Iberia je zaradi konkurence v prvi polovici leta izgubila 78 milijonov evrov. Foto: EPA
Iberia je zaradi konkurence v prvi polovici leta izgubila 78 milijonov evrov. Foto: EPA

S tem želijo povečati dobičkonosnost španskih linij, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pred dnevi pojasnili v družbi. "Projekt bomo začeli s poletno sezono, približno konec marca ali v začetku aprila," je povedal generalni direktor Iberie Rafael Sanchez-Lozano. Za ustanovitev podružnice so se odločili zaradi nedobičkonosnosti kratkih linij, medtem ko na španskih linijah izgubljajo bitko z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki in hitrimi vlaki.

Iberia je zaradi konkurence v prvi polovici leta izgubila 78 milijonov evrov, je povedal Sanchez-Lozano. Letalska družba International Airline Group (IAG), v katero se je Iberia januarja združila z britanskim prevoznikom British Airways, je imela v tem obdobju sicer dobiček.

"Težko bo ustvariti dobiček pred letom 2013, vendar bomo poskusili," je povedal Sanchez-Lozano. Iberia Express bo imela v svoji floti sprva štiri letala airbus 320, do konca leta 2012 pa jo namerava razširiti na 13 letal. Število zaposlenih naj bi do takrat doseglo 500.