(vir: www.mvzt.si) Foto:
(vir: www.mvzt.si) Foto:
Prof. dr. Andrej Brodnik med predavanjem v DZ (vir: www.dz-rs.si)
Prof. dr. Andrej Brodnik v družbi predsednika DZ in poslancev (vir: www.mvzt.si)

Predavanje z naslovom "Vseprisotno računalništvo" je odprl dr. Pavel Gantar, predsednik DZ. Prof. dr. Andrej Brodnik je predstavil delovanje in rezultate programske skupine na področju raziskovanja vseprisotnih računalniških sistemov.
Raziskovalni program Vseprisotno računalništvo raziskuje nove računalniške paradigme in komunikacijsko močno povezano omrežje raznovrstnih računalniških naprav, ki avtonomno ali skupaj zajemajo in procesirajo podatke oziroma informacije z namenom, da jih prek ustreznih storitev uporabijo glede na kontekst in določeno aktivnost uporabnika. S tem se prilagajo uporabniku v zasebnem in poslovnem okolju ter na javnih mestih tako, da zagotavljajo varnost in zasebnost ter preprečujejo prevare.
Prof. dr. Brodnik je dejal, da se programska skupina pri svojem delu lahko pohvali z uspešnim sodelovanjem z gospodarstvom, kot tudi z organiziranjem tekmovanj iz računalništva in informatike na osnovnošolski, srednješolski in univerzitetni ravni. Namen organiziranja tovrstnih tekmovanj je popularizacija računalništva in informatike. Dodal je, da vidi smisel in potrebo po uvedbi obveznega predmeta računalništvo in informatika že v osnovni šoli, kot so to že storile nekatere evropske države.
Izvorna novica je dostopna na spletnih straneh Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki organizira predavanja projekta Znanje žanje, v okviru katerega je pred časom v DZ nastopil tudi doc. dr. Aljaž Ule, docent na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije - UP FAMNIT s predavanjem Ekonomija v laboratoriju - ekonomski poskusi v pomoč znanosti in politiki: več >>
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.