Opel bo astro OPC, ki je povsem primerna tudi za uporabo na dirkališčih, na prve evropske trge pripeljal poleti. Foto: Opel
Opel bo astro OPC, ki je povsem primerna tudi za uporabo na dirkališčih, na prve evropske trge pripeljal poleti. Foto: Opel

Aplikacijo OPC powerapp so razvili posebej za dostop do 60 različnih podatkov o delovanju najzmogljivejše astre, ki jo poganja dvolitrski bencinski motor z močjo 206 kilovatov (280 KM) in navorom 400 Nm. Do tovrstnih podatkov je bilo do zdaj mogoče priti le v servisnih delavnicah s pomočjo tako imenovanih testerjev in posebne programske opreme. Nova aplikacija pa poskrbi za prenos podatkov in izpis na telefonu iPhone že med delovanjem vozila ter jih shrani za nadaljnjo uporabo, tudi ko uporabnik zapusti vozilo.

Med podatki je mogoče najti tudi takšne podrobnosti, kot so vrednost tlaka stisnjenega zraka, ki izstopa iz turbinskega polnilnika, položaj dušilne lopute, vrednosti prečnih pospeškov ali vrednosti navora. Telefon pa lahko v povezavi s sistemom GPS zaznava tudi čas prevoženih krogov na dirkališču in postreže s podatki o hitrostih na posameznih odsekih proge, točkah zaviranja in vrednostih sil G v določenih zavojih.

Uporabnik lahko ob logu OPC izbere sedem različnih načinov izpisa, v različnih barvah. Od prikaza analognih merilnikov, do merilnika G-sile, digitalnega indikatorja nad- oziroma podkrmarjenja ter raznih grafov in razpredelnic. OPC powerapp bo mogoče uporabljati na napravah iPhone (od tretje generacije dalje), iPad 2 in iPod Touch, od začetka leta 2013 pa bo na voljo tudi različica za android.