Uredniški izbor
Sergej meni, da otroci z obiskovanjem lesarskega kotička pridobijo nove izkušnje, na podlagi katerih se lahko pozneje tudi lažje odločijo za nadaljnje šolanje. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
"Otroci lahko žagajo, če imajo mojo pozornost in so ustrezno zaščiteni," pravi Sergej. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
       Kot prostovoljec lahko delaš tisto, kar čutiš.       
 Sergej Črnčec
V star TAM-ov avtobus se otroci in prostovoljci zatečejo v deževnih dneh. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Pravi prostovoljec: najstnik, ki otroke uči žaganja, brušenja in zabijanja žebljev

Prostovoljci med nami
29. september 2018 ob 06:22
Maribor - MMC RTV SLO

Triletnikom se pri zabijanju žebljev kar svetijo oči, pravi Sergej Črnčec, ki kot prostovoljec z otroki ustvarja izdelke iz lesa in jim pomaga pri gradnji lesenih hiš na gradbišču Doživljajskega igrišča v Mariboru.

Sergej Črnčec je na Doživljajskem igrišču pod hrasti Malega Betnavskega gozda na obrobju Maribora pravzaprav zrasel v prostovoljca. Z družino so živeli v bližnjem bloku, zato je kot otrok pogosto zahajal na igrišče, kjer se je od starejšega mojstra v Lesarskem kotičku naučil dela z lesom. Zdaj sam pomaga otrokom pri žaganju, merjenju, brušenju, barvanju in seveda zabijanju žebljev, ki ga zaupa tudi triletnikom. Sam s kleščami pridrži žebelj, da ne bi kladivo udarilo po prstih, malčku pa se ob zabijanju kar svetijo oči, pripoveduje. Sergej, ki obiskuje 4. letnik smeri predšolska vzgoja na tretji gimnaziji v Mariboru, meni, da otrokom delo v lesarskem kotičku zelo koristi za razvoj fine motorike.

Z današnjim prispevkom začenjamo na MMC-ju serijo sobotnih predstavitev zgodb različnih prostovoljcev. Vabljeni k branju!

17-letni dijak je kot prostovoljec med poletnimi počitnicami na doživljajskem igrišču pomagal kar štiri popoldneve na teden. Čez leto bo zaradi šolskih obveznosti druženja pod hrasti nekoliko manj, a igrišče je odprto tudi pozimi. Sergej pripoveduje, kako v hladnih dneh kurijo ogenj in kuhajo čaj iz zelišč, ki jih poleti vzgojijo sami.

Prosta igra
Mariborsko Doživljajsko igrišče ni lepo urejen simetričen park s pristriženimi grmički in novimi igrali. Ob ograji nebrzdano rastejo zelišča, na drugi strani je star, pisan TAM-ov avtobus, kamor se otroci lahko zatečejo pred dežjem, nekatera igrala so izdelali prostovoljci, pobarvali pa otroci. Prevladujejo naravni materiali: pesek, mivka, les, zemlja. Doživljajsko igrišče je namenjeno prosti igri, prisotni prostovoljci pa otrokom, če to želijo, igro popestrijo s pripovedovanjem pravljic, izdelovanjem lesnih izdelkov in s pomočjo pri gradnji lesenih hiš. Prav del igrišča, ki je videti kot barakarsko naselje, je med starejšimi otroki najbolj priljubljen. Odrasli, razen prostovoljcev, vanj nimajo vstopa.

Doživljajsko gradbišče
Tu otroci iz odpadnega lesa gradijo čisto prave hiše, globoko v zemljo skopljejo luknje za temelje, postavijo štiri osnovne stebre in ogrodje nato zbijejo z deskami. Osnovnošolci Matija, Anamarija in Sašo, so na svoje izdelke izjemno ponosni. Med stene so celo vdelali okna, streha je dobro krita in ne prepušča dežja. Pred Matijevo hišo je vrt, na katerem rastejo rože, paradižnik in zelišča, imel je celo krompir, pripoveduje. Med razkazovanjem svojega drugega doma mimogrede spleza na streho in z nje spusti prazno vedro, v katero lahko naloži kamenje, če mora streho obtežiti. Sergej, ki otrokom pomaga pri gradnji, pojasni, da na gradbišču Doživljajskega igrišča velja pravilo, da se vsaka hiša, ki se več kot mesec dni ne uporablja, podre. Materiale pa se reciklira oziroma porabi za gradnjo novih hiš.

Prostovoljstvo – možnost mednarodne izmenjave
"Kot prostovoljec lahko delaš tisto, kar čutiš," razmišlja Sergej, ki je prepričan, da bo ostal prostovoljec tudi, ko bo starejši. Prostovoljstvo je za mlade zanimivo tudi zato, ker lahko prek evropske prostovoljne službe (EVS) potujejo po Evropi in svetu. Sergej se je letos udeležil tritedenske izmenjave na portugalskem otoku Madeira, kjer so se srečali prostovoljci iz sedmih držav. V okviru programa Erasmus plus pa trenutno na Doživljajskem igrišču pomagata dve prostovoljki iz Španije in Poljske. "Tuji prostovoljci prinašajo svoj jezik, svojo kulturo in na ta način bogatijo naš program," je nad mednarodno izmenjavo navdušen Janez Arh iz Društva Center za pomoč mladim.

Ljudje se vračamo tja, kjer se dobro počutimo
Arh pojasni, da se prostovoljci uvajajo mesec, dva po različnih kotičkih doživljajskega igrišča, da vidijo, ali jim delo na prostem, v mrazu in na vročini, ustreza. Pozneje se s prostovoljci tudi redno dobivajo na sestankih, na katerih evalvirajo svoje delo. Na vprašanje, kako zaupati prostovoljcu, da se bo naslednji dan spet prikazal na "delovnem mestu", Arh odgovori: "Imamo različne kotičke: lesarski, ognjišče, ustvarjalnico, gradbišče ... Nekateri se najdejo pri družabnih igrah, drugi pri sekanju drv, skrbi za ogenj, branju pravljic. Sergej se je našel v lesarskem kotičku. Ljudje se vedno vračamo tja, kjer se dobro počutimo, smo zadovoljni in se učimo novih stvari."

V razmerju med zaposlenimi in prostovoljci morajo zaposleni vedno predstavljati neko osnovo, meni Arh. V primeru doživljajskega igrišča je tudi pomembno, da je prisotnih nekaj stalnih obrazov, s katerimi otroci lahko vzpostavijo zaupen odnos. "Zaposleni so tudi zavezani k redni prisotnosti," poudari in doda: "Prostovoljci pa so odlična osvežitev ravno zato, ker ponudijo nekaj novega, mi pravimo, da so prostovoljci most med zaposlenimi, onimi starejšimi, in najmlajšimi. Mislim, da je to dodatna obogatitev."

VIDEO
Prostovoljec na Doživljajskem igrišču
Larisa Daugul, Maja Ikanović (kamera in montaža)
Prijavi napako
Komentarji
Zoro27
# 29.09.2018 ob 07:08
Bravo, tako se dela!
josh k.
# 29.09.2018 ob 07:47
Pohvalno, kar takonaprej. Take novice držat na prvi strani, ne pa neke brezvezne iz sveta politike, zabave...
EnVi
# 29.09.2018 ob 07:51
#zapravico
Si kdaj delal v šoli? Pogledal kaj dovoljuje in kaj ne učni načrt?
Ucitelji bi delali veliko vec zanimivih stvari ce jih ne bi omejevala birokracija in nato se starsi ko bi se kateri od njihovih 'otrocickov' mal po prstih ali pa zaskelil.
Ne govor na pamet ce nisi nikoli pokukal v ozadje uciteljevega dela.
KLIPAN
# 29.09.2018 ob 07:21
Bravo, to je to!!
infostriker
# 29.09.2018 ob 07:48
"Triletnikom se pri zabijanju žebljev kar svetijo oči, pravi Sergej Črnčec, ..."

Odlično! Otroci bodo končno spoznali, kakšna je razlika med realnim svetom in virtualnim svetom na Facebooku.
ADN
# 29.09.2018 ob 09:29
#zapravico
#EnVi
#josh k.
Sam poučujem v eni od večjih osnovnih šol v Sloveniji in učim tudi tehniko in tehnologijo.
Vsi ste le delno zadeli. Učni načrt te omejuje saj je precej točno določeno kaj moramo otroke naučiti. Pri tehniki in tehnologiji je le ta dober pri veliko predmetih preveč natrpan in celo nesmiseln. Učiteljev, ki na to opozarjamo več let, celo desetletje seveda nihče ne upošteva. So pa tudi vsebine, ki so prepuščene učitelju. Prav tako se da z nekaj spretnosti zadostiti učnemu načrtu in početi marsikaj. Najlažje se je kot pijanec plota držati učbenika in delovnega zvezka ter učnega načrta. A z le malo kreativnosti lahko počneš marsikaj in naj vam povem, da se na veliko šolah tudi počne marsikaj dobrega.
Tisti, ki pogosto ustavijo učitelje so/ste starši, ki se vtikate v njihovo delo in po parih slabih izkušnjah in anonimnih prijavah ter posledičnim inšpekcijam (ki gledajo zgolj birokracijo, kaj se dogaja v razredu jih ne zanima) veliko učiteljev obupa.
Vsekakor ni vse tako slabo kot se prikazuje, je pa seveda tako kot povsod odvisno od človeka, ki tam poučuje, podpore vodstva šole in okolja. In med množico se vedno najdejo dobri in slabi.
Žal se v Sloveniji s konstantnim pljuvanjem po šolstvu in učiteljih ustvarja okolje, ki prispeva ravno k nižanju kvalitete šolstva. Hočemo najboljše učitelje ampak jih ne bi dobro plačali.
Ravno pouk tehnike in tehnologije je nekaj, kar nam v tujini močno zavidajo (vem iz lastnih izkušenj saj smo gostili že veliko tujih učencev in učiteljev) predvsem zaradi dejstva, da poteka tudi na praktični ravni. Seveda najdeš šolo, kjer je tega malo drugje veliko, sam zagovarjam, da pri pouku tehnike in tehnologije ni testov ampak praktično delo kjer pokažeš svoje znanje tako, da ga uporabiš.
In naj vam povem še tole: mobilni telefoni, tablice in podobna tehnologija je tu in namesto, da se proti njej borimo moramo svoje otroke naučiti kako in koliko se jo smiselno uporabi. Konec koncev v žepih nosimo najbolj zmogljive računalnike kakršnega bi si kot otrok, ko sem vtipkaval program v ZX Spectrum le želel.
Sam se pogosto opomnim: Svet je lep!
trigi
# 29.09.2018 ob 08:47
Takšne pozitivne novice bi morale prevladovati v vseh medijih, dnevno informativnih programih...in svet bi postal kar na enkrat lepši!
Ni čudno, da smo ljudje sedaj negativno nastrojeni in/ali zagrenjeni, ko na vseh kanalih/programih in družbenih sferah prevladujejo negativne novice, ki verjetno bolj kot si mislimo vplivajo na naše življenje.
Vzemimo se v roke (vključno z mano) in se dajmo osredotočat na pozitivne novice in jih vsaj s časoma soustvarjati..za začetek lahko začnemo pri sebi v svoji družini..že z besedo "hvala" in "prosim" bomo naredili vekih korak v pozitivno smer...jaz grem v akcijo :)
Peroz
# 29.09.2018 ob 08:31
Pri nas imamo tudi eno lokalno društvo ali zavod ali kaj vem kaj, ki otroke vodi v gozd v vsakem vremenu, kjer imajo delavnice in se učijo o naravi in ustvarjajo. Moja sestra je mentorica in poroča, kako otroci uživajo in da tudi tisti, ki jim je od začetka bedno, prav hudo padejo notri.
Malo žalostno je edino, da je za to, da gredo otroci v naravo, potrebna institucionalna organizacija... po drugi strani pa bolje to, kot igričarstvo in tv dalje.
Problem, da so otroci notri in ne tekajo po gozdovih in travnikih in se potolčejo so pa v prvi vrsti starši, in nikakor ne ponudba igric in tv programov. Menda je za nekatere še vedno velik problem, če se otroci umažejo, kaj šele potolčejo. Kot, da ne bi imeli pralnega stroja in znožnosti tolažbe.
gospod iskreni
# 29.09.2018 ob 09:19
Pohvale, da so šli v to. Mi smo to večkrat probali, na koncu ti na glavo visijo starši ko se otrok ureže, ali karkoli naredi. Kar je žalostno. Otrok je prosil starše, govoril je, da ni nič hudega pa mu niso pustili več v to. Nam so fotri kazali te zadeve, današnjim otrokom pa nihče tega ne kaže, ker so fotri itak po večini odsotni ali nesposobni.
josh k.
# 29.09.2018 ob 08:17
Kar pravi #EnVi drži. Moja sestrična je učiteljica v osnovni šoli in mi je malo razjasnila stvari, ko sem jo enkrat " napadel " v stilu #zapravico komentatja. Delat mora točno po navodilih tako, da ko skozi vrata razreda vstopi učitelj, v bistvu vstopi "sistem". In počasi se tudi učitelji ukalupijo...
zapravico
# 29.09.2018 ob 07:38
To rabijo otroci ne pa igric na mobitelu.Na šolah bi tudi lahko kaj takega nareddili,a kaj ko se nobenemu učitelju ne da.Njim se gre samo za visoke plače,pa hitro domov.
EnVi
# 29.09.2018 ob 09:25
Bom takole povedal da bo lazje razumljeno....ucitelji so samo izvajalci. Delajo kot ministrstvo diktira. Ce gres malo ven iz okvira ki ti ga predpišejo ne naredis vseh tistih ciljev in standardov ki so zapisani in potem zato odgovarjas. Vmes se ti pa tako obesi se ravnatelj na glavo. Ukalupijo se ne sami, ampak nekaterim ni jasno da učitelj ni sam svoj šef. Samo izvajalec. In ko kaksen pogumen gre ven iz okvira ga velikokrat potolce takoj ravnatelj v smislu kaj se pa ti zdaj greš. Še tisto malo dobrih stvari ki so se izvajale v tej smeri so pa ukinili ali jih ukinjajo. Tisto kar vidis od učiteljevega dela ti je samo 30-40% njegovega dela. On ja gredo domov ob 14h recimo....pa potem doma delajo se ure in ure za vso to birokracijo ( da ne omenjam govorilnih ur, roditeljskih, izobrazevanj - ki sp vsa popoldan, itd.)
Naredil sem tale racun samo zato ker tu gor pisejo vsi pametno kak so ucitelji preplacani pa nic ne delajo noben pa ne sploh ne pozna njihovega dela.
Drugace pa novica je top, in otroci so lahko veseli da se tu in tam še da obiti sistem in jim ponuditi tudi taksne izkusnje kot zgoraj.
Pa lep vikend
Bivši uporabnik
# 29.09.2018 ob 08:38
Bravo Sergej!
ADN
# 29.09.2018 ob 09:53
#EnVi
Dejstvo je da učiteljski poklic zares razume samo tisti, ki ga je kdaj resno opravljal.
Zato je veliko zmot in nerazumevanja.
Sam pravim, da učitelj se rodiš. Učitelja ne moreš naučiti biti učitelj. To preprosto si ali pač ne.
In ja včasih je treba dat ven iz "sistema", da greš potem lažje naprej.
Javorovina
# 29.09.2018 ob 08:25
Top!!
oziris.va
# 29.09.2018 ob 10:11
zapravico
# 29.09.2018 ob 07:38

To rabijo otroci ne pa igric na mobitelu.Na šolah bi tudi lahko kaj takega nareddili,a kaj ko se nobenemu učitelju ne da.Njim se gre samo za visoke plače,pa hitro domov.


Ni to tako enostavno. Na našem koncu pri npr. uri kemije v OŠ več nismo izvajali preizkuse (to je bil začetek 90-ih), ker je učitelj dobil od zgoraj povelje, da nihče ne bo odgovarjal, če se bo kaj zgodilo, predvsem pa ker šola ni bila dovolj dobro opremljena in bi lahko zaradi tega kaznovali ravnatelja ipd.

Iz tega in drugih vzrokov smo se tudi pri uri tehnike bore malo naučili ...
foxhunt
# 29.09.2018 ob 09:29
Sramota za starse teh otrok. To je naloga starsev, ki pa sami ne znajo zabiti zeblja, pokosit travo ipd. Rayen biti zlo pametni. Predvidevam, da so naredili selfiji in zbrali like.
Se dobro da cast resuje prostovoljec. V bistvu bi ga morali starsi teh otrok placati.
Muza
# 29.09.2018 ob 08:12
Bravo!
Robiland
# 29.09.2018 ob 10:37
To je izredno! Bravo. Najboljsa stvar na MMC ta teden. Take ljudi rabimo!!
EnVi
# 29.09.2018 ob 09:40
#ADN
Se strinjam z vsem kar si povedal. Ni vse crno in belo. Da se marsikaj. Ampak zahteva iznajdljivost in dosti energije. In nagrada za to so odzivi otrok ki v tem uzivajo. Javnost nas pa popljuva kot lenuhe in zabušante. Samo to me moti.
Pa sem moral dat 'ven iz sebe'.
Mihsss
# 29.09.2018 ob 10:30
To je to. Otroci naj gredo v naravo, tam se jim svet lahko odpre.
FancyBoy
# 29.09.2018 ob 09:55
Bravo in vse pohvale.
Guliarth
# 29.09.2018 ob 08:45
Hvala ti!
ADN
# 29.09.2018 ob 12:48
Po zakonu je za varnost v šolski delavnici kazensko in odškodninsko odgovoren učitelj. Zato imamo nekateri sklenjena odškodninska zavarovanja.
Učitelj je dolžan opozoriti na nevarnosti ravnatelja, ta pa zagotoviti ustrezne delovne pogoje.
V praksi danes v veliko šolah učitelje zaposlujejo samo za določen čas saj jih tako ravnatelji držijo "na kratko". Posledično se učitelji ne upajo postaviti zase in zahtevati ustrezno opremo in orodja.
Potem je seveda še odvisno iz katere stroke prihaja ravnatelj saj je praviloma bolj naklonjen "svoji" stroki oziroma koliko posluha in smisla ima ter kako sposoben je pri pridobivanju sredstev. Hkrati so pogosto večje šole bolje opremljene saj imajo več učencev so v večjih občinah, več staršev pomeni več potencialnih donacij ter sredstev občine. Za finance pa je po zakonu dolžna poskrbeti občina.
Zoro27
# 29.09.2018 ob 07:52
@EnVi - vsi se zgovarjate(-mo) na birokracijo. A niste(-mo) del sistema?
luckyss
# 29.09.2018 ob 12:08
Zelo pohvalno v vsakem oziru...
Bodo pa to enkratno in pozitivno zamisel slej kot prej uničili starši, ki že trenirajo svoje odvetnike, če bi se mulc slučajno "klepnil" po prstu ali zbodel na žeblju....
Torej svetujem pravno zaščito v tem pogledu v obliki podpisa staršev o določenem tveganju..
Pojma nimate česa so sposobni starši, ki jim vsak otrok več pomeni tudi več "soldov" v družinski proračun..
davidanita
# 30.09.2018 ob 07:32
Moj sin. Sem ponosen oče. Hvala vsem v CPM da so ga pomagali oblikovati v osebo kakršna je postal. Hvala tudi vsem ostalim prostovoljcem (kjerkoli že ste) ki z svojim delom ustvarjate lepši svet.
Mommy_Kitty
# 30.09.2018 ob 05:55
Inšpekcija se v šole in vrtce ponavadi vtakne šele ko starši zaženejo vik in krik, so ravno v vrcu iz mojega kraja meli velik problem, ker so 3 starši zagnali kraval zato ker je bilo v navadi, da imajo malčki razne lutkovne predstave, čarovnike, gledališke nastope in podobno, kar nanese par evrov, a je bilo brz računa in so zagnali vik in krik tako da je prišla inšpekcia. In z vsem tem niso naredili nič drugega kot pa da se je vrtec odločil da ne bodo več počeli takšnih stvari, in zaradi tega, ker 3 smotane mamice niso dobile računa za 2 evra za neko lutkovno predstavo so sedaj kaznovani vsi malčki, ki takšnih stvari ne bodo imeli možnost doživeti.
Ljubinica
# 29.09.2018 ob 14:14
Super, super. Vse pohvale in le tako naprej!!!
bm1950
# 29.09.2018 ob 12:26

firtoh
# 29.09.2018 ob 11:27
V OŠ,ki sem jo delal v Franciji,smo imeli tehnično in gospodinjsko vzgojo.
Vem,da smo izdelali leseno škatlo,namizno svetilko,raketo s padalom...,pri gospodinjstvu smo se naučili osnove na šivalnemu stroju,pletenje(šal in kapo)
Kako pa tu poteka ne vem,ker otroka iz šole nista prinesla nobenega izdelka

Sem letnik 1950. Zelo podobno smo imeli tudi pri nas.
Kaj pa se dogaja danes?
Franc 1952
# 02.10.2018 ob 19:36
Zelo pohvalno! Njega dni smo pri tehnični vzgoji delali makete gliserjev, jadrnic, jadralnih in motornih letal, "šniclanje" je bil naš vsak dan, ravno tako tudi "fehtarjenje" za odpadni furnir, če nam pa je kakšen mizar narezal letvice za aviončke ali čolničke, smo mu bili večno hvaležni! Nismo imeli na razpolago balso kot Ljubljančani v" Mladem Tehniku", ampak tudi naši modeli so pluli in leteli! Nikoli mi ni bilo žal niti za minuto dela! Usmeri te, marsikaj se naučiš in pri sedanjem internetu lahko to samo poglobiš! Samo tako naprej!:)
jgjg
# 02.10.2018 ob 14:44
V šolah in vrtcih so zelo omejeni z aktivnostmi. Kolegica je povedala, da v vrtcu in v šoli prvi teden na roditeljskih sestankih sedaj dajo podpisati polno nekih obrazcev z dovoljenjem za to in ono. Tudi na garderobnih omaricah naj ne bi bilo imen, ker je to v nasprotju z novo uredbo o osebnih podatkih. Menim, da kar preveč pretiravajo.
Lepo je videti, da najstniki in tudi malo starejši še pokažejo zanimanje za prostovoljno pomoč in tudi da se sami zanimajo še za kaj drugega kot, kako bodo izgledali in kako bodo žurirali.
Srečno Sergej (odločil se je za pravi poklic, da bo animiral otroke v pravo smer) in njemu podobni.
luna med oblaki
# 29.09.2018 ob 15:40
Vsa čast prostovoljcu, ki otroke poučuje teh veščin, vendar se mi zdijo triletniki za to absolutno premajhni.
Triletniki so nekateri še v plenicah, niso si še sposobni zavezati čevljev in obrisati ritke ali umiti rok. To so osnovne stvari, ki so najbolj pomembne.
So pa starši v prvi vrsti odgovorni za otroke, na to, da jih pripravijo na življenje in naučijo, kako se prišije gumb, zabije žebelj, scepi drva, pokosi travo, počisti plevel. Danes so otroci večinoma v vati, saj starši vse naredijo namesto njih.
Učitelji pa lahko poučujejo le v skladu z učnim načrtom.
Mr.Mr.
# 29.09.2018 ob 14:36
Mi smo desetletja nazaj v srednji šoli pri tehniki delali ročno žago. Če si jo hotel odnesti domov si moral plačati. :)
firtoh
# 29.09.2018 ob 11:27
V OŠ,ki sem jo delal v Franciji,smo imeli tehnično in gospodinjsko vzgojo.
Vem,da smo izdelali leseno škatlo,namizno svetilko,raketo s padalom...,pri gospodinjstvu smo se naučili osnove na šivalnemu stroju,pletenje(šal in kapo)
Kako pa tu poteka ne vem,ker otroka iz šole nista prinesla nobenega izdelka
divjejabolko
# 29.09.2018 ob 10:14
infostriker
# 29.09.2018 ob 07:48

Odlično! Otroci bodo končno spoznali, kakšna je razlika med realnim svetom in virtualnim svetom na Facebooku.


Ja, končno bodo doumeli, kako se počuti nekod, ko dobi s kladivom po prstih v Fortnite.

Sicer pa pohvalno, da so takšne delavnice!
Kermit
# 03.10.2018 ob 13:13
A ni zanimivo, da mi je od vseh stvari najbolj ostalo v spominu struženje, izdelovanje pohištva za moje punčke in kuhanje pri gospodinjskem? Živo se spominjam našega legendarnega bradatega tehničarja, ki je poskrbel, da smo vsi nekaj nastružili, si nažagali s pravo žago in stiplali skupaj mojstrovine. Komaj čakam prostor, da svojim otrokom kupim delovno mizo.
kingeston
# 02.10.2018 ob 09:44
kul
upam da bom dobil dobrega mojstra ko ga bom rabil
Reptilij
# 01.10.2018 ob 10:49
Meni je bila velika želja, da bi bil profesor matematike.
Za to sem se odločil, ko sem bil absolvent na višješolskem študiju, preden sem diplomiral in sem 15 ur tedensko poučeval na gimnaziji.
Sem pa kmalu potem zbolel in sem ostal pri višješolski izobrazbi.
Če bi se zdaj odločal, ne bi več hotel biti profesor, ker bi glede na sistem bolj pristajal naziv uradnik matematike.
Poleg tega pa je tu in tam v mojih časih tudi kdo letel iz šole, danes pa je to skoraj nemogoče - najhuje kar nediscipliranega doleti, da gre z dežurnim sošolcem k psihologinji na razgovor. :))
aaa
# 01.10.2018 ob 06:55
@EnVi
Enkrat smo se na roditeljskem sestanku starši zgražali nad šolsko birokracijo. Prisotna je bila tudi ravnateljica. Seveda smo ji rekli naj kaj ukrene in je dejala da ne more nič ker je tak sistem. Ne more nič? Ravnateljica ne more nič? Ma ne ga srat. Kdo pa lahko če ne ona? Seveda je jasno kot beli dan zakaj ne more. Ker noče nič. Ker je sama del tega sistema proti kateremu ne "more" nič. Ker ji je lažje delati po liniji najmanšega odpora, kot pa narediti kaj proti sistemu.
henodarling
# 30.09.2018 ob 12:14
Uf, prekrasno...

Telefoni naj ostanejo doma!
čezplotnik
# 29.09.2018 ob 13:07
Odlično! Bravo CPM!
ANUŠKA
# 03.10.2018 ob 08:51
Bravo, Sergej, pogumno naprej, zelo dober vzgojitelj boš, predvsem tudi zato, ker si moški, odločen, nekompliciran!
ANUŠKA
# 03.10.2018 ob 08:50
ENKRATNO!
Ko sem bila jaz v oš, smo imeli gospodinjstvo, tehniko, nihče se ni bal, da si bo kaj naredil. Učitelj je ves čas opazoval, da smo pravilno rokovali z vsemi pripomočki.
lordslayer
# 03.10.2018 ob 08:22
Super, večina zdejšnje mladine sploh ne ve kaj je šraufncigr, kaj šele žaga ...
Zoro27
# 29.09.2018 ob 09:14
@josh k. - ukalupijo se zato, da jim je lažje. Kar jih ne opravičuje od svojega poslanstva.
pietetnik
# 29.09.2018 ob 09:40
Kaj pa če se kdo poškoduje?
Bo najstnik odgovarjal za otroke?

Ali so vsi nezgodno zavarovani in imajo zavarovano tudi odgovornost?

Je pa to edini pravi način za dosego fine motorike!
Kazalo