V italijanskih mestih, kot so Firence, Rim in Milano, se okoli turistov radi smukajo romski otroci, ki prosjačijo za denar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V italijanskih mestih, kot so Firence, Rim in Milano, se okoli turistov radi smukajo romski otroci, ki prosjačijo za denar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Carigradu ne pobirajte krtače, ki bo "po nesreči" padla čistilcu čevljev. Ta vam bo namreč ponudil čiščenje, ki vas bo precej stalo. Foto: EPA
Vedno preštejte, ali so vam vrnili pravo vsoto. Na blagajnah včasih namenoma zavlačujejo, da kupec postane živčen in po vračilu denarja le odhiti iz trgovine, ne opazi pa, da so mu vrnili premalo. Foto: BoBo

Žal je tako, da turistične destinacije ne pritegnejo le turistov, ampak tudi številne žeparje in prevarante, ki pa niso neumni, piše spletna stran Just The Flight. Poleg tipičnih taksistov, ki vas namenoma peljejo po daljši poti, ali roparjev, ki vas mimogrede okradejo v gneči na podzemni železnici, pa na različnih koncih sveta uporabljajo različne trike. Ne želimo vas prestrašiti ali odvrniti od tega, da bi komunicirali z domačini, ne bo pa odveč, če si ogledate nekaj najpogostejših pristopov, ki jih uporabljajo tatovi.

Ne nasedajte uličnim prodajalcem
Prodajalci rož, ki jih lahko opazite tudi pri nas, veliko pa jih je v Rimu, Parizu in Barceloni, se radi približajo parom v lokalu in ponudijo vrtnico za dekle. Veliko moških se odloči za nakup ali pa prodajalci rožo dekletu kar porinejo v roke, nato pa zahtevajo precej zasoljeno vsoto. Podoben pristop imajo prodajalci zapestnic prijateljstva. Ne glede na to, koliko se zapestnice branite, vas bo prodajalec poskušal zgrabiti za zapestje in začel izdelovati zapestnico.

Ne pokažite, kje je denarnica
Žeparji imajo različne tehnike, da ugotovijo, kje imate denar. Morda vas opazujejo pri nakupu hrane na ulici in si zapomnijo, kam ste pospravili denarnico, v Rimu in Ukrajini pa pogosto to ugotovijo tako, da na tleh pustijo prazno denarnico. Mimoidoči turist jo pobere, pregleda in ugotovi, da je prazna. Pomisli na to, da je ukradena, in instinktivno preveri, ali je njegova denarnica še na varnem, s tem pa žeparju izda, kje jo skriva.

Podobne trike izvajajo tudi v drugih mestih po svetu. Lahko se zgodi, da vas na ulici nekdo ogovori (pogosto starejše ali noseče ženske) in prosi za drobiž, žepar pa opazuje, od kod boste vzeli kovance. Ali pa vas "prijazen" domačin oziroma napis opozori, da ste na območju, kjer je nevarnost žeparjev. Veliko ljudi v takšnem primeru preveri, ali ima vse vredne stvari še na svojem mestu, kar pa ne ostane neopaženo.

Raje naredite "selfie"
Čeprav so "selfieji" postali zelo priljubljeni, je včasih v objektiv težko ujeti dve ali več oseb, zato smo veseli, ko se prijazen domačin (ali turist) ponudi, da nas fotografira on. V večini primerov boste za spomin dobili lepo fotografijo, lahko pa se zgodi, da boste ostali brez vseh. Neprijetna situacija pa lahko nastane tudi, ko vas nekdo prosi, da fotografirate njega in njegove prijatelje. V roke boste dobili pokvarjen fotoaparat, potem pa vas bo celotna skupina obtožila za poškodbe in zahtevala denar.

Zapeljiva in nedolžna dekleta
Predvsem v Atenah se osamljenim moškim turistom pogosto dogaja, da jih ogovorijo zapeljiva dekleta in ženske. Navdušeni samci se bodo z njimi z veseljem odpravili v bar ali nočni klub, kjer bodo na koncu večera dobili račun, ki si ga niso želeli. Podoben trik uporabljajo Azijke. Mlada dekleta se pretvarjajo, da bi rada izpopolnila svoje znanje angleščine in klepetala z vami. Kaj kmalu pa vas lahko prosijo za denar ali pa vas povabijo na kavo, ki jo morate na koncu preplačati vi.

Če potujete po ZDA
Američani veljajo za zgovoren in prijazen narod, vendar bodite pozorni, če vas na ulici ogovori glasbenik, ki vam želi "podariti" svoj posnetek, zastonj ga ne boste dobili. V Las Vegasu se pogosto dogaja, da vam taksist pomaga zložiti prtljago iz avtomobila, pri tem pa "pozabi" na kakšno manjšo torbo in hitro oddrvi naprej. V hotelih pa bodite pozorni na lažne menije za dostavo hrane, ki jih prevaranti zatikajo za vrata. Ob naročilu bodo dobili informacije o vaši bančni kartici in ustvarili kopijo, poleg tega pa vas bodo pustili tudi lačne.

Če potujete po Aziji
Na tajskem otoku Koh Phangan, ki je znan po zabavah ob polni luni, ne nasedajte voznikom taksijev, ki vam želijo prodati različne substance. Prav tako bodite pozorni na prodajalce lažnih diamantov ter na taksiste, natakarje in prodajalce, ki vračajo ponarejen denar.

Če potujete po Južni Ameriki
V Riu de Janeiru in Buenos Airesu se vam lahko zgodi, da vas prevarant polije s pijačo, nato pa se prijazno ponudi, da vam očisti jakno, in pobere vse iz žepov. Ali pa vam ob pijači ponudijo arašide (pravzaprav kar stresejo na mizo) in jih drago zaračunajo.

V turističnih prestolnicah po vsem svetu bodite pozorni na lažne hotele in hostle - dogaja se, da priljubljena imena uporablja več hostlov in tako vas taksist odpelje v dražjega, tam pa vas prepričajo, da ste na pravem mestu.

Nevarni so tudi lažni policisti, ki vas bodo oglobili za "prekršek" ali pa jim boste morali pokazati vaš "ponarejen" denar, prodajalci vozovnic za javni promet, ki vam bodo skušali prodati ponarejene vozovnice, ter hotelski delavci, ki vas bodo prepričali, da morajo nujno pregledati vašo sobo, pri tem pa odnesli vse vredne stvari.

Ste imeli tudi sami kdaj kakšno slabo izkušnjo? Upamo, da ne, sicer pa jo delite jo z nami.