Namen turistične kartice je obiskovalcem štajerske prestolnice omogočiti čim bolj preprosto in cenovno ugodno raziskovanje in spoznavanje Maribora. Na njej so zapisane storitve, popusti in ugodnosti, ki jih lahko obiskovalci koristijo pri izbranih ponudnikih. Foto: BoBo
Namen turistične kartice je obiskovalcem štajerske prestolnice omogočiti čim bolj preprosto in cenovno ugodno raziskovanje in spoznavanje Maribora. Na njej so zapisane storitve, popusti in ugodnosti, ki jih lahko obiskovalci koristijo pri izbranih ponudnikih. Foto: BoBo
mariborcitycard
Kartice so na prodaj v Turistično-informacijskem centru (TIC) Maribor in na spletni strani www.mariborcitycard.si, pri čemer je uporabnikom ob klasični plastični kartici na voljo tudi mobilna različica. Cene kartic se gibajo od sedem do 13 evrov za odrasle ter od pet do 10 evrov za otroke. Foto: mariborcitycard

Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janje Viher želijo z njo izboljšati turistično ponudbo in doseči, da bi obiskovalci dalj časa ostali v mestu.

Za zdaj je v projekt vključenih 14 turističnih in drugih ponudnikov z 22 storitvami, v prihodnje pa bi jih radi vključili še več. Kartica med drugim omogoča prost vstop v več muzejev, umetnostno galerijo, akvarij-terarij in brezplačno vožnjo z avtobusom iz centra Maribora do vznožja Pohorja. Prav tako je mogoče z njo uveljavljati popuste za koncerte in lutkovne predstave, parkiranje v garažni hiši, vožnje z ladjico in turističnim vlakcem, obisk kopališč in ponudbo v nekaterih restavracijah.

"Naš cilj je, da obiskovalec obišče in vidi čim več. Želimo si, da bi bila ta kartica eden izmed motivov, da obiskovalec preživi več časa pri nas," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja projekta Milan Razdevšek.

Na voljo so tri različice turistične kartice, ki se med seboj razlikujejo glede na dolžino trajanja (24, 48 in 72 ur) in obseg ponudbe. Največ ponudbe in ugodnosti zajema 72-urna kartica, s katero je mogoče prihraniti tudi do 65 evrov.

Kartica je rezultat projekta Maribor City Card, ki ga je izvedla Mestna občina Maribor v partnerstvu z Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in je sofinanciran od Evropskega sklada za regionalni razvoj. V uvajalnem obdobju do maja prihodnje leto bodo pozorno spremljali njeno uporabo in po potrebi spreminjali ponudbo.

Po besedah Viherjeve si želijo, da bi jim uspelo v projekt vključiti čim več partnerjev. Prav tako si želijo, da bi po turistični kartici posegali tudi domačini in tako spoznavali lepote svojega kraja.

V uvajalnem obdobju bodo izkupiček od prodaje kartic namenili za promocijo, predvsem na tujih trgih. Pozneje pa se po Razdevškovih besedah lahko zgodi, da bodo pridobljena sredstva razdeljevali vključenim ponudnikom storitev.