Trg nebeškega miru je še vedno poln turistov. Foto: Reuters
Trg nebeškega miru je še vedno poln turistov. Foto: Reuters
Maske
V prodaji so najrazličnejše barve mask. Foto: Reuters

Restavracije po vsej državi so začele kupovati naprave za filtriranje zraka, da bi gostom omogočile čistejši zrak in s tem prijetnejše okolje. Po poročanju Independenta je imel vsak gost restavracije v Džangdžjagangu brez predhodne najave po koncu obroka za en juan oziroma 13 evrskih centov višji znesek za pokritje stroškov čistega zraka.

Prebivalci želijo izbiro
Gostje so se seveda takoj pritožili krajevnim oblastem, ki so restavraciji zapovedale, da mora nezakonite obdavčitve končati. Predstavnik oblasti pa je kitajskemu mediju Šinhua povedal, da dihanje filtriranega zraka ni izbira gostov, zato nikakor ne sme biti prodajano kot blaginja.

Na drugi strani so se na družbenih omrežjih pojavili komentarji uporabnikov, da so za čist zrak pripravljeni plačati še več. Na Weiboju, kitajski različici Twitterja, je eden izmed uporabnikov zapisal: "Restavracija bi lahko k ceni dodala še dodatnih 13 centov, vendar tega niso storili ... Popolnoma nič ni narobe s tem dodatnim stroškom. Kakovost restavracijskega okolja je pogojena s ceno." Ljudi ne moti toliko sam strošek, temveč to, da so ga uvedli brez predhodnega opozorila.

Onesnaženost zraka na Kitajskem je v zadnjem času dosegla izredno visoke stopnje vrednosti, Peking pa je celo prvič razglasil rdeči alarm. Na nekaterih območjih je zaradi smoga vidljivost celo manjša od 100 metrov.