Anketa FUDŠ-a najvišji rezultat napoveduje stranki SDS, sledi stranka Zorana Jankovića. Foto: FUDŠ
Anketa FUDŠ-a najvišji rezultat napoveduje stranki SDS, sledi stranka Zorana Jankovića. Foto: FUDŠ

Predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo v nedeljo, se bo po anketi Fakultete za družbene vede v Novi Gorici (FUDŠ) udeležilo 77 odstotkov državljanov. Kot so na FUDŠ-u zapisali v sporočilu za javnost, napovedana "volilna udeležba glede na dosedanjo prakso prestavlja skrajno zgornjo mejo realne volilne udeležbe".

Zato so v analizah upoštevani le tisti, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo, saj ni mogoče pričakovati, da bi bile dejanska udeležba višja od tako napovedane, glede na dosedanje izkušnje z anketnimi napovedmi bo po oceni FUDŠ-a verjetno nekoliko nižja. V anketi, ki so jo na FUDŠ-u opravili med 30. novembrom in 1. decembrom, je sodelovalo 1812 anketirancev.

Na tokratnih državnozborskih volitvah je prvič dovoljena objava raziskav javnega mnenja vse do začetka molka, zato so danes znani rezultati še zadnjih anket.

Iz rezultatov ankete je torej razvidno, da bo v parlamentu sedelo 34 SDS-ovih poslancev, 18 poslancev stranke Pozitivna Slovenija, 9 poslanec iz SD-ja, 7 poslanec DeSUS-a, 8 poslancev Liste Virant, 8 poslancev iz stranke SLS in 4 poslanci iz Nove Slovenije.

Anketa Dela: SDS-u 31,1 odstotka, Jankoviću 21,7 odstotka
Na nedeljskih volitvah se močna zmaga obeta stranki SDS, poroča Delo ob objavi rezultatov ankete, ki so jo opravili med 25. in 30. novembrom na reprezentativnem vzorcu 1005 odraslih. Na volišča bi po predvidevanjih prišlo kar 70 odstotkov upravičencev, za SDS pa naj bi glasovalo 31,1 odstotka volilnih upravičencev.

Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) bi dobil 21,7 odstotka glasov, SD Boruta Pahorja 13,3 odstotka in Lista Gregorja Viranta 9,4 odstotka glasov. V parlament se po tej napovedi uvrstili še NSi s 5,8 odstotka, Desus s 5,4 odstotka in SLS s 5,2 odstotka glasov.

Anketa Ognjišča: SDS-u 32,6 odstotka, Jankoviću 21,5 odstotka
Tudi po anketi, na katero je odgovarjalo 569 anketirancev (417 jih je potrdilo, da se bodo udeležili volitev in ti so bili v analizi upoštevani), ki jo je za Radio Ognjišče tik pred volitvami (med 29. novembrom in 1. decembrom) izvedla Agencija Odmev, bi volivci največ glasov namenili SDS-u. Stranko SDS bi tako podprlo 32,6 odstotkov tistih vprašanih, ki se nameravajo udeležiti volitev in so opredeljeni.

Sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 21,5 odstotno podporo anketirancev. Na tretjem mestu ostaja SD, ki bi jo podprlo 13,2 odstotka anketirancev. Nato pa sledijo še Državljanska Lista Gregorja Viranta, zanjo bi glasovalo 8,6 odstotka sodelujočih v anketi, za DeSUS bi se odločilo 6,23 odstotka anketiranih, za NSi bi volilo 5,7 odstotka, za SLS pa 5 odstotkov sodelujočih v anketi.