Namreč, kot smo ugotovili, ima država denarja za obnovo cest dovolj že samo z naslova točenja goriva. Če pa k temu prištejemo še vse druge dajatve in davke, ki proračun polnijo s postavke osebnega avtomobila, pa so zneski že tako visoki, da je sprenevedanje o tem, kje dobiti denar za ceste, povsem prozorno.

Osrednjo zgodbo tokrat namenjamo pogonu na vodik, v Ameriki so namreč začeli prodajati hyundai ix35 s pogonom na gorivne celice po 433 evrov na mesec, in to z vključenim gorivom. Avtomobilske znamke že trdijo, da je vodik gorivo prihodnosti, to trditev smo preverili na razvojnem centru za vodikove tehnologije v Ljubljani.

Avtopedi smo tokrat posneli na snegu. Po zasneženem klancu smo se spustili s pomočjo elektronskih sistemov, počasi in nadzorovano, brez skrbi, da bi trčili v škarpe ob hišah.

Pa tokratni avtomobili? Vozili smo novega fiata dobloja, Škodinega skavta z DSG-jem in dizelsko astro.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Koliko centov od točenja goriva gre za ceste? Foto: MMC RTV SLO
Spust po zasneženem klancu z elektroniko Foto: MMC RTV SLO
Fiat doblo - prva vožnja Foto: MMC RTV SLO
TEST: Opel astra z novim 1,6-litrskim dizlom Foto: MMC RTV SLO
TEST: Škoda octavia scout Foto: MMC RTV SLO
V Ameriki so začeli prodajti hyundai ix35 s pogonom na gorivne celice za 433 evrov na mesec. Foto: Audi