Tatovi si v poletnem času, ko so ljudje na dopustih, za vlome vzamejo več časa. Foto: RTV SLO
Tatovi si v poletnem času, ko so ljudje na dopustih, za vlome vzamejo več časa. Foto: RTV SLO
Policija svetuje, naj vredne predmete preventivno označimo in fotografiramo, saj je tako lajže najti lastnika, če pride do kraje in pozneje najdbe predmetov. Foto: MMC RTV SLO

Sicer poudarjajo, da po statističnih podatkih julij in avgust ne izstopata po številu vlomov, a imajo tatovi v odsotnosti oškodovancev več časa za krajo in izbris sledi za seboj. Prav zato je najbolj pomembno, da naši domovi ne dajejo vtisa, da ni nobenega doma.

Nikar s sporočili: "Smo na dopustu"
Ena največjih napak, ki jo lahko dopustniki storijo, je, da na telefonskem odzivnku pustijo sporočilo, ki se denimo glasi "smo na dopustu." Kot priporočajo na policiji, je najbolje se z nekom dogovoriti, da bo v času odsotnosti večkrat obiskal stanovanje ali hišo. Ta naj parkira na dvorišču, izpraznjuje poštni nabiralnik in menjuje lego rolet na oknih, saj bo tako ustvarjal vtis, da je nekdo doma.

Ne puščajte lesetev in orodja na dvorišču
Pred odhodom na dopust, še opozarjajo policisti, moramo poskrbeti tudi, da ne bo v stanovanju ali na dvorišču takih predmetov, ki bi nezaželenim obiskovalcem pomagali pri njihovih namerah. Tako naj ne bo na dvorišču kakšnih lestev ali orodja, previsoko grmičevje je tudi lahko odlično skrivališče za tatove. Luči na senzor naj bodo nameščene na taki višini, da se jih ne da onesposobiti.

Označiti in fotografirati dragocenosti!
Pred odhodom je potrebno preveriti tudi delovanje alarmnega sistema, če ga imate, in morda tudi nadgraditi ključavcnice na vratih.

Če pa do vloma in kraje pride, pa je dosti lažje, če so bili predmeti prej označeni in fotografirani. Policija zato svetuje, da se vrednejše predmete fotografira, zlatnino tudi zraven ravnila, ostale predmete, denimo televizije in računalnike pa posebej označi. Če na policiji kdaj namreč dobijo tatu, lažje prepoznajo lastnika ukradenih predmetov.