VW california v različnih generacijah modelov. V Hannovru je bilo izdelanih že 200.000 enot. Foto: Volkswagen
VW california v različnih generacijah modelov. V Hannovru je bilo izdelanih že 200.000 enot. Foto: Volkswagen

20 let po začetku lastne proizvodnje avtodomov v podjetju Volkswagen Gospodarska vozila v Hannovru je s tekočega traku zapeljalo 200.000 vozil VW california. Model je "resnična zgodba o uspehu", je dejal direktor proizvodnje Josef Baumert. Samo lani je bilo dostavljenih 21.900 VW transporterjev, predelanih v mobilne hišice, več kot kadar koli prej. Letos jih bo že 31.000.

Povpraševanje po avtodomih je od začetka koronske pandemije leta 2020 skokovito naraslo. Trenutno se proizvede 150 vozil na dan. Od leta 2004 se california proizvaja v lastni tovarni v Hannovru. VW je pred tem avtodom od leta 1988 zaupal podjetju za predelavo vozil Westfalia.

Naslednjo generacijo, ki temelji na novem VW multivanu, bodo od leta 2024 izdelovali v Hannovru, je VW napovedal ob obletnici proizvodnje.

Pot je doživetje, pa tudi california je doživetje, kjer koli po svetu, v Sloveniji, v Kaliforniji, ali pa v Kanadi. To smo v Avtomobilnosti izkusili sami, zato predlagamo, da naše doživetje iz Nove Škotske podoživite v video prispevku iz oddaje Avtomobilnost. Vabljeni k ogledu.