Mitja Valič, generalni direktor Direktorata za investicije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Foto:
Mitja Valič, generalni direktor Direktorata za investicije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Foto:
Prof. dr. Rado Bohinc, rektor Univerze na Primorskem
Zgrajena prva stavba v Kampusu Livade
Notranjost prve stavbe v Kampusu Livade
Zgrajena prva stavba v Kampusu Livade

Rektor prof. dr. Rado Bohinc je ob tem podal konkretne podatke glede stanja posameznih projektov, tako za univerzitetna kampusa Livade v Izoli in Sonce v Kopru, kot za palačo Baseggio (Borilnica) in Servitski samostan v Kopru. Razvojni načrt za širitev infrastrukture UP, ki je bil predstavljen v začetku leta 2010, je nastal v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi in drugimi strateškimi partnerji ob široki podpori akademske skupnosti in organov univerze.
Univerzitetni kampus Livade v IzoliDo sedaj je bila izvedena gradnja 1. bloka, gradbeno podjetje GPG je v tem času šlo v stečaj, zato so bile sklenjene nove pogodbe z večino podizvajalcev. V tem trenutku dela normalno tečejo, končana bodo predvidoma v začetku leta 2012, ko se bodo raziskovalci v drugem semestru lahko vselili v zgrajeni blok. Obenem tečejo dogovori glede komunalne ureditve; program, ki se bo v zgrajeni stavbi poleg Sredozemskega kmetijstva in Biodiverzitete še izvajal, je študijski program Aplikativne kineziologije (vse tri stopnje) - zaradi njegove umestitve bo prišlo do dodatnih del in dopolnitve investicije. Velik del stroškov zaradi sklenitve novih pogodb z podizvajalci je bilo sicer kritih z izplačano garancijo banke, ki smo jo zagotovili s strani stečajnega dolžnika GPG (470.000 EUR).
Pripravlja se dokumentacija za Študentske domove v Livadah z 284 ležišči, novembra naj bi bila le-ta zaključena, tako da bi lahko že v tem letu objavili razpis za GOI dela. Sočasno se za drugi blok pripravlja gradbeno dovoljenje, ki ga pričakujemo v začetku naslednjega leta, ko lahko stečejo razpisni postopki.
Kampus Sonce v KopruProjektna dokumentacija je končana do te mere, da bomo po 22. oktobru 2011 objavili razpis za temeljenje. Do konca tega meseca bo tudi objavljen razpis javno-zasebnega (JZ) partnerstva za področje t.i. poslovnega tržnega dela, t.j. podzemnega prostora z garažami. O tem, ali bi šli v JZ partnerstvo pri Študentskih domovih s kapaciteto 326 ležišč (2-3 objekti), pa bo znano konec oktobra, ko se bo o tem izrekel tudi UO UP. Sedanje stanje torej omogoča začetek prve faze, t.j. temeljenja, druga faza pa bo stekla predvidoma v naslednjem letu, in sicer gradnja prostorov za potrebe UP Fakultete za management in UP Pedagoške fakultete.
Servitski samostan v KopruZ MVZT bomo v kratkem podpisali pogodbo o prenosu lastninske pravice nad objektom Servitskega samostana na UP; program in vsebine imamo, vendar bodo odločitve sprejete v naslednjih letih, saj projekt še ni finančno načrtovan.
Palača Baseggio – Borilnica v KopruDo rahlih časovnih prekinitev je prišlo zaradi nujnih sprememb gradbenega dovoljenja. Dela se bodo na osnovi aneksa nadaljevala.
Financiranje omenjenih projektov bo potekalo na več načinov, in sicer: v obliki JZ partnerstva, s pomočjo sredstev iz poroštvenega kredita (5,6 mio evrov iz leta 2007); z rebalansom proračuna (11 mio evrov za gradnjo investicije v Sonce, ki pa zaradi razmer v Državnem zboru še ni bil sprejet). Del sredstev si UP obeta tudi iz evropskih strukturnih skladov zaradi visoke stopnje pripravljenosti projektne dokumentacije.
Rektor prof. dr. Rado Bohinc je ob navedenem še povedal: »Lahko poudarimo, da je bilo dosedanje sodelovanje z MVZT dobro, zato je tudi investicijski ciklus UP v polnem razmahu: rešitev problema zadolženosti Armerije in Foresterije, nakup bivšega motela Port, sprotno financiranje gradnje 1. bloka v Livadah in vložitev projektne dokumentacije za Kampus Sonce. Pri vseh teh projektih nas je MVZT dobro spremljalo. UP ima visoko stopnjo pripravljenosti in sposobnost teh objektov, da se začnejo graditi. Ni razloga, da ne bi tako bilo tudi v prihodnje.«
Vabilu na sejo UO UP se je odzval tudi generalni direktor Direktorata za investicije z MVZT, Mitja Valič, ki je med drugim poudaril: »MVZT pozitivno ocenjuje trenutno stanje izvajanja vseh projektov. Seznanjeni smo s težavami, s katerimi se srečuje ekipa, ki vodi investicije na UP. MVZT jim nudi na strokovnem in finančnem področju ustrezno podporo. Glede na stanje in pripravljenost projektov sem optimist, zato je potrebno maksimalno angažirano peljati naprej ob ustrezni pomoči in finančni podpori Vlade RS. Kolikšni bodo ti viri, bo znano ob sprejemu rebalansa proračuna za leto 2012 v prvi polovici prihodnjega leta. Obstaja namreč realna možnost za pridobitev sredstev iz evropskih strukturnih skladov,« in dodal: »Sedanjemu in bodočemu vodstvu želim uspešno vodenje in zaključek teh investicij tudi v prihodnje.«
Sorodne novice:
Univerza na Primorskem predstavila načrt investicij, 12. februar 2010
Foto:
Alen Ježovnik, arhiv UP
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.