Foto:
Foto:

V razstavo bodo vključene tudi druge mariborske lokacije: KIT na Glavnem trgu 14, Kulturni inkubator na Koroški ulici in Kino Udarnik na Grajskem trgu.
Pri postavitvi projekta v Mariboru sodelujeta vabljeni slovenski umetnici Ana Pečar in Mirjana Rukavina.
Capsule Project (projekt “kapsula”) umetniške skupine Mobile Institute je projekt, v katerem umetniki v sodelovanju s kulturnimi ustanovami, kolektivi, posamezniki, podjetji … ustvarjajo poseben sistem za kroženje umetniških del in njihovo razširjanje. Projekt se izvaja na mednarodni ravni. Odvija se v več fazah, ki vključujejo sodelovanje umetnikov, vzpostavljanje različnih partnerstev in radiodifuzijo.
1. Načrtovanje in proizvodnjo »kapsul« izvaja in koordinira Mobile Institute.
2. Gostujoči umetniki iz različnih držav pri ustvarjanju umetnin za »kapsulo« upoštevajo pogoje, kot so velikost, odpornost na transport, enostavna namestitev umetnine, itd.
3. Celotna zbirka se mednarodno distribuira v obdobju približno dveh let, z vsako kapsulo se umetnine selijo mesečno od enega prejemnika – razstavljalca – do drugega. To so lahko posamezniki kot tudi skupine (podjetja, kolektivi, institucije, ...)
4. Na voljo je spletna stran, ki zagotavlja pregled projekta, s posebnim vmesnikom omogoča registracijo prejemnikov oziroma gostiteljev »kapsule« ter pregled oziroma seznam del z natančnim opisom vsakega umetniškega dela. Omogoča brskanje po seznamu vključenih partnerjev, na voljo je tudi kartiranje in natančna lokacija vsake kapsule v realnem času.
5. Po dveh letih potovanja se »kapsule« vrnejo v bazo in predstavljajo posebno zbirko, posnetek del sodobne umetniške scene z določeno 'site specific' temo. Na spletni strani nastane spletna knjižnica, ki jo sestavlja evidenca vsake »kapsule« z umetninami, ki jih vsebujejo, in potjo, ki jo je opravila v tem obdobju.
6. Vsaka »kapsula« je v solastnini različnih akterjev.
Mobile Institute trenutno pripravlja novejšo različico projekta. Prva serija »kapsul« gosti dela belgijskih in francoskih umetnikov. Mobile Institute razvija drugo serijo z deli kitajskih umetnikov v sodelovanju z Organhaus, zavodom, s katerim so organizirali projekt "Dam Gorgeous", site specific projekt v Chongqingu na Kitajskem.
Več na: http://mobileinstitute.org/capsules_alph
a/

Capsule Project podpirajo:
Umetniki in umetniški kolektivi: Mobile Institute (Pacome Beru, Jonathan Sullam, Tom Hillewaere, Ismael Bennani, Orfee Grandhomme), Dejode & Lacombe, Project Diligence, Yann Leguay, Antoine Meyer, Jean Daniel Bourgeois, Pierre-Laurent Cassière, Jos Bickle, Djos Janssens, Marlet Leowe, Samir Mougas, Souche
Razstavljalci: La Centrale Electrique, Le 9bis, Hôtel Villard, La Cité du Design, Biennale International Design, L’Entreprise, Musée d’Art Moderne de Saint-Etienne, umetniška platforma KIBLA
Partnerji: L’ARBA – ESA (Marc Patouche), Atelier AesP (Guy Massaux, Hélène Moreau, Florian Kiniques, Petko Ognyanov), La Cité du Design, Überknackig Studio, Pro-Création, Céline Chagnot, KID KIBLA
Vljudno vabljeni! Vstopnine ni.
Razstava bo na ogled do 2. novembra.
21. oktober 2011 – 2. november 2011
Odprtje: 21. oktober 2011 ob 20. uri
KiBela / KIBLA Maribor
Novico je napisal uporabnik kibla.