Vagabund
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 36 glasov Ocenite to novico!
Zaprt vhod v Monvi danes ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
... in vhod v Monvi leta 2012, na sklepni zabavi sezone. Foto: Monvi/Sara Šijan
Glavni pogled na gostinsko-zabavni kompleks, v katerega so se zgrinjale generacije in generacije 30 let. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dutch Bar leta 2012 ... Foto: Monvi/Sara Šijan
... in kar je ostalo od bara danes. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dizajnerski hotel Lone, zgrajen leta 2011, stoji le streljaj od "neuglednega" Monvija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Lepi zapuščeni kraji: Monvi, nekoč jadranska "Metelkova", danes v čakanju na rušenje

Umaknil se je elitnim hotelskim kompleksom
30. januar 2015 ob 09:44,
zadnji poseg: 30. januar 2015 ob 15:50
Rovinj - MMC RTV SLO

Generacije Istranov (pa tudi Slovencev), danes starih tam nekje od 25 do 55 let, se z nostalgijo spominjajo Monvija, zabaviščnega in koncertnega centra pri Rovinju, ki je v najboljših letih veljal za glavni žurerski prostor Jadrana.

A zlati časi "jadranske Metelkove" so po dobrih 30 letih obratovanja dokončno minili leta 2013, ko so iz puljske družbe Brid, ki je imela Monvi zadnjih deset let v najemu, sporočili, da je Monvi preveč dotrajan in da bi bila za njegovo nadaljnje obratovanje potrebna popolna prenova.

"V zadnjem desetletju smo Monvi vzdrževali, kolikor so nam okoliščine dopuščale. Obnavljali smo sanitarne prostore, dvorane, odprte prostore in opremo ter okoli centra zgradili zid, da hrup ne bi preveč motil okolice. A vse to je premalo, da bi Monvi zadovoljil današnje zahteve. Kot dozdajšnji najemniki nismo sposobni nekih večjih vlaganj, zato je nadaljnja usoda odvisna od lastnika," je junija 2013 povedal Danijel Birgmajer iz Brida, ki se mu preprosto ni izplačalo vlagati v prostor, za katerega niso imeli nobenih zagotovil, da ga ne bodo že naslednjo sezono porušili.

Namesto zabaviščnega kompleksa elitni turizem
Lastnik, o katerem je govoril Birgmajer, je hrvaška hotelska skupina Maistra, ki ima pod svojim okriljem med drugim hotele Lone, Monte Mulini in Eden - vsi stojijo le streljaj od Monvija, prva dva pa sta za nameček še petzvedična kompleksa, zato, roko na srce, Maistra ni imela veliko interesa ohranjati pri življenju bučnega centra, iz katerega se je v poletnih mesecih v zgodnjih jutranjih urah opotekala precej drugačna klientela, kot je prenočevala v dizajnerskih hotelih sredi parka Zlati rt.

Iz Maistre so kmalu zatem potrdili, da - glede na to, da je Monvi dolgoročno nevzdržljiv in glede na njegovo pozicijo ob hotelih in naselju - center zapirajo. Ob tem so sicer priznali, da je bil Monvi vedno dobro obiskan in da ima velik pomen za sicer razmeroma zaspani Rovinj, zato bi veljalo poiskati zanj drugo lokacijo. Skoraj dve leti pozneje se ta nova lokacija še vedno išče, domačini, celo isti, ki so se prej pritoževali nad hrupom in nespodobnostjo, pa zdaj obžalujejo, da je Rovinj izgubil edini kraj, "kjer se je kaj dogajalo zvečer".

Kresanje mnenj
Medalja ima pač vedno dve plati in pri tovrstnih centrih se vedno krešejo mnenja, javnost se deli, ustrezna rešitev, ki bi zadovoljila obe strani, pa se (po navadi) nikakor ne najde. Monvi se je v času delovanja spopadal s številnimi težavami in pomanjkljivostmi, Zlati rt je ob viških sezone spominjal na mravljišče, prepredeno s pločevino, smetmi, praznimi steklenicami in zmačkanimi mladci, ki so se skrokani po naporni noči rekuperirali na plaži s pogledom na hotelske komplekse z nejevoljnimi gosti.

Je pa bil Monvi tudi multimedijski kompleks z diskotekami, kabarejem, številnimi lokali z najrazličnejšo ponudbo hrane, pijače in glasbe, ter velikim odprtim amfiteatrom, ki je sprejel do 5.000 poslušalcev in v katerem so koncertirali vsi od Dubioze do Željka Joksimovića, od didžejev do Bajage.

Monvi je nekdanje rovinjsko podjetje Jadran zgradilo leta 1982 po vzoru podobnih kompleksov iz italijanskih in španskih turističnih destinacij, s ciljem dopustnikom ponuditi nekaj več kot le sonce, morje in plaže. Tisto "nekaj več" so bile diskoteke Temple, Gallery in Presidente, vsaka s svojo glasbeno zvrstjo, od popa in rocka do tehna, od diska do turbofolka, ki so pripomogle h kultnemu statusu Monvija, poznanega po vsej Istri in celo onkraj hrvaških meja.

"Bili smo tukaj"
A kompleks, ki je več generacijam predstavljal ultimativno poletno zabavo, je skoraj dve leti in pol po tem, ko je gostil zadnji "zaključek sezone", le še žalostna, razpadajoča senca samega sebe. Plevel počasi prerašča zunanje prostore, okna in sanitarije so razbiti, pisarne premetane in oplenjene, barva se lušči. Na stenah še vedno visijo letaki z vabili na ta in oni koncert ter stari koledarji, luči in lampijončki po stropih pa so v zadnjem stadiju.

Živopisne barve in na krušni peči narisani plameni nekoč priljubljene mehiške restavracije so danes videti precej žalostno. Po nekem čudežu se je na polici pod stropom ohranila še večina (praznih) steklenic tekile, po kotih se nabira prah na Unionovih zabojnikih, nekdo pa je nad točilni pult čez slike kaktusov in mojitov z velikimi črkami napisal "Estaban aqui 2003-2013". Bili smo tukaj 2003-2013.

Diskoteka Gallery, kjer se je nekoč trlo mladih, je danes videti kot zaprašen, temačen relikt iz poglavja "lepi zapuščeni socialistični spomeniki", medtem ko amfiteater s praznim okvirjem za platno in zapuščeno žimnico pod odrom spominja na kakšen art projekt.

Na mestu nekdanjega Monvija načrtujejo v prihodnosti zgraditi nov kulturni center z muzejem in knjižnico ter dvoranami za razstave, filmske projekcije in gledališke predstave - skratka, kompleks z "manj adrenalina in manj decibelov", kot so ob zaprtju zapisali v tržaškem Il Piccolu.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
kop
# 30.01.2015 ob 09:57
A ni škoda takih krajev? To so simboli mladosti celih generacij.
kolesar666a
# 30.01.2015 ob 11:37
lepi spomini na daljnje leto '83 .... tam sem prvič slišal 'every breath you take / the police' ... in še danes se mi zdi to eden najboljših komadov .... tisti, ki mislijo, da se v bivši jugi ni zgodilo nič dobrega, seveda ne morejo razumeti, kaj je bil monvi.
Kölm
# 30.01.2015 ob 11:38
Namesto zabaviščnega kompleksa elitni turizem

But afkors.
vrtojb5
# 30.01.2015 ob 10:18
badel smiri malo, si se premlad za razumet te zadeve
Mikita
# 30.01.2015 ob 12:00
Monvi - Metelkova? LOL
nostromo
# 30.01.2015 ob 10:28
Zapuščen že, ampak lep?
Banban
# 30.01.2015 ob 12:59
Prej Zrće kot Metelkova...Star ratavam hehe

@_AIR_: Jugonostalgije ne vidim v članku, in začuda, tudi med komentarji ne. Monvi je slučajno na drugi strani slovensko-hrvaške meje. Bil je znan in priljubljen plac, kjer se je rajalo na dopustu, zdaj ga pa ni več. Nostalgija da. IMO brez politično-geograsfskih pridevnikov.
Kirenenko
# 02.02.2015 ob 10:46
Kak Dubai, Miami, Macau ? Te plastične žurke se ne morejo primerjat s pristnimi feštami pr nas na balkanu :)
what?
# 01.02.2015 ob 13:32
Amaterji. Pejte enkrat, če imate možnost žurat v Dubai, Miami, Macau

LOL....ako ti je Paris Hilton pojem kvalitetne zabave, potem so kraji, ki jih naštevaš absolutno najboljša izbira. Ako ti je malo več do kvalitete glasbe (ne "šova") potem nimaš v omenjenih krajih kaj iskat.
Kirenenko
# 02.02.2015 ob 10:34
Res škoda, da takšne stvari propadajo ni čudno, da nove generacije ne znajo več žurat, če nimajo več normalnih placov. Lep primer je Celje, kjer si mel pred 5-10 leti kolikor si hotel izbire kam boš šel, kakšno muziko boš poslušal, kak ambient hočeš. Sedaj imaš 1-2 gostilne in še to se napolnijo samo v sobotah ali pa kak poseben dogodek. Ni čudno, da je vse prazno, če se gre neke "elitne scene" in "elitne klube" a o eliti ne duha ne sluha.
zipzip
# 30.01.2015 ob 18:14
Carl Cox je tukaj razturu, pokal po šivih
badel_zg
# 31.01.2015 ob 00:06
Vrtojb5 cakam tvojo razlago. Kaj ima za razumet, da belci uporabljajo simbole crncev? Saj logika in zdrav razum liberalcev je spanska vas.
mihael1
# 03.04.2015 ob 16:17
Monvi pred 25 leti je bil zakon , pa pred njim še bolj ! V gozdu plesna šola , mala pizzeria , restavracija z bazenom, mladinski turizem. Te slike so pa potem, ko je Yu rapadla , Hrvati so uničili mladinsko letovišče , katerega lastnik so bili mislim Srbi, in nastalo , je to kar se vidi na fotkah.
Ja , zraven pa stoji luksuzen hotel - lepa soseščina . Temu se reče napredek , samo ni v pravo smer.
Kirenenko
# 02.02.2015 ob 10:30
Lepi spomini na edinstven diskač! :)
nikhrast
# 30.01.2015 ob 17:05
Leta nazaj smo Monvi obiskali sem in tja, zdaj se samo peljemo mimo z biciklom.
Pa preveč blizu hotela Eden so ga zgradili, preveč hrupa.

Pa poglej zdaj obalo, vse lepo urejeno, nova hotela, Lone in Monte Mulini, Eden so nekaj renovirali, zdaj bodo podrli hotel Park, zgradili novega, pa marino renovirali.
Če hočejo elitni turizem morejo renovirati.
jodlzi
# 30.01.2015 ob 12:04
škoda...eden kultnih žurerskih placov...
badel_zg
# 30.01.2015 ob 13:57
Kaj je za razumet, da nekdo ne sprejema svoje identitete?
Peroz
# 30.01.2015 ob 13:50
Fotke so pa s telefona? Hec, saj se vidi, da je neugodna svetloba, ampak glede na to, da nič ne mga, bi se dalo tudi s stativom malo poigrat, če že stroj ni bil up to the job.
badel_zg
# 30.01.2015 ob 10:22
Razlozi.
dskrab
# 31.01.2015 ob 09:57
Amaterji. Pejte enkrat, če imate možnost žurat v Dubai, Miami, Macau, ... pa boste videli kaj se to pravi. Yugo varijanta je še zmer balkanska varijanta :)
silverbullet
# 30.01.2015 ob 10:35
Istranom, Slovencem. Bog ve, če tudi Hrvatom.
quaxy
# 30.01.2015 ob 17:42
Kaj ima to opraviti z nami in kaj članek dela na nacionalnem mediju?
Slovenec11
# 30.01.2015 ob 12:37
Če je podobno metelkovi - potem kar takoj rušit
nima nobene vrednosti
badel_zg
# 30.01.2015 ob 10:03
in zakaj se te generacije identificirajo z rasisticno ideologijo black power? slika 10
_AIR_
# 30.01.2015 ob 10:34
Ne vem zakaj bi take kraje bilo potrebno "vzdrževati". Čas je, da že enkrat pozabimo na to jugonostalgijo in se soočimo z realnostjo.
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo