Graf: Stopnje brezposelnosti diplomantov rednega in izrednega študija ter vseh diplomantov po članicah UP; vir:  Analiza zaposljivosti diplomantov Univerze na Primorskem 2011, str. 7 Foto:
Graf: Stopnje brezposelnosti diplomantov rednega in izrednega študija ter vseh diplomantov po članicah UP; vir: Analiza zaposljivosti diplomantov Univerze na Primorskem 2011, str. 7 Foto:
Sedež Univerze na Primorskem
Vodstvo UP v mandatnem obdobju 2007 - 2011 (foto: Blaž Žnidaršič, Alen Ježovnik, arhiv UP)

Ob tem je prof. dr. Rado Bohinc predstavnikom medijev med drugim dejal: »UP je institucija, ki se lahko visoko vzpne, s čimer so nas označili tudi zunanji ocenjevalci, ki so nam dodelili laskave ocene. V letu 2009 smo se prijavili na zunanjo evalvacijo v okviru programa IEP (Institutional Evaluation Programme) Evropske zveze univerz (EUA), ki je bila uspešno izvedena v letu 2010. Iz zaključnega poročila evalvatorjev EUA izhaja, da je UP 'odličen primer mlade, dinamične in moderne institucije z velikim potencialom'. V letu 2010 smo začeli z uvajanjem modela odličnosti EFQM in se v letu 2011 prijavili za Priznanje RS za poslovno odličnost (PRSPO). Začrtali smo nove razvojne poti, nov investicijski ciklus in pripravili trdne osnove za njihovo nadaljnje uresničevanje. Ob tem se želimo zahvaliti predstavnikom medijem za vse prispevke o Univerzi na Primorskem, ki so jih pri svojem delu pripravljali, in s tem prispevali k afirmaciji naše ambiciozne univerze,« in dodal: »Iskreno si želimo, da bo novo vodstvo univerze prepoznalo dobro zastavljene projekte in jih podprlo.«
Struktura UP se je v sedanjem mandatnem obdobju spremenila tako s kakovostnega kot kvantitativnega vidika: dve članici sta bili preoblikovani v fakulteti - Visoka šola za turizem v Fakulteto za turistične študije – Turistico in Visoka šola za zdravstvo v Fakulteto za vede o zdravju; ustanovili smo UP Fakulteto za grajeno okolje (UP FGO), UP Univerzitetno knjižnico (UP UK), Podiplomsko šolo UP (POŠ UP); akreditirali smo novo Fakulteto za ergonomske in kineziološke študije (UP FENIKS); pridružili smo Visoko šolo za dizajn iz Ljubljane (VŠD, prva pridružena članica UP); pripravili pa smo tudi zasnove za ustanovitev novih članic UP: Fakultete za trajnostni razvoj, Fakultete za inženirske vede in Mednarodne pravne fakultete.
Na področju študijskih programov smo od septembra leta 2007 akreditirali 15 študijskih programov 1. stopnje, 15 magistrskih študijskih programov 2. stopnje in 10 doktorskih študijskih programov 3. stopnje. Ustanovili smo Sklad za pedagoško odličnost UP in Sklad za znanstveno odličnost UP ter Center za prenos znanja in tehnologij Univerze na Primorskem (CRPZ UP). Oblikovali smo prve interdisciplinarne študijske programe, pri katerih sodeluje več članic UP, kot npr.: Upravljanje trajnostnega razvoja (UP FM, UP FHŠ, UP VŠZI, UP ZRS) in Dediščinski turizem (UP FHŠ, UP FTŠ Turistica, UP ZRS). Nekatere članice so letos razširile nabor študijskih področij, tako UP FM s področjem prava, UP FHŠ z izobraževanjem učiteljev in izobraževalnimi vedami ter UP FAMNIT na študijsko področje osebnih storitev.
Študijsko ponudbo UP smo tako razširili z 12 študijskih programov v letu 2003 na 62 študijskih programov v letu 2007 in na 97 akreditiranih študijskih programov v letu 2011. S povečevanjem števila študijskih programov se na UP, kljub negativnim demografskim kazalnikom glede števila študentov v Sloveniji, število študentov zvišuje. V študijskem letu 2003/04 je bilo vpisanih 4.665, v študijskem letu 2010/11 pa že 6.566 študentov. Narašča tudi število diplomantov UP. V prvem letu delovanja univerze (2003) je na treh članicah diplomiralo skupno 254 diplomantov, do konca leta 2010 pa se je število diplomantov povzpelo že na 6.307.
Letos je bila v obdobju 1.2.2011 do 31.3.2011 izvedena tudi analiza zaposljivosti diplomantov UP (št.=433), ki so končali študij v letih 2009 in 2010. Med ugotovitvami izpostavljamo naslednje: rezultati ankete kažejo, da je na trgu dela aktivnih (tj. takšnih, ki nimajo zaposlitve in jo iščejo, ter takšnih, ki so zaposleni oziroma delajo na različnih pogodbenih osnovah) 86,8 odstotka vseh anketiranih diplomantov UP. Neaktivnih je 13,2 odstotka diplomantov UP – večina (94,7 odstotka) je študentov podiplomskega ali drugega dodiplomskega študija (glej graf).
Svojemu strateškemu cilju – postati raziskovalna univerza – sledi UP vse od svojega nastanka tako, da spodbuja vključevanje raziskovalcev v študijski proces in znanstveno-raziskovalno dejavnost ne le na obeh raziskovalnih članicah (UP ZRS in UP PINT), temveč tudi na pedagoških članicah UP. Sprejeli smo Program dela UP na področju raziskovalnega in razvojnega dela za obdobje 2009-2013 ter povečali tako število raziskovalnih programov (s 7 v programskemu obdobju 2004-2008 na 13 do programskega obdobja 2009 – 2015) kot število raziskovalnih skupin (z 12 v letu 2007 na 16 v maju 2011).
V skladu z Evropsko listino za raziskovalce in Kodeksom ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev smo sprejeli Kadrovsko strategijo UP za raziskovalce za obdobje 2010-2014 in Akcijski načrt UP za implementacijo kadrovske strategije, za kar smo prejeli priznanje Evropske komisije HR Excellence in Research.
Z namenom tesnejšega sodelovanja z gospodarstvom in s širšim okoljem smo leta 2008 ustanovili tudi Center za prenos znanja in tehnologij Univerze na Primorskem (CRPZ UP).
V primerjavi s slovenskim povprečjem so raziskovalci UP, glede na obstoječe razmerje med programskim (stabilnim) in projektnim (kompetitivnim) modelom financiranja znanstveno-raziskovalnega dela, nadpovprečno uspešni pri pridobivanju projektov. Dosedanji obseg programskega financiranja pa je najnižji med slovenskimi raziskovalnimi organizacijami.
Na področju mednarodne dejavnosti je bil sprejet Program internacionalizacije UP 2010-2013 in ustanovljen Center za mednarodno sodelovanje UP (CMS UP). Do januarja 2010 smo predsedovali Rektorski konferenci Republike Slovenije (RK RS) in Rektorski konferenci Alpe-Jadran (RC AA) ter postali člani Podonavske rektorske konference in Zveze univerz Srednje-vzhodne Evrope (Alliance of Central-Eastern European Universities - ACEU). Sklenili smo 24 novih sporazumov o sodelovanju s tujimi univerzami in institucijami ter 235 sporazumov v okviru programa Vseživljenjskega učenja (VŽU) Erasmus.
Od ustanovitve univerze do vključno študijskega leta 2010/11 se je število udeležencev, ki so odšli na izmenjavo v tujino (»Outgoing«), povišalo z 11 na 99, število udeležencev, ki so prišli na izmenjavo na UP (» Incoming«), pa s 13 na 149. Vidno je tudi naraščanje števila vpisanih tujih študentov tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju, in sicer na dodiplomskem študiju s 34 v študijskem letu 2006/07 na 85 v študijskem letu 2010/11 ter na podiplomskem študiju s 13 v študijskem letu 2006/07 na 48 v študijskem letu 2010/11 (v programu internacionalizacije je bil med drugim postavljen cilj - povečati število tujih študentov na 5 odstotkov vseh vpisanih študentov na UP do leta 2015).
Med najpomembnejša področja sodi sodelovanje UP s študenti. Tako je bil v delovanje Kolegija rektorja vključen študentski predstavnik, s čimer je bila študentom dana možnost rednega sodelovanja pri snovanju strateških idej in odločitev za razvoj univerze. Na tem področju lahko izpostavimo ustanovitev Štipendijskega sklada UP, iz katerega smo od leta 2008 do leta 2011 podelili 110 štipendij najboljšim študentom UP in jim tako olajšali njihovo študijsko pot, obenem pa omogočili tudi nadaljevanje njihove kariere, saj imajo štipendije iz sklada tudi značilnosti kadrovskih štipendij.
Nadgradili smo sistem tutorstva in izboljšali pogoje za študente s posebnimi potrebami, povečali smo število matično zaposlenih visokošolskih učiteljev in sodelavcev (s 434,7 FTE v letu 2007 na 579,74 FTE v letu 2010), oblikovali pa smo tudi model pedagoško-andragoškega izobraževanja (PAI), ki zagotavlja ustrezno usposobljenost kadra za uspešno izvajanje pedagoškega dela, in ga tudi začeli izvajati; vidnejšo vlogo je dobil tudi Karierni center UP. V okviru projekta Karierno načrtovanje in svetovanje za učinkovit vstop na trg dela, ki ga delno sofinancira Evropska unija, in sicer v okviru Evropskega socialnega sklada, je bilo do sedaj izvedenih 25 delavnic, ki študente ozaveščajo o pomembnosti kariernega načrtovanja in vseživljenjskega učenja, 3 Alumni srečanja, 3 obiski v bodoča delovna okolja in 3 okrogle mize. Gostili smo več kot 40 predstavnikov iz gospodarstva ter vključili več kot 1200 udeležencev. S strokovnjaki s področja kariernega načrtovanja, coachinga in zaposlovanja smo pripravili priročnik za študente Naložba v prihodnost – karierno načrtovanje in svetovanje, ki bo v pomoč pri nadaljnjem informiranju in svetovanju študentom.
Kakovost - Univerza si, tudi s pomočjo rednih letnih samoevalvacijskih poročil, prizadeva za pravočasno odkrivanje in odpravo odstopanj od sprejetih razvojnih usmeritev ter za kontinuirano uvajanje izboljšav oziroma za spodbujanje kulture kakovosti. S tem namenom je bil leta 2008 sprejet Pravilnik o evalvaciji UP in oblikovani kazalniki kakovosti univerze, ki zajemajo vsa področja delovanja univerze: izobraževalno dejavnost, raziskovalno-razvojno in umetniško dejavnost, mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, medsebojno sodelovanje članic UP, upravljanje in financiranje ter promocijsko dejavnost.
Informatizacija – uvedli smo enoten informacijski sistem na kadrovskem in finančnem področju in kot edina slovenska univerza vzpostavili enotno rešitev vodenja študentov (VIS – Visokošolski informacijski sistem), kar je velika prednost pri uvajanju nacionalnega e-VŠ.
Na področju investicij smo uspešno plačali dolgove za gradnje stavb Armerija in Foresterija in s tem sprostili finančni krč univerze, investicije Univerze na Primorskem pa so po dveletnem zastoju dobile nov razvojni zagon s Srednjeročnim načrtom investicij 2009 – 2013. Zgradili smo prvi blok prvega slovenskega univerzitetnega kampusa – Kampusa Livade v Izoli in pripravili potrebno dokumentacijo za takojšen začetek gradnje Kampusa Sonce v Kopru; uspešno smo pridobili in prenovili motel Port, ki je tako postal Študentski dom UP Koper; pridobili in začeli smo s prenovo dveh pomembnih zgodovinskih objektov v središču Kopra, ki sodijo pod spomeniško varstvo (Servitski samostan, Borilnica).
Finančno poslovanje - uspeli smo konsolidirati finančno poslovanje univerze in vzpostavili pozitivno poslovanje UP. Prihodki za študijsko in raziskovalno dejavnost so se od leta 2007 do leta 2011 povečali za 86 odstotkov. V pogajanjih s pristojnim ministrstvom smo uspeli doseči dvig nominalnih sredstev na študenta po Uredbi o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov s 7.259.359,00 evrov v letu 2007 na 13.501.865,00 evrov v letu 2011 (indeks rasti 86 odstotkov). Sprejeli smo Varčevalni program UP in dosegli konkretne pozitivne finančne učinke – tako na podlagi racionalizacije dela kot zaradi optimizacije stroškov.
Glede razvojnih dokumentov je pomemben sprejem dveh ključnih dokumentov za razvoj univerze, in sicer Srednjeročne razvojne strategije UP 2009-2013 in Srednjeročnega načrta investicij 2009-2013. V Srednjeročni razvojni strategiji smo si začrtali smele cilje, katerih realizacijo je potrebno redno spremljati in posodabljati. To je tudi eden izmed zaključkov zunanje evalvacije, ki jo je v letu 2010 izvedla Evropska zveza univerz. Na podlagi ugotovitev evalvatorjev in razprav znotraj univerze smo že pripravili novo Strategijo izobraževanja UP 2011-2015 ter osnove nove Strategije raziskovanja UP.
Mandatno obdobje vodstva UP se izteče 21. novembra 2011, ko bo potekala tudi slovesna predaja rektorskih časti in dolžnosti. Že jutri, 3. novembra 2011, pa bo na treh voliščih (Koper, Izola, Piran) med 9. in 16. uro potekalo glasovanje za volitve rektorja. Ob 18. uri istega dne bo predsednica volilne komisije Tanja Marsič javnost seznanila s sicer še neuradnimi rezultati prvega kroga (v prostorih palače Armerija Univerze na Primorskem, na Titovem trgu 4 v Kopru). Uradni rezultati pa bodo (skupaj z morebitnim razpisom drugega kroga volitev) objavljeni 7. novembra 2011 na naši spletni strani, na kateri si lahko o tem preberete več podrobnosti.
Izvorna novica: več >>
Uporabljene kratice:
UP FHŠ - Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem
UP FM - Fakulteta za management Univerze na Primorskem
UP FAMNIT - Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem
UP PEF - Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem
UP FTŠ Turistica - Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem
UP VŠZI - Visoka šola za zdravstvo Izola Univerze na Primorskem, sedaj UP FVZ – Fakulteta za vede o zdravju
UP ZRS – Znanstveno-raziskovalno središče
UP PINT – Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede, sedaj UP IAM – Inštitut Andreja Marušiča
UP - Univerza na Primorskem
FTE – full time equivalent (delež polnega delovnega časa)
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.