V ozadju veličastni Big Ben, iz znamenitega londonskega taksija pa kuka kosmatinec. Angleži so znani kot veliki ljubitelji psov. Foto: EPA
V ozadju veličastni Big Ben, iz znamenitega londonskega taksija pa kuka kosmatinec. Angleži so znani kot veliki ljubitelji psov. Foto: EPA
Big Ben ponoči
Ponoči je tudi z velike oddaljenosti mogoče videti, koliko kaže ura na stolpu. Foto: EPA

Big Ben je ime dobil po siru Benjaminu Hallu, ki je nadziral dela v stolpu, ko so leta 1856 končnevali gradnjo. Čeprav turisti in tudi sami Londončani ime Big Ben uporabljajo za celoten stolp, ime pravzaprav označuje le zvonec, celoten stolp pa se imenuje Clock Tower (Urni stolp).

Big Ben je del Westminstrske palače, v kateri je sedež angleškega parlamenta. Ko je bil na oblasti kralj Henrik VIII., je palačo zajel požar in kralj se je bil prisiljen preseliti. Ognjeni zublji so še večkrat v zgodovini zajeli poslopje, a so vsakokrat stavbe obnovili oziroma jih dogradili. Po požaru leta 1834 so začeli graditi več novih stavb, ena izmed njih je tudi slavni stolp z uro.

96,3 metra visok stolp je zgrajen v viktorijanskem gotskem stilu. Po ocenah naj bi stolp tehtal 8.667 ton. Zaradi sprememb tal je stolp rahlo nagnjen proti severni strani, kar pa je, v primerjavi s stolpom v Pisi, zanemarljivo.

Minutni kazalec dolg 4,3 metra
Stolp se ponaša z ogromno uro, ki je bila nekdaj največja na svetu, in omogoča, da že od daleč vidiš, koliko je ura.
Uro in kazalce je oblikoval Augustus Pugin, ura pa je začela delovati 7. septembra 1859. Urni kazalec je dolg 2,7 metra, minutni kazalec pa 4,3 metra. Sam zvon, ki je uglašen na ton e, je težek 13,8 tone, trkalo zvona pa 203,2 kg. Ko zvoni, kladivo ob zvon udari vsakih pet sekund. A Big Ben ni ne največji ne najtežji zvon v Veliki Britaniji. Zvon v bližnji katedrali sv. Pavla je dve toni težji.