Preoblačenje v anime-manga like. V Sloveniji se cosplay pojavi na dveh dogodkih - Ilustrarium in Novoletka. Foto:
Preoblačenje v anime-manga like. V Sloveniji se cosplay pojavi na dveh dogodkih - Ilustrarium in Novoletka. Foto:
AnimeMagic2009 - Obi Wan Kenobi iz Star Wars
Preoblačenje v anime-manga like

Ljudje ga povezujejo predvsem z japonsko kulturo. A kaj točno je težko reči pri vseh mnenjih in »definicijah«.
Na Japonskem je cosplay že kar subkultura, ki temelji na ročno izdelanih kostumih, nošenju le teh, fotografiranju in udeleževanja na cosplay tekmovanjih. Predvsem pa je poudarek na igranju in osebnosti lika, ki se ga upodablja. Prav po tem naj bi se »japonski« cosplay razlikoval od »ameriškega« kostumiranja.
Dandanes se zdi, da ima vsak kaj povedati o cosplay-ju in da ima vsak drugačno mnenje kaj to je. Večina ga povezuje samo z japonskimi animeji, igrami in mangami, a liki katere cosplayerji predstavljajo prihajajo iz raznoraznih medijev. Točno določiti iz kje prihajajo liki, ki so najpopularnejši je težko reči. Prihajajo lahko iz raznih animiranih filmov ali serij od Disney uspešnic in risank s CartoonNetwork-a do manj ali bolj priljubljenih animejev. Tudi pri stripih je enako.
Na konvencijah, ki so po svoji vsebini namenjene bolj japonski tehnologiji, se prav tako najde junake iz popularnih ameriških stripov, kot so Spiderman in Batman ter njima podobni. Prav tako se najdejo liki iz nekaterih legendarnih ali trenutno popularnih igranih filmov in serij, kot so Vojna zvezd, Pirati s Karibov in Harry Potter. Vir za cosplayerje so tudi razne igre od video iger z bolj »pretepaško« zasnovo do vizualnih romanov, kot tudi razni J-Pop in J-Rock umetniki. Poleg tega se najdejo originalni liki ali jih ustvarijo cosplayerji sami ali pa drugi ljubitelji. Torej cosplay zajema marsikaj več kot samo animeje.
Kje in kdaj?
Če jemljemo cosplay kot kostumiranje izven dogajanja za pusta ali halloween potem lahko tako imenovani japonski cosplay povežemo z kostumiranjem v junake ameriških sci-fi filmov in serij, katerih najbolj popularna je predvsem Star Trek ali po naše Zvezdne steze.
Tako kostumiranje naj bi se po zgodbah iz medmrežja začelo 1939. Tega leta je potekala prva Svetovna konvencija znanstvene fantastike »Science Fiction Worldcon« na kateri je bilo za razliko od današnjih konvencij, ki v večini potekajo na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni (kljub temu, da se jih udeležujejo tudi ljubitelj z drugod) le 185 udeležencev. Naj tej konvenciji je bil prvi, med svojimi somišljeniki, v »futuristicostume« (foturistični kostum), preoblečen Forrest J. Ackerman. Kljub temu, da večina anime in manga ljubiteljev povezuje cosplay z Japonsko, je to ena bolj znanih zgodb o začetku.
O cosplayu obširneje ...
Novico je napisal uporabnik DjJuvan.