Foto:
Foto:

Literarna in gledališka kritičarka, esejistka ter dramaturginja Jasna Vombek bo predstavila knjigi kritik in esejev Pripovedne Promenade: izbor literarnih popotovanj in Prevzetost Pogleda: gledališki odsevi.
O svojem delu je avtorica zapisala: "Moje kritiško pisanje izvira edino iz želje biti z določeno knjigo ali uprizoritvijo v intenzivnejšem stiku, ker me je idejno, tematsko ali estetsko močneje pritegnila in vznemirila. Po smislu tega početja se sprašujem toliko, kot se pesnik sprašuje po smislu pisanja pesmi. Če bi bilo moje ustvarjanje odvisno od "zunanjih", "objektivnih" vprašanj o smislu pisanja (in morebitnih - zadovoljivih - odgovorov nanje), ki so, paradoksalno, nekje v ozadju ves čas prisotni, kritik najbrž nikoli ne bi pisala. Tovrstni odgovori so namreč sila neotipljivi, zunanjega odziva skoraj ni, kar pomeni, da se kritikov feed back odvija v samem procesu pisanja, ko skozi kompliciranost in zahtevnost poskusa razumskega artikuliranja čutnega, čustvenega, neujemljivega, tu in tam pripronica tudi užitek, se za trenutek spoji s trudom, nato spet izgubi in doseže najvišjo frekvenco takrat, ko je besedilo končano. V tem sta ves smisel in ves eros tega donkihotskega početja."
Jasna Vombek je bila rojena l. 1969 v Mariboru. Zaključila študij primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1992 je izšel njen pesniški prvenec Obrisi stvari koje dolaze. Od l. 2001 dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture – literarna in gledališka kritičarka, esejistka, dramaturginja. Zadnjih petnajst let objavlja svoje kritiško-esejistične izsledke v domala vseh časnikih, revijah in na radijskih postajah: Dialogi, Literatura, Tribuna, Mentor, Revija 2000, Ampak, Večer, Dnevnik, Delo, Finance (nekoč Razgledi in Slovenec), Radio Slovenija, ljubljanski Radio Študent, Mariborski radio študent. Januarja 2005 je bil v Mini teatru na Ljubljanskem gradu premierno uprizorjen njen avtorski projekt Moderato Cantabile (po romanu Marguerite Duras), v okviru katerega je izšla tudi avtoričina istoimenska monografija. Udeležuje se delavnic in seminarjev s področja gledališke igre in različnih performativnih praks. Marca 2005 je v Bostonu izvedla performans Shujen's wish. Izdala je zbirko gledaliških refleksij Prevzetost pogleda: gledališki odsevi, izšel pa je tudi izbor njenih literarnih recenzij oziroma esejev o svetovni literaturi z naslovom Pripovedne promenade: izbor literarnih popotovanj. Piše kratko prozo ter eseje o umetniških dogodkih v tujini.
Vabljene in vabljeni!
Novico je napisal uporabnik kibla.