Severna Amerika
Mnogi se bojijo, da bo Trumpov odlok sprožil učinek domin in bodo oblasti skrčile še več narodnih spomenikov. Foto: EPA
Grand Staircase-Escalante je za narodni spomenik razglasil demokratski predsednik Bill Clinton. Foto: Reuters
Coyote Butte ali "Val" (The Wave), največja znamenitost parka Grand Staircase-Escalante. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Indijanci iz ljudstva Navaho so že napovedali tožbe proti Trumpovemu odloku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Utah je s petimi narodnimi parki prav v vrhu po številu zaščitenih območij. Na sliki narodni park Canyonlands. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Trumpov neslavni rekord: Največje krčenje narodnih parkov v zgodovini

Korenito zmanjšal spomenika Bears Ears in Grand Staircase
5. december 2017 ob 10:23
Salt Lake City - MMC RTV SLO, STA, AP

Ameriški predsednik Donald Trump še naprej odpravlja ukrepe svojega predhodnika Baracka Obame – z zadnjim odlokom je močno skrčil zaščiteno naravno območje v zvezni državi Utah.

Obama je pred odhodom s položaja s predsedniškim odlokom zaščitil dve območji na zahodu Utaha, narodna spomenika Bears Ears in Grand Staircase-Escalante.

Trump je zdaj s svojim predsedniškim odlokom zaščiteno območje Bears Earsa skrčil za 85 odstotkov, na 92.000 hektarjev, območje Grand Staircase-Escalanteja, ki ga je kot narodni spomenik zaščitil Bill Clinton, pa za polovico. Gre za največje krčenje zaščitenega zveznega ozemlja v zgodovini ZDA.

Trump je odločitev objavil med obiskom mormonskih republikanskih voditeljev Utaha v Salt Lake Cityju, kjer je dejal, da si zvezna birokracija jemlje prevelika pooblastila nad zemljišči, kar da se bo z njim končalo.

Kot je pojasnil, so ljudje z odločitvijo zvezne vlade izgubili pravico do lova, kmetovanja, živinoreje, rekreacije in gospodarskega razvoja. Prav tako naj bi tudi ameriški Indijanci na območju izgubili pravico do svoje svete zemlje, kjer so opravljali starodavne tradicije.

Proti Trumpovi odločitvi tudi Indijanci
Indijanska ljudstva so sicer med tistimi, ki so proti Trumpovi odločitvi in so podpirala Obamovo odločitev o zvezni zaščiti zemljišč. Trumpa medtem podpira mormonska cerkev, katere pripadniki so skoraj izključno republikanci.

Zvezna vlada Utaha je bila proti Obamovi potezi, ki jo je sprejel januarja lani, tik pred zamenjavo v Beli hiši. Trdijo, da niso proti zaščiti narave in indijanske dediščine, vendar pa naj bi Obama in pred njim Clinton pretiravala, saj sta pod zvezno zaščito uvrstila na milijone hektarjev zemljišč in s tem onemogočila gospodarski razvoj.

Na drugi strani so okoljevarstveniki in indijanska ljudstva, ki trdijo, da je zaščita območja Bears Ears nujno potrebna, med drugim zaradi pomembnih arheoloških najdišč. Pleme Navaho, ki poseljuje območja v Utahu in sosednji Arizoni, tako že napoveduje tožbe.

Trump meni, da se lahko o zaščiti narave in zgodovini v Utahu dogovorijo prebivalci zvezne države brez vpletanja birokratov iz Washingtona.

Kaj ukrep pomeni za narodne parke?
Prebivalci Utaha, zvezne države, znane po naravnih lepotah in narodnih parkih, se ne strinjajo povsem in Trumpa je v Salt Lake Cityju pričakalo več tisoč protestnikov, ki so mu vzklikali, naj drži roke stran od naravnih spomenikov. Manjša skupina ljudi pa je na drugi strani ceste pred državnim kongresom Utaha izražala podporo Trumpu in izkoriščanju zaščitenih območij za nafto in rude.

Trumpovo krčenje naravnih parkov v Utahu bi bilo sicer lahko šele začetek, saj minister za notranje zadeve Ryan Zinke izvaja revizijo okrog 27 velikih naravnih spomenikov po ZDA. Kot navaja New York Times, je Trumpova poteza ogrozila na desetine zaščitenih območij in potencialno odprla več milijonov hektarov javnih zemljišč industriji, rudarstvu, gozdarstvu, črpanju zemeljskega plina in drugim komercialnim dejavnostim.

Zmaga za lobije
Trumpova administracija sicer zagotavlja, da parkov ne bo ukinjala, a dejstvo je, da novica o krčenju naravnih parkov v Utahu pomeni hud poraz za okoljevarstvenike.

Po drugi strani pa slavijo konservativne skupine, republikanski politiki in rudarska industrija po zahodu ZDA, ki se že leta borijo proti zakonu iz leta 1906 (t. i. Antiquities Act), ki izvršni veji oblasti omogoča, da enostransko zaščiti javna zemljišča s podelitvijo statusa narodnih spomenikov oz. parkov, kar nekateri vidijo kot oviro za industrijski in trgovski razvoj na območju.

Posebej na udaru lobijev je Utah, ki je s petimi narodnimi parki prav na vrhu ameriških zveznih držav.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 05.12.2017 ob 10:36
Mu bodo ob priliki domorodci pričesko sneli :-)
mihael1
# 05.12.2017 ob 10:33
Škododelec
elektrupunk
# 05.12.2017 ob 10:50
Binder ...ni čist res ..območje je bilo že prej zaščiteno, Obama je samo še povečal zaščiteno območje...v nobeni državi na svetu pa naj bo na oblasti še večji osel ni prav da se krčijo zaščitena naravna območja
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 10:34
Pa kdo rabi nacionalne parke.... Saj imamo Hollywood in Disneyland... Da o Walmartu niti ne govorim...
Binder Dandet
# 05.12.2017 ob 10:46
Probajte prebrati spodnje brez da bi mi podtikali stališče okoli potrebnosti nacionalnih parkov. Opredeljujem se do neprimernega poročanja s strani medijev.

"Obama je pred odhodom s položaja s predsedniškim odlokom zaščitil dve območji na zahodu Utaha, nacionalna spomenika Bears Ears in Grand Staircase-Escalante."

Obama je torej 8 let potreboval, da je zaščitil ti dve območji. Trump je ti dve območji skrčil za 85% enega in za 50% drugega. Torej je še vedno več zaščitenega območja kot prvih 7 let Obamovega predsednikovanja. Ampak Trump faše naslov "največje krčenje nacionalnih parkov v zgodovini". Poudarek na "največje" in "v zgodovini". Da bo ja jasno vsakemu prvošolčku, da je največji škododelec v zgodovini.:) Zanimivo pri temu je, da o odprtju teh parkov decembra 2016 na MMC sploh niso poročali, torej ni bilo središče zanimanja. Niti tuji članki ne omenjajo besed "največji" in "v zgodovini", pač da je šlo za največjo širitev zaščitenih območji v zgodovini. Niti ne pišejo danes, da je gre za največjo krčenje v zgodovini. Torej je to dodatek MMC "avtorke". Je to uravnoteženo poročanje?

Novica o odprtju teh območji iz decembra 2016.
https://www.theatlantic.com/science/arch
ive/2016/12/obamas-environmental-legacy-in-two-buttes/511889/
SamoRes
# 05.12.2017 ob 10:38
To je ko volite desničarje, ki so zlizani s kapitalom in jim je edina skrb zmanjšanje davkov za bogate in kovanja dobička na škodo delavcev in okolja.
Skippy
# 05.12.2017 ob 10:47
Potrebno je opomniti, da je v ZDA pač veliko več ohranjene narave kot v Evropi, kjer je vse pozidano in prepredeno s cestami. Že npr. medvedi so povsod, v Zahodni Evropi pa jih takoj zakoljejo, če kateri po pomoti zaide tja. Kaj če bi se raje brigali za lastni kontinent?
elektrupunk
# 05.12.2017 ob 11:45
Manos de .... 1 grad ti bolj pomeni kot vsi nacionalni parki ....? ? ...tako butaste izjave pa še Trump ne more dat...
aktivist
# 05.12.2017 ob 10:54
@Skippy

To je eno lazno natolcevanje, da imajo ZDA dobro podkrbljeno naravo. Polovica vode je nepitne, najvecji onesnazevalci na svetu so v ZDA (poleg Indije in Kitajske, ki si izboljsujetaatinge v zadnjih 5 letih). Najvec izlivov nafte v naravo imajo ZDA.

Edino kar je v ZDA ohranjeno so gore in puščave. V Aljaski ti dobesedno placujejo, da koloniziras, izsekavas in rusis naravo.

Za Evropo ti pa dam prav. Res se prevec decentralizira, kar je tudi narobe. Za to je pa kriv tvoj ultrakapitalizem, ki ne poskrbi za ze naseljena urbana obmocja ampak hrepeni po novih nenaseljenih.
levak
# 05.12.2017 ob 10:30
Trumpov neslavni rekord: Največje krčenje nacionalnih parkov
----
Ali lahko kdo napiše boljšo definicijo krampa.
kingeston
# 05.12.2017 ob 11:48
jah, očitno je ena ruševina iz 13. stoletja bolj pomembna kot divjina v nacionalnem parku velikosti slovenije...
šurda
# 05.12.2017 ob 11:01
Predsednik ZDA Donald Trump bo prišel v zgodovino
kot največja TRAGEDIJA na čelu ZDA, prav nič ga ne
izuči !

PS: Zakaj ni novice o tem, da imata skupne vaje ZDA in
Južna Koreja in ZNOVA izzivata "norega" Kima iz Severne
Koreje ! Pred dnevi sta Kitajska in Russija rotila ZDA in
Južno Korejo naj tega ne počno !
elektrupunk
# 05.12.2017 ob 10:46
ta pa je kre.en ..bil 2x v utahu in še se vrnem..če ne bodo vsega prekopal zdej.. čudoviti konci.. sploh Grand Staircase in slot canyoni ..Paria... o moj bog..me kr srce boli pa sploh nism lokalc.. kt bi pr nas začel rudart v bohinjskih hribih ....bi napisal še stavek ali dve, sam potem bi me mmc spet dal na preverjanje komentarjev za pol leta...
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 13:09
Z veseljem ugotavljam, da je K. S. končno začela poleg hrvaških turističnih znamenitostih, predstavljati tudi kaj drugega.
tristokosmatih
# 05.12.2017 ob 11:36
Izgleda, da je vse ostalo že privatizirano.
Zmaga za lobije - poraz za narod.
Kuli
# 05.12.2017 ob 11:28
Še en primer, kaj je glavna stvar za dobrobit okolja. Gostota poselitve. ZDA imajo na tone divjine, ta prave, kjer nikogar ni in kjer te medved lahko poje. Evropa ima v primerjavi z zda le vrtičke. Medvedki, ki hlacajo pri nas pa so sami softiči, saj vsako bolje razvito zver, ki se zaveda, da je na vrhu prehranjevalne verige, takoj počimo. Vse skupaj pa niti ni čudno, saj je naš del sveta že dolgo tako prenaseljen, da za druga bitja i ekosisteme ni prostora. Pa smo lahko še tako pametni.
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 10:49
Sprenevedanje... z našim načinom življenja pridno uničujemo svet, iztrebljamo živalske in rastlinske vrste...
kdaj bomo rekli stop? ko nas bo 20 milijard? ne tudi takrat bomo hoteli še več in več....
zdaj je pa kriv trump, samo mi sami ne.
weylakuc
# 05.12.2017 ob 12:02
Zanimivo bi bilo videti poročanje o Clintonovi če bi bila predsednica.

Ona bi povečala dve zavarovani območji, obiskala 2 kliniki za opravljanje splavov in gay parado v družbi temnopoltih in mediji bi bili vzhičeni! Vsi bi navdušeno slavili kako neverjetno dobro predsednico imajo ZDA.
Vmest pa bi vse kar se da dala v roke bankirjem in ostalemu wall street kapitalu ki jo napaja in nadzoruje tudi Hollywood in seveda skoraj vse mainstream medije. Ampak hej, to ni vazno, glavno da pravi v intervjiju da se bori za temnopolte in begunce.
aktivist
# 05.12.2017 ob 12:47
@skippy

Bil v ZDA, Kanadi in Rusiji, v vecini EU, Balkanu, Afriki in Mali Aziji.
smbu
# 05.12.2017 ob 10:58
Zvezna vlada Utaha
Ja kolk vlad pa ima Utah?
brain2k
# 05.12.2017 ob 10:57
"Obama je pred odhodom s položaja s predsedniškim odlokom zaščitil dve območji na zahodu Utaha, nacionalna spomenika Bears Ears in Grand Staircase-Escalante."

Zakaj pa Obama tega ni storil takoj ko je prišel na položaj? Morda zato ker je imel figo v žepu? Morda zato ker je populist?
Se mi je kar zdelo.
por
# 05.12.2017 ob 12:42
Obama je pred odhodom s položaja s predsedniškim odlokom zaščitil dve območji na zahodu Utaha, nacionalna spomenika Bears Ears in Grand Staircase-Escalante.

Joj, zakaj pa tega ni naredil takoj ko je 'skočil v sedlo'? Seveda, najlažje je tik predenj jo popihaš razglasiti ene par ''triglavskih narodnih parkov'' in naj se potem folk je*e kot ve in zna, itak bo nekdo drug predsednik...
Skippy
# 05.12.2017 ob 12:13
V Braziliji cele parke posekajo, pa nobene novice o tem.

Tem ozemljem v ZDA pa se sploh ne bo nič zgodilo, razen mogoče bo kdo ustrelil kakšno žival ali peljal kakšen kamionček.
Skippy
# 05.12.2017 ob 11:56
Kot da je kakšen problem narediti kopijo kateregakoli gradu ... naravnega parka pa pač ne moreš skopirati.
aaa
# 06.12.2017 ob 07:40
Upajmo, da bo podobno ukrepala vlada tudi pri nas in dovolila rudarjenje in gradnjo industrijskih con v Triglavskem narodnem parku.

V TNP še smučišč ne smeš zasneževati. Verjetno edini primer na svetu.
dejneseri
# 05.12.2017 ob 17:31
Uibej, sej ni vazno al je dobro al slabo, ce je naredu obama je slabo, ce pa tramp pa dobr.

Skoda ker taka ozkost uma in srca prezema vse od lokalne do globalne politike...
Pro
# 05.12.2017 ob 13:47
Trumpu great zadnje čase preveč dobro in je treba malo fovšije zganjati:)
Pri nas bi bilo tudi potrebno urediti zastarelo ureditev nacionalnih parkov, ko domačin ne sme kamna na svojem preložit, medtem, ko mogotci z vezami prevzemajo najlepše dele in svinjajo okolico.
REsnica
# 06.12.2017 ob 13:31
Danes bo to strašilo kao " priznalo" okupacijo Jeruzalema za legitimno. Bo isto veljalo za ktim, tibet...?
Mitko
# 06.12.2017 ob 11:46
Trump in njemu podobni so res izmeček v človeški podobi.
Emmure
# 05.12.2017 ob 20:29
Trump je bedak,da malo takih.
vojislav-novak
# 05.12.2017 ob 18:19
Heh, je dal malo sladkorčkov lesnemu lobiju?

Za neposvečene - v ZDA je ostalo še 2 ali 3 % naravnih gozdov, ki so zaščiteni, lesarski lobi pa že desetletja benti in na vse načine poskuša dobiti dovoljenje za posek še teh nekaj dreves, ker je les veliko vreden. Trump jim je očitno vrgel bonbonček.

Še ena stvar - v ZDA se v glavnem ne pogozduje, kar posekajo ostane goljava in se zaraste s plevelom. Šele čez desetletja ali celo stoletja na teh površinah zopet zraste pravi gozd z velikimi drevesi. Zato je lesarjem toliko do tistih zaščitenih gozdov. Če bi ves čas pogozdovali, kar so posekali, bi imeli sedaj na voljo veliko dreves za posek, ker pa ne pogozdujejo, nimajo ničesar.
aktivist
# 05.12.2017 ob 12:48
@Skippy

Ti pa dam plus za Brazilijo.
janezvalva
# 07.12.2017 ob 05:01
v zda imajo privat parke, kateri so 100x bolje vzdrževani od nacionalnih parkov.
o.k.o.l.j.e
# 06.12.2017 ob 18:01
..da novica o krčenju naravnih parkov v Utahu pomeni hud poraz za okoljevarstvenike.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za okoljevarstvenike? Po moje kar za ljudi na splosno, ne pa za pescico okoljevarstvenikov, ki poskusajo ustavit kapitalske norce....
KovacevaKobila
# 06.12.2017 ob 12:42
Kot je pojasnil, so ljudje z odločitvijo zvezne vlade izgubili pravico do lova, kmetovanja, živinoreje, rekreacije in gospodarskega razvoja. Prav tako naj bi tudi ameriški Indijanci na območju izgubili pravico do svoje svete zemlje, kjer so opravljali starodavne tradicije.

Ah, kako lepo ... Donalda skrbi za Indijance.

Če ga že tako skrbi za pravice staroselcev, bi jim lahko vrnil vso zemljo, ki jim je bila nasilno odvzeta. Danes se ji reče Amerika.

P. S. Da niti ne omenjam očarljive ironije, ko samooklicanemu 'domoljubu' dol visi za najlepše dele lastne domovine. Ampak hej, ni frke: Donny bo še enkrat objel zastavo ... in njegovim podpornikom se bodo v trenutku orosile očke.
ancient
# 06.12.2017 ob 11:48
Vsakršno polemiziranje je povsem odveč. Predvsem se moramo ljudje zamisli o prihodnosti naših otrok, pa njihovih otrok in tako naprej. Kdor ima le malo soli v glavi, mu bo jasno, da se problemi ne bodo rešili s povečano gospodarsko rastjo. Marsikdo bo ob tem pomislil, da to nima nobene zveze z novico, vendar tako mišljenje pomeni zgolj "pomanjkanje soli"....
dubliner
# 05.12.2017 ob 19:59
Binder Dandet@05.12.2017 ob 10:46
Probajte prebrati spodnje brez da bi mi podtikali stališče okoli potrebnosti nacionalnih parkov. Opredeljujem se do neprimernega poročanja s strani medijev.

"Obama je pred odhodom s položaja s predsedniškim odlokom zaščitil dve območji na zahodu Utaha, nacionalna spomenika Bears Ears in Grand Staircase-Escalante."

Obama je torej 8 let potreboval, da je zaščitil ti dve območji.
/.../
Novica o odprtju teh območji iz decembra 2016.
https://www.theatlantic.com/science/arch
ive/2016/12/obamas-environmental-legacy-in-two-buttes/511889/

---
Dobro bi bilo, če bi prebral v celoti kaj linkaš, namreč:
the move was classic Obama in its executive ambition. Bears Ears is the 29th time the president has invoked the 1906 Antiquities Act to expand or create a new national monument. Obama has used the law more than any other president, and used it to protect far more acreage than any other president
in pa National Monuments designated by Barack Obama
RYAN
# 05.12.2017 ob 19:45
saj tud globalno segrevanje je en nateg v prid ogljikovi valuti o kateri boste pa še slišal
pulpitrock
# 05.12.2017 ob 17:27
to se lahko po nekih “mehkih” merilih primerja z unicevanjem kulturne dediscine, ki jo je izvajal ISIS
janipapillon
# 05.12.2017 ob 14:28
HOR
# 05.12.2017 ob 14:04
V ZDA je sedaj več dreves, kot pred ca 100 ali 50 leti...

Madona!
In?
Googlznalstvo narodne parke poistoveti s številom dreves?
ZETAC
# 05.12.2017 ob 12:03
Res, dober, odličen, nepristranski članek, zdaj vsaj vemo kakšen je ta Trunp!. Še dobro, da se takšne stvari ne dogajajo kje drugje po svetu, npr. na Kitajskem, Indiji, po Afriki, itd...
Do Brasil
# 05.12.2017 ob 14:49
smbu
Zvezna vlada Utaha
Ja kolk vlad pa ima Utah?


Zvezno in svojo (state) vlado. Tako je tudi v Braziliji.
zeus.zeng
# 05.12.2017 ob 11:44
V zadnjem času pa Trump res vleče eno obupno potezo za drugo , tudi če upoštevamo dejstvo , da je imel zelo malo manevskega prostora da ne bi postal ,, marioneta ,, vojaške industrije in obveščevalnih služb ter seveda vele kapitala . Tako mu je v zadnjem tednu uspelo razjeziti večina arabcev , sirske Kurde preusmeriti v dogovor z Rusi , popolnoma neracionalno pregrevati situacijo okrog s. Koreje ... in na domačem terenu ,,brcniti v temo ,, glede zaščitenih področij ... Ne piše se mu nič dobrega ....
bajbajslo
# 06.12.2017 ob 05:27
Še več te Husseinove navlake bo Trump sklatil, še za dva spomenika napovedujejo.
Kaj boste pa zdaj naredili/napisali? V jok, pa na drevo.
HOR
# 05.12.2017 ob 23:53
@vojislav-novak
# 05.12.2017 ob 18:19
"...Še ena stvar - v ZDA se v glavnem ne pogozduje, kar posekajo ostane goljava in se zaraste s plevelom. Šele čez desetletja ali celo stoletja na teh površinah zopet zraste pravi gozd z velikimi drevesi..."

Kar pišeš generalno nima podlage v realnosti saj je v ZDA sedaj 2x več dreves, kot pred 50 leti... Seveda pa ostajajo tudi taka območja.
Res pa je tudi, da devesa rabijo čas, da postanejo primerna za sečnjo in je zato pritisk na primerne gozdove.
LINK
www.upworthy.com/america-has-more-trees-now-than-its-had-in-100-years-but-were-not-out-of-the-woods-yet
TOZD
# 05.12.2017 ob 19:12
SamoRes

# 05.12.2017 ob 10:38
To je ko volite desničarje, ki so zlizani s kapitalom in jim je edina skrb zmanjšanje davkov za bogate in kovanja dobička na škodo delavcev in okolja.

Jim je v poduk zažugal z desno roko, levo pa ponosno stisnil v pest, ko so njegovi za delavce in okolje zavzemajoči se levičarski idoli lakirnico multinacionalke umestili na območje najboljših kmetijskih zemljišč.
janipapillon
# 05.12.2017 ob 17:45
Drgač pa, na politiko ZDA se ne spoznam. Tko kot sicer na politiko, itak da ne.
HOR
# 05.12.2017 ob 16:09
@janipapillon
# 05.12.2017 ob 14:28

"...HOR
# 05.12.2017 ob 14:04
V ZDA je sedaj več dreves, kot pred ca 100 ali 50 leti...
Madona!
In?
Googlznalstvo narodne parke poistoveti s številom dreves?..."


Googlznanstvo predvsem označuje ZDA, kot državo, kjer izvajajo samo ekološko uničevanje!
Če bi prebral link bi videl, da se je št. dreves v ZDA od 1950 podvojilo, kar pa ni od boga dano, ampak je plod zavestnega izvajanja politike glede gozdov ne glede na demokratske ali republikanske vlade.
Ergo sporočilo je, da tudi v ZDA delajo na ekološki in tudi trajnostni politiki ne pa samo uničujejo. Si pa sam direktno poistovetil informacijo o naraščanja števila dreves z narodnimi parki.
Mimogrede več dreves pomeni večjo naravno raznovrstnost in več naravnega habitata ter več primernega okolja za živali...

V EU pa sekajo ponekod tudi UNESCO zaščiten pragozd, in precej gozdov za predelavo (v CO2 NE nevtralne) pelete, v Angliji pa futrajo termoelektrarno s peleti proizvedenimi tudi iz ameriških pa tudi kanadskih (pra)gozdov, EU pa uvozi tudi precej lesa za pelete iz Rusije za biznis igranja z "ekološko" anti CO2 politiko... -In kje so tu mediji. Jih ni, ker tukaj ni Trumpa zraven!
Ker se v medijih v tem primeru in v mnogih ostalih ne gre za objektivno skrb za ekologijo ampak za politično medijem naročeno anti Trump kampanjo s katero se krmi nerazgledane greenhorn in ostale ciljne ovce...! Podobno, kot v primeru pisanju o ponovnem dovoljenju uvoza slonjih trofej iz dveh afriških držav...
In ti aktualni narodni parki so zaščiteni v tem obsegu, ki ga ukinja Trump komaj kakšno leto (...!?), pa so še vedno dokaj neokrnjena narava....!?
Zdaj pa bio to naj naenkrat pomenilo naravno katastrofo...!?
itd.
HOR
# 05.12.2017 ob 15:22
Tako pa v Utahu in mnogi drugi v ZDA vidijo vsesplošno kompromisno korist Trumpove uredbe glede narodnih parkov....!
V bistvu je Trump ukinil velik obseg zvezne zaščite (v Utahu nezaželene) in prepustil upravljanje v odločanje oblastem v zvezni državi Utah, kjer živijo s temi parki.
Tako Trump glede tega stanje v Utahu približuje razmeram, ki so v Evropi že dolgo. Razvoj populacije pač vsepovsod močno pritiska na okolje. Na žalost.
LINK ali
/www.foxnews.com/opinion/2017/12/04/nati
onal-park-lovers-should-applaud-trumps-monument-decision.html
royayers
# 05.12.2017 ob 14:44
To mi deli Dump. Vse ukiniti. Postavit fabrike in kurit na premog. Amerika first pa se naj zadusi v lastnem sranju. Go Rednecks!
Kazalo