Prevozna sredstva
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
Nemčija slovi po izjemno učinkovitem javnem prevozu. Foto: EPA

Dodaj v

Javni prevoz v Leipzigu: "Dovolj norosti zaradi cen goriva. Čas je za spremembo."

Ena najboljših mrež javnega prevoza v Nemčiji
12. april 2012 ob 11:53
Leipzig - MMC RTV SLO/STA

Vozniki v Leipzigu lahko do petka brezplačno uporabljajo javni prevoz, namesto vozovnice morajo pokazati le prometno dovoljenje svojega vozila, brezplačno pa se lahko peljejo tudi njihovi družinski člani.

Gre za domiselno tržniško potezo mestnih oblasti v Leipzigu, ki ima eno najboljših mrež javnega prevoza v Nemčiji. "Dovolj norosti zaradi cen goriva. Čas je za spremembo," se je glasilo geslo, s katerim so oglaševali akcijo.

Središče polmilijonskega mesta je prepredeno s progami modro-rumenega električnega tramvaja, predmestja pa so povezana s progami avtobusov in vlakov. Številna postajališča so opremljena z elektronskimi napisi, ki prikazujejo čakalni čas.

Ankete so pokazale, da se nemški vozniki za uporabo javnega prevoza največkrat odločijo, da privarčujejo pri stroških za gorivo in da se izognejo prometnim zamaškom.

V Nemčiji se je prejšnji teden razvnela razprava, ali bi se moralo povračilo za stroške prevoza na delo povečati zaradi vse dražjega goriva, a je finančno ministrstvo to možnost zavrnilo.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo