Vagabund
Gostje se poleg visokih cen pritožujejo tudi nad nevljudnostjo natakarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

V Dubrovniku boste pet evrov odšteli že samo za pogrinjek

Vrtoglave cene v restavracijah
11. junij 2018 ob 16:49
Dubrovnik - MMC RTV SLO, STA

Čeprav se glavna turistična sezona na Hrvaškem še ni popolnoma začela, so se cene že močno dvignile. Hrvaški mediji poudarjajo predvsem primer restavracije v Dubrovniku, kjer boste že za pogrinjek odšteli 38 kun oziroma pet evrov.

Nihče ne pričakuje, da bo v znani dubrovniški restavraciji večerjal poceni, a so obiskovalci vseeno presenečeni, ko morajo že za pogrinjek odšteti kar pet evrov. Kot primer v isti restavraciji 0,75 litra vode stane dve kuni oziroma 27 centov manj od pogrinjka, še poroča Večernji list in ob tem dodaja, ali bi bilo treba jesti s tal, da denarja za pogrinjek ne bi bilo treba odšteti.

V članku, v katerem razkrivajo drugo plat hrvaškega turizma, dodajajo, da so same cene hrane manj presenetljive. Tako je treba za črno rižoto odšteti 32 evrov, za ribo na žaru 84 evrov, za biftek pa 37 evrov.

Cena buteljke rdečega vina je 37,5 evra, 0,2 litra jabolčnega soka stane 4,60 evra, za navadno espresso kavo pa boste morali odšteti tri evre še piše hrvaški časopis, ki dodaja, da je v Dubrovniku težko najti restavracijo z zmernimi cenami.

Pravijo pa, da je le nekaj deset kilometrov južneje – v Črni gori – mogoče dobiti črno rižoto že za osem evrov, kilogram jagnjetine za 13 evrov in porcijo morskih sadežev za dva za 40 evrov.

Njihovi sogovorniki so v pogovorih navedli predvsem še nevljudne natakarje in nevšečnosti, ki so jih doživeli v Dubrovniku, ko so se zaradi visokih cen zahvalili za ponudbo. Turistična skupnost Dubrovnika ob tem pravi, da se ne more vmešavati v cene gostincev, da pa obžaluje žalitve, ki so jih bili deležni gostje.

Večernji list ob tem omenja primer lokala v Baški vodi v bližini Makarske, kamor se gostje kljub visokim cenam še vedno vračajo ravno zaradi vljudnosti natakarjev in njihovega priznanja, da je zaradi dragih storitev celo njim neprijetno.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 11.06.2018 ob 17:12
Klinc pa taka restavracija, kjer te najprej izropajo, potem pa še užalijo.
generusus
# 11.06.2018 ob 17:56
Sej je lep, ta Dubrobnik, ampak niti pribižno ne grem več tja, saj je praviloma takšna gneča, da sprehajanje po uličicah ne odtehta nervoze in stresa preden dospeš do znamenitosti. Osebno sem neprimerno bolj sproščen in bolj zadovoljen v gozdu, daleč od ljudi, kričavih in glasnih centrov in vsiljivih prodajalcev. Če že, obisk v pozni jeseni ali zgodnji pomladi.
Drncl
# 11.06.2018 ob 18:02
Najbolje bi bilo, da bi vsem turistom že ob vstopu na Hrvaško pobrali vse iz žepov in denarnic...
severnik
# 11.06.2018 ob 17:19
V Dubrovniku boste pet evrov odšteli že samo za pogrinjek

Le pametni in podjetni znajo ceno prilagajat povpraševanju.
bleeeee
# 11.06.2018 ob 18:10
Koliko si pa dandanes Hrvatje še lahko privoščijo dopustovanje ob hrvaški obali?
Darxta
# 11.06.2018 ob 17:25
V Dubrovniku sem bil enkrat. Straduna sem se izognil, v eni restavraciji v stranski uličici sem dobro jedel za zmerno ceno, v enem lokalu pa celo dobil 30% popust za domačine, ker sem govoril v hrvaščini.
Tako da čestitke, zelo objektivno napisan članek hrvaških medijev!
KosmataPazduha
# 11.06.2018 ob 17:14
nikoli nisem razumel ljudi, ki hodijo dol in med potjo obidejo ene 100+ lepših, ugodnejših in prijaznejših destinacij na hrvaškem. ne razumem
bilzerian
# 11.06.2018 ob 18:13
po eni strani bi se šli turizma za petičneže, po drugi strani pa počivališče plitvice (v zagrebu) enako, kot je bilo ob otvoritvi,pred 40 leti.
pa zasvinjano kot v carigradu.
aaa
# 12.06.2018 ob 07:10

Mihacar

Ja očitno vas še premalo molzejo in ovce bodo še naprej hodile v to državo dopustovat.


Torej odsvetuješ dopustovanje na Hrvaškem, ker je Dubrovnik drag? Pa verjetno tudi Italijo, ker je Rim drag. Pa Francijo ker je Pariz drag. Pa Španijo, ker je Barcelona draga. Torej najbolje da ostanemo doma ali kaj? Aja tud to ne, ker je Bled drag.
PikiMiki
# 11.06.2018 ob 20:02
Jah to je pač taktika. Točno vejo da je Dubrovnik ena tistih destinacij, kamor prideš vidiš in se ne vrneš več, zato te morajo vsaj takrat dobro užet. Če te pa recimo res tako fascinira in si jo želiš podrobno ogledat, pa greš tja tako ali tako pozimi, takrat je pa itak vse ceneje.
x67
# 11.06.2018 ob 21:40
v dubrovniku se vedno najdes zmerne cene in dobro postrezbo. samo ne na glavni ulici.
ali pa nahrbtnik ..
slovenkaaaa
# 11.06.2018 ob 18:51
bleeee, delavci iz Osijeka sigurno ne...
aaa
# 12.06.2018 ob 13:21
@17
Res ne vem zakaj bi moral operirati s tvojimi ciframi. Mene zanima izključno to kar jaz koristim in čisto nič dugega. Konkretno. Kampiram in 60-70 EUR koliko si napisal ti sem do sedaj dal samo v Sloveniji in Italiji. Pa nas je 5. S tem, da ko si napisal "ne mi z nekimi apartmaji bogu za hrbtom". Kampi so na Hrvaškem in Grčiji ob obali. V Italiji, Franciji, Španiji... lahko pozabiš na tak luksuz. Torej boš ravno tam v neki vukojebini, kjer se moraš nonstop voziti z avtom. In še 200 EUR na hrvaškem za mobilno hiško? Saj nisi resen. Pa daleč od tega, da sem nek Hrvatofan. Ker grem ponavadi kam drugam. Ampak se mi vseeno zdi idiotsko to nenehno nabijanje kako je Hrvaška slabša in dražja od vsega drugega. In to očitno od takih, ki sploh tja ne hodite in nimate pojma kako je.
Guliarth
# 12.06.2018 ob 07:50
Na Pašmanu imam za 5€ obrok. Dubrovnik obiščemo ko Čehi, s sendviči.
puros
# 11.06.2018 ob 21:17
zarad mene je lahko pogrinjek 50 €, črna rižota pa 200...... mi ne pride na kraj pameti da bi moje € nosil na hrvasko
če pa so ljudje tko naivni da preplacujejo te hrvaske pogrinjke je pa še prepoceni in naj cene še dvignejo
Kemik
# 12.06.2018 ob 15:14
plarija, če gre človek na obalo samo zaradi dopusta, sončenja in kopanja v morju ter zabave, je povsod zelo podobno in ni neke bistvene razlike, ali se gre v Istro, Dalmacijo, Črno goro, Albanijo, Grčijo, Italijo, Španijo itd., razlika je lahko samo v neki ponudbi aktivnosti ob obali in jeziku, ki se tam govori, pa seveda ceni. Tako da tiste Slovence, ki jim je bistveno iti samo na morje, pa da imajo neke družine, jih sigurno, tudi zaradi majhnih potnih stroškov in bližine destinacije, pride najceneje, če gredo dopustovat v hrvaško Istro blizu meje. Lahko so kakšne azijske destinacije cenejše za bivanje in hrano, a potni stroški z letalskimi kartami (ki so narejeni cenovno na osebo, zato se pri večih osebah še bolj pozna) zaradi razdalje naredijo svoje.

Dejansko lahko rečem, da same obale so tako ali tako lahko samo dveh vrst, s kamnitimi ali peščenimi plažami, najbolj spektakularne pa so sigurno tiste z visokimi klifi, ki pa so vseeno bolj značilne za oceanske države (Francijo, Veliko Britanijo, Irsko, Portugalsko), vendar je tam nižja temperatura vode in ljudem za kopanje praviloma ni tako zanimivo, so pa te vode zaradi višine valov velikokrat raj za surferje (sploh Portugalska).

Sicer daleč od tega, da bi bila Hrvaška ena od meni ljubših in boljših pokrajin v Evropi, a vseeno je treba priznati, da so obalna mesta tipa Dubrovnik, Split, Pulj in Rovinj (ki imajo tudi močno rimsko, beneško ali splošno italijansko konotacijo) ne samo hrvaški, ampak tudi evropski biseri. A tisti ljudje, ki gredo na morje samo dopustovat, plavat v morju in se zabavat v bližnjih lokalih, si tega tako ali tako ne bodo šli pogledat, razen če bo tam potekal še kakšen njim ljub koncert (npr. v puljski Areni). Sam osebno sem drugačen in imam raje aktivna potovanja, zato tudi že 8 let nisem bil na dopustu/počitnicah v pravem pomenu besede oz. na svojih potovanjih nikjer nisem bil več kot 2 dni na enem in istem mestu.
SpicyWeiner
# 12.06.2018 ob 14:43
Jaz popolnoma podpiram Hrvate pri teh cenah. Če so turisti to pripravljeni plačati, naj potem plačajo. Če niso, naj gredo drugam. Pa še prepovejo naj križarkam z enodnevnimi turisti priveze v mestu. Edina prihodnost za Hrvaško je usmeritev v turizem, ki bo namenjen ljudem višjega srednjega razreda. Od pijanih angležov in škrtih kitajcev njihov turizem praktično nima nič razen stroškov in uničene narave.
gushtr
# 12.06.2018 ob 09:27
V Dubrovniku boste pet evrov odšteli že samo za pogrinjek

Ne, mislim, da ne bom:)
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 09:21
Mihacar, so naredili preracune po tvoje, pa se ne izide. Prevoz nekam v Turcijo idr. je zelo drag, cene hotelov pa ne bistveno nizje od Hrvaske. Morda ce gres sam. Za 4 clansko druzino pa bo Hrvaska še dolgo najcenejsa varianta. Pa me ne imeti za zapeckarko, ker veliko hodimo naokrog, samo ne morem reci, da je dopust v Spaniji, Franciji, Grčiji, Skotski itd cenejsi od Hrvaske.Ne namestitve, ne restavracije in nic. In tako za lezanje na plazi je Hrvaska tudi najbolj fajn. Imajo odlicne lokacije - Brela, Cres, Losinj, Vela Luka...
Kemik
# 11.06.2018 ob 18:52
Za poletje se pa ob vseh vročinskih valovih zdi zadnja leta še najbolje iti na sever Evrope, območja z oceanskim podnebjem ali v gore.
iceman1108
# 12.06.2018 ob 13:54
Če imaš nos je apartma 50 noč za 2 v prvi vrsti na Pagu, Cresu, Rabu, ...
Potni stroški 100€
Hrano ješ doma ali pa na morju - popolnoma isto
Luksuz je pa odvisen od globine žepa. Nekateri vsak dan v restavracijo, drugi nikoli.
Primer grški otoki: nastanitev enako, potni stroški x3, hrana enako, kje je še transfer od letališča oz najem avta ali motorja?
Kje se tukaj izide računica za Grčijo? Pa v Grčiji ne dobim ničesar več, da bi odtehtalo večji strošek.
Za apartmaje na hrvaškem pa pokličite osebno, sploh če imate namen bivati 7 oz 14dni v kosu - se cene precej spremenijo ;)
Kunguruj
# 12.06.2018 ob 08:56
Vsako leto isti naslovi, kako je Hrvaška draga. Naslednje leto bo pisalo, šest evrov za pogrinjek v Dubrovniku. Zakaj pa mislite, da imajo takšne cene, zato ker so zlobni ali zato ker lahko prodajo za takšno ceno? Mislite, da si v Piranu ne želijo prodati ribe za 80€? Je žal pač nihče ne kupi, v Dubrovniku pa jo kupijo.
aaa
# 12.06.2018 ob 11:10

slovenkaaaa

17, potem pa napisi, katera destinacija za druzino znese manj draga kot pa Hrvaska..


Ljudje, ki nimajo družine pač ne štekajo da z otroci nimaš istega dopusta kot pa če si sam. In da se v dopustniški proračun ne šteje samo ena oseba.

Drugače pa je cenejša Črna Gora. Kar se mene tiče je tudi ponudba malo boljša in več je za videt. Samo morje+gužva je meni tam obup. Drugje od Grčije do Portugalske pa z družino nisem ceneje kot na Hrvaškem dopustoval nikjer.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 09:23
Kunguruj, mislim, da gre predvsem za slovensko podcenjevanje Hrvaske. Tu dol bi pac moralo biti za gospode Slovence vse prakticno zastonj, kje v Franciji ali Grciji pa je pac treba posteno placati, tudi ce je ponudba slabsa kot na Hrvaskem.
aaa
# 12.06.2018 ob 09:29
@17
Kaj eni mislite, da tisti ki hodimo na Hrvaško ne gremo nikamor drugam? Se mi zdi, da ste najbolj pametni glede Hrvaške ravno tisti, ki vas tam že lep čas ni bilo. In ne mi prosim o tem kako je drago kako so neprijazni, pa ježi in podobna jajca. To najdeš povsod in Hrvaška ni nobena izjema. Glede na to, da sem recimo v zadnjih 20 letih predopustoval po celi južni evropi me boš res težko prepričal da je tako strašno drago. Dragi sta Italija in Francija, ne pa Hrvaška.
godzila
# 11.06.2018 ob 18:57
Nisem prepričan, se križarjenje po Jadranu začne ali konča v Dubrovniku, kaj pa lahko nižje dol še vidimo posebnega, vse do Benetk, mogoče edino Hišo Marka Pola, v Splitu. Beda od bede vse skupaj, za tak denar, bi lahko ponudili vsaj hedonidtične orgije, v slogu stare dubrovniške tradicije.
Sicer pa je tisti pogrinek verjetno mišljen bolj kot vstopnina, ko si enkrat tam, boš verjetno tudi nekaj spil, enkrat je za tisti kič itak dovolj. Do Črne gore je pa potem samo nekaj kilometrov, kjer se lahko popteno naješ.
nuLanuLa
# 12.06.2018 ob 18:19
To je bolj opozorilo kot novica. Torej, če greste v Dubrovnik - sendviče, konzerve, vodo in pivo v rucak in jesti v park na klopco :)
PONOS
# 12.06.2018 ob 08:50
Pravilno..če je gužva je očitno prepoceni.
Kemik
# 11.06.2018 ob 18:48
generusus, kaj pa Dubrovniku manjka pozimi? Sem bil med drugim tam sredi mesta za silvestrovo in je bilo super. Če pa se želi izogniti gneči, pa sta meseca januar in februar sigurno najprimernejša termina. Mesto je lepo čez celo leto.
discoversci
# 12.06.2018 ob 18:06
Bi raje v Grčiji kar za celo kosilo. Prtičke naj jedo drugi.
Kemik
# 12.06.2018 ob 15:25
Me pa čudi, da nihče kot alternativnih poletnih dopustniških destinacij za Slovence ni omenil Romunije in Bolgarije ob obalah Črnega morja ... Sigurno pa jih je tudi kar nekaj, ki si želijo dopustovati ob alpskih jezerih ali ob Blatnem jezeru na Madžarskem.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 09:28
17, potem pa napisi, katera destinacija za druzino znese manj draga kot pa Hrvaska... in kaksno ponudbo ima. Po moje nisi kaj prevec videl Hrvaske, dobrih restavracij itd. In Kornati da so brezveze? A res? Koliko lokacij po svetu je pa lepsih? Daj no. Seveda je lepo tudi drugod, a to jamranje Slovencev nad Hrvasko je tudi mucno. Sreca za Slovence, da imamo hrvasko morje tako blizu... da lahko milijon Slovencev vsako leto dopustuje tam. Na Karibe ali Sejšele v taki stevilki pac ne bi mogli.
slovenkaaaa
# 11.06.2018 ob 18:51
Za prvomajske smo bili mi večkrat in je bilo ok.
whiteswan
# 13.06.2018 ob 07:17
Vsake toliko nabijanje kako je v Dubrovniku drago in kaksne so cene.
MMC se zmeraj ni jasno da cene regulira trg. Dokler bodo ljudje dali 10E za pogrinjek, ga bodo v DU prodajali.
Dejstvo je pac da je DU do neke mere resnicno buticna in posebna destinacija. Mogoce v prvi vrsti ne ravno zelo primerna za druzinsko dopustovanje.
Vse ostalo je pac klasicno nabijanje ki smo ga skozi leta ze pocasi siti.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 23:17
New York Times -12 najbolj obleganih mest na svetu... Dubrovnik je med njimi. Zato ne preseneca cena pogrinjka. Kar pa ne pomeni, da je povsod tako. Vecinoma so restavracije na hrvaski obali še kar poceni... glede na to, da nudijo mize s pogledom na morje in soncni zahod... ne teh cen primerjati z vaso sluzbeno menzo v kleti.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 23:14
aaa, se povsem strinjam s tabo!

Nas je sedaj 5, apartman v prvi vrsti 80-100 eur na noc, kosilo dobimo za dobrih 30 eur, vsak dan vsaj en obrok jemo zunaj. V Grciji je to preverjeno drazje. Na Portugalskem tudi, da Barcelone ne omenjam... Za prvomajske gremo obicajno kam z avtodomom, Švica, Italija itd. Nas stane vec kot poleti Hrvaska, ker avtodom najamemo. Jeseni gremo z letalom v London ipd. in tudi stane vec kot Hrvaska. Za polezavanje poleti je Hrvaska super, mesteca, kot je Rovinj, pa so tudi lepa za vecerni sprehod.
obriobri
# 12.06.2018 ob 08:29
Jaz jih bom, vi pac ne
zapravico
# 12.06.2018 ob 08:00
Hrvaška obala postaja tako draga,da si bo večina hrvatov lahko privošćila morje šele oktobra,ko so cene najnižje.
Mihacar
# 11.06.2018 ob 23:22
Ja očitno vas še premalo molzejo in ovce bodo še naprej hodile v to državo dopustovat. Mene pa takšni podatki veselijo. Bravo hrvati vi samo dvigujte cene še in še, zakaj pa ne če so ovce pripravljene za tiste povprečne plaže in že pregovorno negostoljubnost- predvsem do Slovencev tako mastno plačevati.
Odprite oči ljudje in pojdite tudi kam drugam dopustovat, kjer boste občutili kaj pomeni gostoljubje, je veliko lepše in ceneje. Predvsem cene prenočitev vsako leto neumorno dvigujejo pa naj bo to kamp, apartmaji, hoteli ni da ni, vse dražijo.
Svet je velik in lep, letalske karte niso bile še nikoli cenejše, tako da opustite že tisto socialistično miselnost iz bivše juge, kot da je morje le na hrvaškem.
Zbudite se, pa lep pozdrav
KajtiMar
# 10.07.2018 ob 13:28
kjer boste že za pogrinjek odšteli 38 kun oziroma pet evrov

in

v isti restavraciji 0,75 litra vode stane dve kuni oziroma 27 centov manj od pogrinjka

In kje je tu logika? nekaj je tukaj zelo narobe prepisano
lordslayer
# 14.06.2018 ob 08:10
po pravici povedano, v "normalni" gostilni je ješ toliko slabše, kot tu vse preplačaš ...
dStroj
# 14.06.2018 ob 04:46
MMC Socialistični klovn z vikendico na Hrvaškem? Lepo. Ne boste več dolgo nate***ali mladine s svojimi demagoškimi parolami. Če bi udarila revolucija bi največ pobrala ravno vam bivšim priviligirancem. Banda.
zigadr
# 13.06.2018 ob 21:30
Ma nč tacga
piarija
# 13.06.2018 ob 13:33
težki problemi...
peglezn
# 13.06.2018 ob 10:19
Ko voli, nek' izvoli.
iceman1108
# 13.06.2018 ob 08:23
slovenkaaaa ja primerjave z menzo niso na mestu vsekakor, pa vendar velikokrat dobiš na krožnik slabšo hrano v "fini gostilni s pogledom na morje in živo muziko".
Ljudje - turisti premalo komunicirajo z domačini. Vprašaš gazdo apartmajev kam oditi na kosilo, morda branjevko pri kateri kupiš zjutraj zelenjavo in boš takoj videl katero ime se ponavlja...Pa sploh danes ko je toliko spletnih pomagal ala Trip Advisor in podobni appi. Ljudje, izkoristite dano in se pozanimajte, ne pa da potem poslušamo vsako leto kako so nekomu računali kilo škampov 300€ in buteljko vina 4000€.
ga_moram_imet
# 11.06.2018 ob 23:20
Zid in morje...in kaj je tukaj posebnega? Še razgleda ni.
Prismuknjen
# 11.06.2018 ob 18:59
Cvrti lignji, pomes in ožujc so še vedno ugodni in popolnoma zadovoljijo povprečnega slovenskega pustolovca.
josh k.
# 11.06.2018 ob 17:22
Nič posebnega, še zmeraj ceneje kot v Benetkah.
FancyBoy
# 12.06.2018 ob 09:58
Oni bi radi v 2 mesecih zasluzili za celo leto....zal tako to ne gre.
Kazalo