Vagabund
V ruralnih predelih ostajajo zgolj še redki. Foto: Reuters
Tovrstna oblika hiš jih ščiti pred močno poletno vročino in zimskim vetrom. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Tunizijske tradicionalne podzemne hiše vedno bolj zapuščene

Selijo se na urbana območja
28. februar 2018 ob 18:51
Tunis - MMC RTV SLO, Reuters

V dolinah južne Tunizije ljudje že več stoletij živijo v hišah pod zemljo, s katerimi se zaščitijo pred nevarno poletno vročino in zimskimi vetrovi, a v zadnjih letih tam ostajajo le še redki.

Zaradi množičnega naseljevanja na bolj urbana območja naseljene ostajajo zgolj še redke hiše. A tisti prebivalci, ki ostajajo, pravijo, da so vezani na dom in zemljo, ali pa, da ne vidijo načina, kako bi se lahko odselili. "Moj oče in mati sta umrla, dekleta so se poročila in ostal sem sam. Vsi živijo lastna življenja," je pojasnil 38-letni Latifa Ben Yahia, ki živi v vasici Tijma. "Če odidem, bo to pomenilo konec za našo hišo."

Prebivalci v Matmati, mestu, ki je priljubljena destinacija postalo po tem, ko so eno izmed hiš predelali v hotel, ki se pojavi celo v Vojni zvezd, se v večini preživljajo s pridelovanjem oliv in turizmom. A še vedno poudarjajo, da si niso opomogli od napadov na turiste v Tunisu in Susi leta 2015, zaradi katerih turizem še vedno močno trpi.

"Zdaj k nam večinoma prihajajo zgolj Tunizijci, ki tukaj preživijo proste dni ali počitnice. Tujcev skorajda ni več," pojasnjuje 36-letna Saliha Mohamedi, ki v hiši živi z možem in štirimi otroki, poleg tega pa v zameno za napitnine prostor za spanje odstopi tudi turistom. "Če bi imela še eno hišo, bi jo zagotovo dala otrokom."

Številne družine so podzemne domove zapustile v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, ko so v sklopu modernizacije na pobudo takratnega predsednika Habiba Bourguibe zgradili nova mesta in vasi.

Več podob tradicionalne naselbine si lahko ogledate spodaj.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
henodarling
# 28.02.2018 ob 20:09
A potrebuješ ministra, da se preseliš na staro kmetijo, zaživiš kot so pred sto leti in začneš delat?
Micesar
# 28.02.2018 ob 21:50
Takoj sem se spomnil na Star Wars... a ni tamal Luke živel v takšni hiši?
Franc 1952
# 28.02.2018 ob 23:02
@windmaster! Kamor koli pogledam, ljudje na vaseh živijo boljše življenje od tistih v mestih. Malo se zapelji po Sloveniji, pa če te ni sram, vprašaj! Tisti, ki bodo najbolj "jamrali" so običajno najboljši, ampak se, po dobrem našem običaju, nikoli ne hvalijo, ampak samo tadlajo!
Ja, a vi imate pa samo tale traktor? Veste, ni moj, je od soseda, pa mi ga je posodil! Kako pa to, da vam ga je posodil tako, na lepe oči? Slučajno, ampak samo slučajno je moj tast, pa ima štiri!:)
windmaster
# 01.03.2018 ob 04:52
Vtaknite si vaše traktorje nekam. Če je star traktor za vas kazalec dobrega življenja.... Če nimaš od česa živet na vasi, greš pač tja kjer je delo. Mesta, tujina....
Židan je z svojo kmetijsko politiko ubil male kmete, čez 30 let bodo vasi prazne, dežela bo en sam nekvaliteten gozd.
Sicer pa, jaz sem bil v Matmati in tam večkrat spal. Pa ne v tistem hotelu ampak pri domačinih. Nisem bil tam z bleščečimi tojotami all inclusive počitnic, kjer ti pokažejo samo tisto kar lahko vidiš. Večkrat sem bil dol z svojim avtom. Tako bolje spoznaš deželo in ljudi. Pojma nimate v kaki bedi živijo. Kmetijstvo od katerega so životarili se je zaradi cen preselilo izključno v nižje predele, kjer se dela strojno in intenzivno gnoji. Isto kot v Sloveniji....
SF0100
# 01.03.2018 ob 07:59
Kle sm bil. Zakon je blo. Zuni 45 stopinj notri lepih 22
Skippy
# 01.03.2018 ob 08:44
@windmaster
kdo pa tebi preprečuje, da kmetuješ sredi ničesar? Samo ti bi rad udobno živel, drugi pa naj živijo tako, kot si si ti zamislil, da je prav za njih, a ne? Pa še bonus je v tem, da si jih kasneje lahko hodiš ogledovat ...
slovenskisin
# 01.03.2018 ob 08:54
Daj ne jokajte glede vasi, Slovenija ima eno nižjih stopenj urbanizacije, mislim da okoli 50%. Je pa res, da se pri nas nihče več primarno ne ukvarja s kmetijstvom, vsi imamo službe:)
slovenkaaaa
# 01.03.2018 ob 09:44
Čeprav me čudi, da plazmo pa imajo v sobi... :)
A.K.
# 01.03.2018 ob 10:10
Tatooine je v krizi!
Škoda, da se ne da bol turistično tega izkoristit.
prizemljen
# 01.03.2018 ob 15:16
slovenkaaaa

Razdrobljenost kmetij je v glavnem posledica dednega prava v preteklosti. Lahko je negativna, ni pa nujno. Kmetije na Južnem Tirolskem so v povprečju približno tolikšne kot slovenske, pa je njihovo kmetijstvo presneto živo in uspešno. Podobno prevladujejo majhne ali manjše kmetije tudi na Bavarske. Po drugi strani so v severni Nemčiji od nekdaj veleposestniki. Bavarsko kmetijstvo ne propada nič bolj od severnonemškega oz je marsikdaj celo uspešnejše. Vsaka oblika posesti ima svoje prednosti in slabosti.

delfino_

V Materi so poskušali vse skupaj uničiti, ker je bila to "sramota", ki je kazala (nekdanjo) revščino. Preselila jih je pravzaprav država, ker je bila to sramota zanjo, kot se je izrazil de Gasperi 1950) Čeprav seveda drži, da so taka naselja v preteklosti nastajala zaradi določenih prednosti (varnost, mikroklima, verske naselbine - samostani...), bolj kot zaradi revščine. Jih je pa seveda revščina, predvsem ti. industrijske dobe nepredstavljivo razširila in degradirala v navadne luknje - dobesedno.
Zanimanje za bivalno kulturo in dediščino, unescov seznam in tudi turizem (ta predvsem kot posledica zaščite in reklame od zunaj in ne iz matičnega okolja) pa sta arhitekturo v Materi (vsaj za sedaj) rešila. prihodnje leto bo Matera celo ena od evropskih prestolnic kulture.
Bivši uporabnik
# 01.03.2018 ob 11:12
Mogoče še tole, iz Etiopije: Koptske cerkve v Lalibeli.
ebdb
# 01.03.2018 ob 08:31
Kmečka logika pravi, da gredo ljudje tja kjer je bolje ... torej te stare hiše omogočajo slabše življenje kot nova naselja - a ne?
M.R.S.
# 28.02.2018 ob 21:41
"Zaradi množičnega naseljevanja na bolj urbana območja...!!??"...seveda...urbana območja v EU...:-)
carlos_carlos
# 01.03.2018 ob 15:52
windmaster

Židan ni tu veliko kriv. Oz. toliko kot vsi ministri odkar smo v EU. Ne pozabi. Kmetijska politika je ena izmed politik, ki so dogovorjene na ravni EU. Kar to pomeni za Slovenijo pa vidim, da veš. Se pa strinjam da Židan veliko blebeče...

slovenka

velike kmetije so škodljive. Praviloma. ponavadi gre tam za intenzivno pridelovanje. Takšna hrana pa je zanič. na žalost pa v večini primerov edina, ki si jo lahko ljudje privoščijo (če nimajo sami vrtov).

Če že trjančič, kakšno bi kmetijstvo moralo biti, to zagotovo ne bomo pri nas uredili z velikostjo kmetij. Že sosednja Madžarska ima takšne, da so naše največje, celo zadruge prav male glede na njihove. Torej na ekonomije obsega ne gre računati. Lahko ap delamo na kvalitetnih pridelkih, kvalitetni predelavi in povečanju samooskrbe. pa prave samooskrbe ne statistične. Viške pač izvozimo, če imamo trg.
delfino_
# 01.03.2018 ob 13:19
V Materi je nekaj podobnega, ljudje so se izselili v bližnje mesto, vendar so ti. sasse vseeno preuredili v turistične namene...
mornar7
# 01.03.2018 ob 10:12
Takšno podeželsko hišo bi imel za vikend.
slovenkaaaa
# 01.03.2018 ob 09:44
A je v Sloveniji kaj drugače?

ne, čisto nič drugače ni... ojoj, kakšne imate nekateri.

In ja - mesto/vas - v našem okolišu so vasi zelo lepo urejene, internet, kanalizacija, urejeni pločniki, številne vile (tudi ko gre za ljudi, ki imajo samo osnovnošolsko ali srednješolsko izobrazbo...). Ljudje so pač pridni in si urejajo dom. V mestu pa sva z možem kupovala stanovanje, pa so bile pri stranskem vhodu take koprive in neke nametane stvari, da te kap. Očitno se nikomur od lastnikov v stavbi to ni zdel njegov problem.

In še glede Židana - nisem njegova pristašinja, ampak on pa res nima vpliva na cene kmetijskih izdelkov. Vprašajte se, koliko vas je takih, da ne kupujete uvoženega sadja in zelenjave, pa da kupite zrezke za 20 eur na kg. V času globalizacije, kot jo imamo, pač ne moremo enega sektorja zaščititi tako, da bodo kmetje iber bogati, potrošniki pa na škodi. Poleg tega imamo v Sloveniji med najbolj razdrobljenimi kmetijami v Evropi. Na Češkem je povprečna kmetija velika 120 ha, pri nas pod 5 ha. Tako da res ni treba, da se vsak na podeželju ukvarja s kmetijstvom, kmetije naj postanejo večje, da bodo lažje profitabilne, ostali pa imamo drugo delo. Živeti na podeželju je pa vseeno lepo. Brez da bi slabo mislila o Tuniziji, a govoriti, da pri nas ni nič drugače, je povsem neutemeljeno.
miha_lj
# 02.03.2018 ob 23:17
Predsednik Habib Bourguiba je pred cca 50 leti obiskal Slovenijo. Imela sem čast mu dati roko. V Tunisu sem bila na izletu pred več kot 40 leti. Hoteli in ostalo na nivoju takratne Dalmacije. Danes pa....Škoda
foxhunt
# 01.03.2018 ob 20:15
so ze vsi sli na giro to italia.
Bivši uporabnik
# 01.03.2018 ob 11:07
Mislim, da se podzemnim hišam in tudi hišam v skalah po Turčiji ipd. reče enako, kot jamskim ljudem: trigloditi.
cairns
# 01.03.2018 ob 10:24
A.K.
Tatooine je v krizi!
Škoda, da se ne da bol turistično tega izkoristit.


To pa zato ker so plemena islamistov bolj nevarna od vseh bitij v galaksiji daleč daleč stran.
windmaster
# 28.02.2018 ob 19:17
A je v Sloveniji kaj drugače? Vasi se praznijo, stari umirajo, mladi bežijo od dela.... Z takim ministrom za kmetijstvo, kot ga imamo, ni pričakovati drugega.
Kazalo