Marija Pozsonec in Roberto Battelli manjšine zastopata že štiri mandate. Foto: MMC RTV SLO
Marija Pozsonec in Roberto Battelli manjšine zastopata že štiri mandate. Foto: MMC RTV SLO
Aurelio Juri
Najbolj znan protikandidat Roberta Battellija je Aurelio Juri, ki napoveduje, da bo v primeru izvolitve članstvo v SD-ju zamrznil. Foto: MMC RTV SLO
Pozsonceva spet kandidira

Pred štirimi leti ne Battelli ne Pozsončeva nista imale protikandidata, tokrat pa ne bosta edina, ki se bosta borila za naklonjenost volivcev. To, po napovedih poznavalcev, za Pozsončevo ne bi smelo biti ovira.

Pozsončeva brez konkurence?
Marija Pozsonec
madžarsko manjšino v parlamentu zastopa že štiri mandate. Čeprav so nekateri pričakovali, da se bo tokrat umaknila oziroma da bo proti njej nastopil le en protikandidat, so kandidaturo napovedali štirje. Po neuradnih podatkih naj bi kandidaturo že napovedali Lazslo Gönc, Janez Somi in Albert Halasz. Tako naj bi Pozsočeva imela lažje delo za še peto izvolitev v DZ, o čemer bo sicer odločalo nekaj več kot sedem tisoč volilnih upravičencev madžarske narodnosti.

Slovenske manjšine svojih predstavnikov ne volijo
Upravičenci madžarske in italijanske narodnosti bodo tako glasovali dvakrat; oddali bodo podporo kandidatom za 88 poslanskih mest in odločali, kdo jih bo v državnem zboru zastopal. Slovenski manjšini na Madžarskem in v Italiji možnosti glasovanja za manjšinskega zastopnika v parlamente slovenskih sosed nimata.

Gneča med kandidati za italijanskega poslanca
Drugačne kot v preteklem mandatu bodo tudi volitve predstavnika italijanske manšine. Podpise 30 volilvcev, ki zadoščajo za kandidaturo, je do zdaj uspelo zbrati najmanj pet kandidatov. Poleg poslanca Battelija bodo kandidirali tudi Aurelio Juri, v tem mandatu poslanec SD-ja, Vladimiro Dellore, Luciano Monica in Sebastian Pelan.

Prvi je kandidaturo vložil Juri, ki je v DZ-ju do zdaj sicer podpiral predloge Roberta Battellija, a je prepričan, da lahko stori več. Napovedal je, da ne bo podprl vlade, ki prispevkov za manjšino ne bi usklajevala z inflacijo, če bo izvoljen, pa bo članstvo v SD-ju zamrznil.

Med kandidati so še novinec v politiki Sebastien Pelan, ki pravi, da je neobremenjen tako z levico kot desnico, Luciano Monica, nekdanji ravnatelj izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom in piranski mestni svetnik, ki meni, da lahko največ prispeva na področju izobraževanja, in Vladimir Dellore, nekdanji odgovorni urednik radijskega programa za italijansko narodno skupnost.

A. K. K.

Pozsonceva spet kandidira