logotip srečanja mladih iz vse evrope Foto:
logotip srečanja mladih iz vse evrope Foto:
dogajanje
udeleženci so nastanjeni vsepovsod... tudi pri domačinih
udeleženci so nastanjeni vsepovsod... tudi pri domačinih

Preživeti pet dni z deset tisoči mladih iz vse Evrope in z drugih celin …
… videti Cerkev v novi luči – kot kvas sprave med vsemi narodi

(http://www.drustvo-skam.si/esm)
To je le delček tega, kar v tem trenutku in v teh dneh doživlja množica mladih iz vse Slovenije. Dogajati se je začelo že mnogo časa nazaj, s prijavami in pripravljalnimi srečanji, nekateri pa so na prizorišče pohiteli v pripravlljalni skupini. V četrtek, 27. decembra pa: odhod iz naše male državice, dolga pot - večinoma z avtobusi - proti 'nevtralni' Švici. No, v tem času je Ženeva mnogo več kot nevtralna, saj gostoljubno sprejema množice mladih ...
Romanje zaupanja in sprave na zemlji
Srečanje mladih nosi zgornji naslov v prevodu ("Pilgrimage of trust on earth" v angl.), pripravljajo pa ga - v sodelovanju z drugimi - redovniki iz Taizeja. Prav zato ima to novoletno srečanje poseben pomen, saj mladi preživijo novoletni čas na poseben način. Izkušnje so zelo različne, in gotovo ni čisto 'normalno' da pričakovanje novega leta preživiš v molitvi ali s pesmijo, je pa gotovo priložnost, da v tem času zares 'doživiš' srečenje z Njim.
Naj bo to, ali tudi kaj drugega - vsako leto, in tokrat že tridesetič, se na teh srečanjih zbere več desettisoč mladih.
Začelo se je v petek, ...
... v jutranjih urah 28. decembra, ko je od devete ure naprej (9:00) potekalo zbiranje udeležencev. Letos naj bi bilo mladih na ESM (evropskem srečanju mladih) okoli 40.000, prenočevali pa bodo v okoliških krajih - tako v Švici kot tudi v Franciji. Nekatere bodo gostile družine oziroma dobri ljudje z nekaj prostora v stanovanju, ostali pa bodo počitek nabirali v skupnih prostorih (telovadnice, ipd.). Šele popoldne se je nadaljeval skupni del (jasno, saj je ljudi res veliko, pa še vsak se mora 'namestiti', četudi le za nekaj dni, ...), ki je vključeval obrok, nato pa zares: skupna molitev ob 19h, s kratkim odlomkom iz svetega pisma.

Pismo iz Cochabamba-e

Podlaga letošnjemu tridesetemu (30.) srečanju mladih ob Taizejskih molitvah in spevih je pismo brata Aloisa (naslednik brata Rogerja), ki ga je napisal na srečanju mladih različnih kultur in religij v Boliviji.
Pismo, ki vodi letošnje razmišljanje se končuje s štirimi vprašanji (prosti prevod):
* Ali bomo v konfliktih in neprijetnih okoliščinah našli načine za poslušanje bližnjega?
* Ali zmoremo zagotoviti pravičnejšo razdelitev dobrin?
* Ali bomo znali biti blizu tistim, ki so na slabšem kot mi?
* Ali bomo šli do konca in - odpuščali?
Ta bodo v različnih oblikah jedro današnje (29.dec.) in jutrišnje - nedeljske refleksije v kongresnem centru Geneva Palexpo, kjer potekaja večina skupnih dejavnosti.
Uporabno:
* spletna stran društva SKAM: ESM
* ZLOŽENKA ZA UDELEŽENCE (PDF)
* spletna stran bratov iz TAIZÉja: GENEVA
Novico je napisal uporabnik mladi.net_