Andrej Brglez. Foto: Radio Prvi
Andrej Brglez. Foto: Radio Prvi

Skupščina zveze je v ponedeljek poleg načrta zveze za leto 2024 in drugih sklepov, povezanih z njenim delovanjem, sprejela pravne podlage za statusno preoblikovanje gospodarske družbe AMZS, katere stoodstotna lastnica je od leta 2018, iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo.

"Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je zaradi nestrinjanja z izglasovanimi sklepi glede nadaljnjega načina nadzora in upravljanja novo oblikovanega AMZS-ja na skupščini AMZS-ja podal odstopno izjavo. Pristojnosti predsednika največje slovenske nevladne organizacije s področja mobilnosti bo v skladu s statutom AMZS-ja do izvolitve novega predsednika opravljal podpredsednik Tomaž Andrejka," so zapisali v zvezi.

Skupščina AMZS-ja kot najvišji organ upravljanja zveze je junija letos naložila upravnemu odboru AMZS-ja, naj do naslednje redne seje skupščine pripravi vse podlage statusnega preoblikovanja gospodarske družbe AMZS, družbe za opravljanje storitev članom avto-moto društev in drugim udeležencem v cestnem prometu, iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Avto-moto zveza Slovenije je namreč od januarja 2018 edina lastnica AMZS-ja, delnice družbe pa ne kotirajo na borzi.

Delegati na ponedeljkovi skupščini – udeležilo se je je 47 zakonitih zastopnikov polnopravnih članic Avto-moto zveze Slovenije – so za člane sveta za korporativno upravljanje AMZS-ja za obdobje do izteka mandata preostalih organov leta 2025 imenovali Brgleza, predsednika strokovnega sveta za članstvo Rada Stojanovića, predsednika komisije za gospodarsko finančna vprašanja pri Avto-moto zvezi Slovenije Jako Kavčiča, generalnega sekretarja Jureta Kostanjška ter vodjo področja za kadrovske, splošne in pravne zadeve v AMZS-ju Simona Jurkoviča.

Kot je ob odstopu dejal Brglez, preoblikovanje samo po sebi ni problematično, ne strinja pa se z izglasovanim načinom upravljanja in nadzora družbe z omejeno odgovornostjo, ki odstopa od uveljavljenih praks upravljanja takih družb.

"Na skupščini sprejeti način upravljanja se tudi ne sklada z mojo vizijo in programom ter dosedanjo vlogo predsednika Avto-moto zveze Slovenije, zato sem se odločil, da na to točko dnevnega reda skupščine AMZS vežem svojo zaupnico," je povedal.

O novem predsedniku AMZS-ja bo odločala volilna skupščina, ki bo sklicana v treh mesecih.