EuroFloorball Cup Qualification Vrhnika, Slovenia 2011 Foto:
EuroFloorball Cup Qualification Vrhnika, Slovenia 2011 Foto:
Slovenske predstavnice - FBC Borovnica
Floorball
Floorball


Kaj je floorball?

Floorball je zvrst dvoranskega hokeja, pri katerem je pretirana grobost strogo kaznovana. Igralci ne potrebujejo nobene posebne opreme, dovolj so majica, kratke hlače in športna obutev. Igralec igra s posebno palico dolžine do 105 centimetrov, ki ima posebno oblikovan plastičen loparček. Moštvo skuša v nasprotnikova vrata potisniti luknjičasto žogico. Vratar je seveda temu ustrezno bolje zavarovan, saj igra brez palice, zato skuša vrata zavarovati s telesom, nogami ali rokami. Sama tekma traja 3 x 20 minut, igrišče je veliko kot pri rokometu (40 x 20 metrov), rob igrišča pa je omejen z ogrado, visoko pol metra. Tako igralci, kot tudi vratar morajo biti ustrezno telesno pripravljeni, saj je floorball zelo dinamičen in hiter šport, ki zahteva tudi odlično tehniko obvladovanja žogice s palico.

EuroFloorball pokal

Zgodovina evropskih klubskih tekmovanj, v organizaciji Mednarodne floorball zveze, sega v leto 1993, ko je bil v Stockholmu na Švedskem prvič odigran Evropski pokal. S popularizacijo floorballa se je tudi zanimanje različnih evropskih držav za sodelovanje v evropskem pokalu povečalo do te mere, da se je razdelil na dva nivoja tekmovanja. V Pokalu prvakov sodelujejo državni prvaki najvišje rangiranih držav, v Euro Floorball pokalu pa državni prvaki držav, ki so rangirane od 5. do 8. mesta in pa dve ekipi, ki se na turnir uvrstita preko kvalifikacij.
Eden izmed kvalifikacijskih tunirjev bo odigran prvič tudi v Sloveniji. Tekmovalo bo 12 ekip, 7 ženskih in 5 moških. Ženske ekipe bodo razdeljene v dve skupini, napredovanje na zaključni turnir pa si bosta zagotovili ekipi, ki se bosta uvrstili v finale. V moškem delu pa se bo na zaključni turnir na Poljskem uvrstila le zmagovalna ekipa kvalifikacijskega turnirja, saj bo druga moška ekipa napredovala preko kvalifikacijskega turnirja, ki bo odigran v Rimu, teden dni kasneje. Zaključni turnir bo potekal od 5. - 9.10.2011 v poljskih Rakoniewicah.
Na turnirju tudi slovenska udeležba
V sklopu ženskega dela turnirja bo imela Slovenija svoje predstavnice, in sicer aktualne državne prvakinje FBC Borovnica. Vse tri tekme skupinskega dela tekmovanja bodo odigrale od srede do petka, ob 19.45. V sredo se bodo pomerile z ekipo UCH Schaan iz Lihtenštajna, v četrtek bodo nasprotnice Žirafa Žilina iz Slovaške, v petek pa madžarske Phoenix Fireball SE. Tekmovanje se bo nadaljevalo v soboto in nedeljo z zaključnimi boji, kamor pa jih popeljeta prvo ali drugo mesto v skupinskem delu tekmovanja.
Poleg samega tekmovalnega dogajanja bodo obiskovalci deležni pestrega spremljevalnega programa. Med drugim bodo lahko videli prijateljsko tekmo v floorballu na električnih vozičkih, nastope plesno - navijaških skupin, predstavitvene tekme mlajših selekcij, itd. Na voljo bodo tudi stojnice z raznovrstno ponudbo floorball in ostale športne opreme, za najmlajše pa bodo na voljo različne delavnice. Ne bo manjkalo dobre hrane in pijače, tako znotraj, kot zunaj prireditvenega prostora. Organiziran bo tudi srečelov z bogatimi nagradami.
Več o turnirju lahko najdete na spletni strani www.efcq-vrhnika.com in na facebook strani.
Novico je napisal uporabnik Jonitho.