Pri ADAC poudarjajo potencial baterije električnih avtomobilov kot shranjevalnika energije. Foto: MMC RTV SLO/Peugeot
Pri ADAC poudarjajo potencial baterije električnih avtomobilov kot shranjevalnika energije. Foto: MMC RTV SLO/Peugeot

Z naraščanjem elektromobilnosti se povečuje tudi število avtomobilov, ki omogočajo dvosmerno polnjenje. E-avtomobili so lahko začasne naprave za shranjevanje električne energije – pa naj gre za sončno energijo, ki jo proizvedemo sami, ali v prihodnosti za elektriko, ki se poceni kupi in se pozneje vrne v električno omrežje po ugodnejši ceni.

Na mobilnostnem salonu IAA je ADAC predstavil vmesno poročilo študije, ki jo je naročil Raziskovalni center za energetsko industrijo (FfE), ki podrobneje obravnava potencial tehnologije in izzive, ki jih je treba rešiti.

Zaključek je bil, da lahko dvosmerno polnjenje naredi električne avtomobile bistveno bolj privlačne, saj gospodinjstvom omogoča znatno znižanje letnih stroškov električne energije – še posebej, če imajo na strehi lasten fotovoltaični sistem. Hkrati bi lahko tehnologija pomembno prispevala k stabilizaciji omrežja in prilagodljivosti proizvodnje v nestanovitnem elektroenergetskem sistemu. "Z našega vidika ponuja dvosmerno polnjenje velike priložnosti," je dejal tehnološki predsednik ADAC Karsten Schulze.

Glede na študijo bi lahko gospodinjstva na leto prihranila od 350 do 490 evrov samo z optimizacijo lastne porabe. V tem scenariju električni avtomobil služi kot blažilnik presežne električne energije iz sistema, ki je ni mogoče takoj uporabiti. Pozneje pa bi se začasno shranjena električna energija nato porabila za oskrbo gospodinjstva.

V Avtomobilnosti smo že raziskali potencial e-hranilnikov. Zakaj bodo tako pomembni po letu 2023? Razkrivamo v videoreportaži.