British Airways je kot prva letalska družba v Evropi omogočil klice nemudoma po pristanku. Foto: Reuters
British Airways je kot prva letalska družba v Evropi omogočil klice nemudoma po pristanku. Foto: Reuters
Razprava o tem, ali uporaba elektronike na letalih res predstavlja kako nevarnost, še poteka. Foto: Reuters

Britanska letalska družba je napovedala, da bodo od 1. julija dalje njeni potniki lahko pošiljali sporočila, telefonirali, preverjali elektronsko pošto in uporabljali druge elektronske naprave takoj po pristanku letala.

Števili potniki sicer pravila gladko prezrejo in to počno že zdaj. A, kot poroča CNN, novi pravilnik British Airwaysa zdaj prakso uradno dovoljuje.
"Strankam ne bo treba več trpeti frustracij čakanja, da letalo prispe do terminala, da bi lahko uporabljali svoje mobilne telefone in druge elektronske naprave," so sporočili iz družbe. "Zdaj bodo imeli malce več časa, da pokličejo glede tistega pomembnega poslovnega sestanka, preverijo svojo pošto in se prepričajo, ali jih kdo čaka na letališču."

Dokazov o nevarnosti ni
Potnike, ki pogosto tožijo, češ zakaj ne morejo uporabljati telefona po pristanku, bo to morda malce pomirilo, še vedno pa poteka razprava glede uporabe elektronskih naprav in iger med samim poletom.

V ZDA tako večina letalskih družb prepoveduje rabo osebnih elektronskih naprav nad 3.000 metri - čeprav ni nobenih nespornih dokazov, da elektronske naprave, kot so telefoni in e-knjige, dejansko predstavljajo kakšno nevarnost.

Leta 2012 je Virgin Atlantic sicer postala prva britanska družba, ki dovoljuje telefonske klice na nekaterih poletih, Ameriška zveza za letalstvo pa je pred kratkim sporočila, da namerava podrobno preučiti, ali je prepoved uporabe elektronskih naprav na letalu res potrebna.