Jure Kumljanc, slovenski ambasador Erasmusa Foto:
Jure Kumljanc, slovenski ambasador Erasmusa Foto:
Dopis Evropske komisije o imenovanju Kumljanca za ambasadorja Erasmusa
pregled mobilnosti študentov na UP (INCOM - oznaka za študente, ki so se udeležile študijske izmenjave na UP iz tujine; OUTG - študenti UP, ki so se udeležili študijske izmenjave v tujini)
Jure Kumljanc


Koper, 1. julij 2011 – Konec junija nas je razveselila novica Evropske komisije, ki je ob 25-obletnici programa izmenjav ERASMUS izbrala podiplomskega študenta UP Fakultete za turistične študije Turistice, 25-letnega Jureta Kumljanca. Kumljanc bo Slovenijo predstavljal prihodnje leto na Erasmus dogodkih, organiziranih s strani Danske, ki bo EU predsedovala v prvi polovici leta 2012.
Eden pomembnejših ciljev UP je njena internacionalizacija in pospeševanje mobilnosti. Lansko leto sprejet program tem področju se uspešno udejanja. Mednarodna mobilnost, kot ena izmed pomembnejših aktivnosti internacionalizacije, na UP poteka v okviru Centra za mednarodno sodelovanje Univerze na Primorskem (CMS UP) in članic UP. UP svojim študentom in sodelavcem omogoča mednarodne izmenjave v okviru programa Srednjeevropske pobude CEEPUS in programa Evropske komisije VŽU/ERASMUS. Prav v okviru programa Erasmus se odvija največje število izmenjav, ki so vse bolj priljubljene med študenti, vse večji pomen pa dobivajo tudi med zaposlenimi.
UP tako odlično izkorišča priložnosti mednarodnega sodelovanja in povezovanja; z odločitvijo Evropske komisije pa je včeraj to uspelo diplomantu 1. stopnje, sedaj že podiplomskemu študentu UP FTŠ Turistice, Juretu Kumljancu*, ki je postal ambasador Erasmus aktivnosti. Kumljanc je bil s strani Evropske komisije izbran med 87 kandidati iz 33 držav in bo v tej vlogi predstavljal Slovenijo**.
Ob prejeti novici je Kumljanc povedal: »S samim imenovanjem sem nadvse zadovoljen in obenem ponosen, da bom lahko kot ambasador programa Erasmus predstavljal Slovenijo v drugih evropskih državah. Dodelitev naslova mi predstavlja velik izziv in veselim se nalog ter dolžnosti v prihajajočem letu, ko bo Erasmus program praznoval svoj srebrni jubilej«.
Nedvomno je uspeh študenta izjemna promocija univerze in fakultete, zato je prodekanja za mednarodne odnose na UP FTŠ Turistici, doc. dr. Tadeja Jere Lazanski, izrazila zadovoljstvo: »To je velik dosežek za našo univerzo in fakulteto, ki po svojih mednarodnih uspehih izstopa pozitivno in daje zgled drugim, da z veseljem vstopajo v mednarodni in še posebej v evropski prostor. Po Juretu Kumljancu pa se lahko zgledujejo njegovi študentski kolegi, ki imajo v teku svojega študija možnost uspešnega vključevanja v mednarodne programe mobilnosti. Ta dosežek je obenem odlična referenca dijakom, ki se bodo odločili za nadaljnji študij na področju turizma.«
Kumljanc se je na razpis prijavil aprila letos. K prijavi na razpis ga je spodbudila matična fakulteta in izziva se je lotil z velikim navdušenjem. Poleg spodbude s strani fakultete ga je k prijavi na razpis motiviral tudi t.i. moto Erasmus ambasadorja. Ta pravi, da je Erasmus ambasador oseba, ki naj bi s svojo izkušnjo pripomogla k boljši prepoznavnosti programa Erasmus ter k večjemu zanimanju za sodelovanje v programu. Kumljancu se je tako ponudila edinstvena priložnost, da svoje želje udejanji: deliti želi svoje bogate izkušnje na tem področju in s sodelovanjem v programu s potencialnimi kandidati na ta način le-te motivirati za študij v tujini. Med prijavami iz različnih slovenskih univerz je bila Kumljančeva najpopolnejša, ustrezala pa je tudi strogim merilom Evropske komisije, kjer so določili ambasadorje 33-ih članic Evropske Unije.
Program vseh aktivnosti, povezanih z imenovanjem ambasadorjev, se še pripravlja. Znano pa je, da bo Kumljanc januarja 2012 vabljen na novinarsko konferenco v Bruselj, ob razglasitvi 25. obletnice programa Erasmus ter na ostale dogodke, ki jih bo prirejala kraljevina Danska, ko bo v letu 2012 prevzela predsedstvo Evropski Uniji.
Programi mobilnosti na UP
Na UP prihaja vse več mednarodnih študentov v programih mobilnosti (predvsem Erasmus in CEEPUS). Center za mednarodno sodelovanje Univerze na Primorskem (CMS UP) je po podatkih iz obdobja od 2004/2005 pa do 2009/2010 zabeležil skokovit porast študentov, ki v Slovenijo prihajajo iz več držav, pretežno iz Francije, Španije, Portugalske, Češke, Poljske in Italije, pa tudi iz Turčije; vedno več pa je tudi naših študentov, ki se odločajo za vsaj trimesečno študijsko izmenjavo v državah EU in EFTA (evropski gospodarski prostor). Za tuje študente UP organizira vedno več aktivnosti: mednarodni večeri, poletne šole in podobno. Čas poletja tako ne prinaša le počitnic, temveč tudi možnosti pridobivanja novih znanj in sproščenega druženja ter navezovanja novih poznanstev v okviru poletnih šol, ki so jih nekatere pedagoške članice UP že pričele, ostale pa še bodo. Več podatkov o poletnih šolah je na voljo prek spletnih strani članic UP.
V nadaljevanju podajamo podatke o mobilnosti študentov UP (graf in tabela), prilagamo pa tudi dopis Evropske komisije o imenovanju Kumljanca za ambasadorja Erasmusa (slika).
Več informacij:
Mirella Baruca, samostojna svetovalka za odnose z javnostmi UP
tel.: +386 (05) 611 75 43
gsm: +386 (040) 457 510
e-mail: mirella.baruca@upr.si
*Kumljanc sicer končuje podiplomski študij na FTŠ Turistici, študijski program Turizem, smer poslovno-organizacijska. Pravkar se loteva začetka pisanja magistrske naloge, ki jo želi dokončati najkasneje do konca tega koledarskega leta. Turizem je področje, ki ga nadvse veseli in zanima, saj pravi, da bolj dinamična in raznovrstna dejavnost ne obstaja. Pridobljena teoretična izhodišča je takoj po diplomiranju, leta 2008, začel nadgrajevati v podjetju Istrabenz Turizem d.d., kjer je na področju trženja zaposlen še danes. Predvsem ga veseli segment spletnega trženja. Leta 2009 je prejel naziv Naj internetni menedžer leta in od takrat ni zaspal na lovorikah. O tej temi pogosto tudi sam predava študentom na matični fakulteti.
**Erasmus je del osrednjega programa Evropske komisije na področju izobraževanja in usposabljanja, t.i. Vseživljenjskega učenja (VŽU). Podprogram Erasmus je namenjen udeležencem terciarnega izobraževanja na področju izobraževanja, poučevanja, usposabljanja, razvoja in sodelovanja v mednarodnem okolju. Njegov cilj je spodbujati mednarodno mobilnosti posameznikov, tako študentov, profesorjev in zaposlenih na posameznih institucijah, ki sodelujejo v tem programu, in povečati obseg različnega sodelovanje med organizacijami ter dvig kakovosti terciarnega izobraževanja v Evropi. (povzeto po: www.cmepius.si)

Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.