zajle (kar bi moralo biti samo po sebi umevno), vrhunec zmožnosti investiranja v smučišče. Še vedno pa gre za smučišče s predpotopno infrastrukturo, od katerega razen res fantastične panorame nimaš nič.
čofotalček
# 06.12.2016 ob 21:33
Vogel je že sedaj degradirano območje, kakšno dodatno omejevanje nima pravega smisla.
Kazalo