Popotni dnevnik
Oldtimer pred slikovitimi fasadami Skagwaya - je kaj še bolj ameriškega? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spomin na čase, ko je bila rdeča četrt najpomembnejši predel vsakega čistokrvnega Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Stavba, v kateri je danes turistični biro, je vpadljiva ekstravaganca, sestavljena iz stotin vejic naplavljenega lesa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tipični Aljaščan ob jutranji kavi in palačinkah z javorjevim sirupom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Kjer aljaška zlata mrzlica še živi

Skagway, slikovito mesto ob fjordu
7. marec 2009 ob 12:30
Skagway - MMC RTV SLO

Prihod v Skagway je veličasten: trajekt po dolgi plovbi mimo ledenikov, fjordov in iglastih gozdov južne Aljaske zapelje v pristan, ki je videti kot korak nazaj v čas zlatokopov in divjega zahoda.

Turisti s križark, trajektov in turističnih ladij, ki se za odmerjeno kratek čas zapodijo v trgovine s spominki ter slikovite saloone, pekarne in muzeje, vam sicer rahlo priskutijo idilo tega mesta, a ne dovolj, da ne bi opazili vseh čarov, ki jih Skagway ponuja.

862 prebivalcev šteje to leseno mestece, ki se poleti spremeni v živahno aljaško skorajda metropolo, ki skuša zadovoljiti skoraj milijonu obiskovalcev.

Aljaška izoliranost
Potovati po Aljaski zaradi izredno razčlenjene obale in pomanjkanju cest ni vedno najenostavnejše - še celo v prestolnico Juneau lahko pridete le po zraku ali morju - in Skagway ni nobena izjema. Če pripotujete sem iz Kanade, vas bo sicer res pozdravila tabla "Welcome to Alaska", a za nadaljnje popotovanje po tej najsevernejši zvezni državi boste takoj po prelazu White Pass nad mestom ZDA morali znova zapustiti in prek kanadskega Yukona prevoziti še kakšnih 600 kilometrov, da dosežete Aljasko.

A izpustiti Skagway bi pomenilo zamuditi enega najbolj slikovitih aljaških mest, kjer se boste počutili morda najbolj pristno kavbojsko. Že res, za turiste prenovljena mesta duhov v Kaliforniji sredi Sierre Nevade in Arizoni ob orjaških kaktusih saguaro imajo svoj čar, a privlačnost Skagwaya leži tudi v njegovi nedostopnosti in izoliranosti sredi veličastnih pobeljenih vrhov, jezikov ledenikov in mističnega deževnega gozda t. i. aljaškega Panhandla.

Navsezadnje so že njegovi pradavni prebivalci, Indijanci iz plemena Tlingit, dali kraju ime Skagua, kar pomeni "vetrovni kraj z belimi čepicami na vodi".

Klic divjine
Sem je Jack London postavil Klic divjine, morda svojo najbolj znano delo in eno najbolj tipičnih aljaških. Pravzaprav je vse na Skagwayu nezmotljivo aljaško - rogovje losov in severnih jelenov na pročeljih, slikovite lažne fasade z izrezljanimi verandami in razobešenimi modrimi aljaškimi zastavami z osmimi zvezdami, butiki s prekajenim lososom, krznom in lokalnim zlatom.

Na enem vogalu stoji legendarni saloon Red Onion, ob vratih katerega vanj vabijo dekleta, preoblečena v trgovke ljubezni iz 19. stoletja, ko je bila tovrstna dejavnost tu na vrhuncu, na drugem koncu bije v oči prepoznavna stavba Skagwaya - turistični biro, zgrajen iz naplavljenega lesa.

Med konji in konjički
Če se prebijete mimo rahlo kičastih trgovin s spominki, kjer ponujajo od majic z napisi Alaska do obeskov za ključe z grizliji in losi, se v stranskih ulicah skrivajo zakladi, kakršna je, denimo, na ljubek način zanikrna pekarna z najbolj slastnimi toplimi cimetovimi zavitki, ki se vam kar stopijo v ustih, in na pol razsute kolibe, pred katerimi je zaparkiran turkizni oldtimer. Po glavni cesti mimo vas brzijo konjske vprege, "easy-riderji" na harleyjih in nekakšne rikše na kolo, ki jih vozijo klišejsko po aljaško zaraščeni lokalci.

OK, pasji mraz sredi poletja rahlo ubija idilo. Tudi brez čeških turistov, ki se ustavljajo pred tabo sredi lesenega pločnika, bi šlo. A pogled na panoramo vse okoli tebe, vonj po cimetu in morju ter živahno mestece odtehta vse morebitne nevšečnosti in skoraj, skoraj te zamika, da bi se prijavil na izpiranje zlata, ki ga ponuja Klondike Tours ali pa si ogledal burlesko o divjih časih aljaškega divjega zahoda. A potem se nazadnje raje le odločiš za še eno cimetovo rolico.

Tekst in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Prijavi napako
Komentarji
HumanN
# 07.03.2009 ob 13:31
Kaja, noben te ni obtoževal, da kopiraš. Bilo je samo vprašanj in zasluži si normalen odgovor.

Imaš čudovite članke, vredne vseh pohval. Kar tako naprej. Ampak komunikacijo pa obdrži na nivoju.
JosipDolžan
# 09.03.2009 ob 05:09
Roko na srce dobr ukus maš za turistične destinacije..
JosipDolžan
# 09.03.2009 ob 05:03
A ste bli v hotelu Sayovik ? Majo ful dobro kavo...kaj pa kajak ste probal...majo jezero Kaia k je tko lepe pa modre barve..mogoče zelenkaste...ja k u nega gledaš pravjo da se lahko v njemu kar zgubiš...mislm rečt utopiš;-)
Krukelj
# 08.03.2009 ob 23:45
Kje pa je Sara?
hornisse
# 08.03.2009 ob 19:09
Virenque:

... bless its beautiful people...
mobydik
# 08.03.2009 ob 17:45
konc koncev je pa vseeno! kaja je dobr napisalal, dala lepe fotke. raje uživite, kot pa da se sprašujete, če je vsaka beseda njena.
če pa želite avtentičnost, jo itak lahko doživite le sami.
Virenque
# 07.03.2009 ob 19:06
God bless Alaska, God bless its beautifull people and may God bless America!
NovaQ
# 07.03.2009 ob 15:25
Lepo!

Sem pa opazil precej koles ...
roksy_
# 07.03.2009 ob 13:39
ja, to je bil moj namen, kot je napisal HumanN. Nič žaljivega.
sajovick
# 07.03.2009 ob 13:25
No, če kdo na googlu najde še vse "ukradene" fotografije teh mojih potovanj, naj mi pa sporoči,

lp kaja sajovic
ak
# 07.03.2009 ob 13:08
Če najdeš link od koder kopira, ga pripni, pa bomo prec vidl :)
tines
# 07.03.2009 ob 13:08
Imam enako vprašanje kot roksy_
roksy_
# 07.03.2009 ob 12:47
Mene pa zanima, če si Katja te kraje res ogleda, ali samo kopira iz drugih portalov?
Kazalo