Foto: The kiwi factory
Foto: The kiwi factory

Rastoči internet stvari ni spregledal niti avtomobilov, česar se zavedajo tudi pri zagonskem podjetju The kiwi factory, kjer so razvili bluejay, prvo pametno držalo za prenosni telefon, ki izkorišča lastnosti pametnega telefona za izboljšanje vozniške izkušnje. Bluejay v svoji notranjosti skriva čip, ki se s telefonom sporazumeva prek povezave bluetooth in z baterijo, ki mu zagotavlja potrebno energijo. Tu velja dodati, da nosilec uporablja bluetooth 4, ki omogoča določanje lokacije samega nosilca ob nizki porabi energije.

Pri oblikah nameščanja držala niso odkrivali tople vode, so pa uporabnikom ponudili tri možnosti pritrditve v vozilo, in sicer z nastavkom za ventilatorsko režo, z vakuumskim držalom ali z nedrsljivo podlogo. Za namestitev telefona bo držalo uporabljalo magnet, zato bo na prenosni telefon treba namestiti kovinsko ploščico.

Pri omenjenem podjetju so poleg držala zasnovali tudi aplikacijo za pametne telefone, ki se samodejno zažene, ko je telefon v bližini blujaya. Skupina, ki je razvila produkt, zagotavlja, da bo aplikacija vozniku omogočala dostop do funkcij telefona na hiter in enostaven način s pomočjo velikih ikon, ki jih bo na zaslonu preprosto izbrati.

Kako bo bluejay vozniku asistiral?
Če se vam pripeti, da ste pozabili, kje točno ste parkirali svoj avtomobil, ga boste s pomočjo aplikacije hitreje našli, a le če bo ta od vas oddaljen do osemdeset metrov. Do vozila vas bo vodila aplikacija, ki bo lokacijo avtomobila določala s pomočjo GPS-sistema in povezave bluetooth. Iskanje deluje v obe smeri, zato vam bo bluejay olajšal iskanje založenega telefona, saj na njem sprožil zvočni signal.

O nevarnostih uporabe prenosnega telefona med vožnjo in spotakljivem podatku, da telefon med vožnjo uporablja tri četrtine voznikov na cestah, smo že pisali, zato upam, da lastniki pametnega pripomočka ne bodo uporabljali za pogostejšo komunikacijo po telefonu, še manj pa za preverjanje družabnih omrežij. Aplikacija namreč ponuja tudi način brez motenj, ki utiša vse klice in obvestila ter osebi, ki skuša voznika poklicati, samodejno pošlje sporočilo o nedosegljivosti. Če voznik ne izbere omenjenega načina delovanja, mu še vedno pomaga z izbiro prednastavljenih sporočil pri zavračanju klicev. Zaradi velikih ikon bo uporabniku olajšana tudi uporaba navigacijskega sistema ali glasbenih aplikacij.

Če bluejayev sistem z vgrajenimi merilniki pospeška zazna prometno nesrečo, bo samodejno poslal sporočilo na telefonsko številko, ki jo je predhodno nastavil uporabnik ali pa le-to tudi poklical. Žal pa sistem še nima možnosti samostojnega obveščanja klicnega centra 112, kot je to poznano pri sistemu e-Klic, bo pa za vas opravil klic na to številko, če ste jo v aplikaciji predtem nastavili.

Ekipa pri zagonskem podjetju skuša na priljubljeni platformi kickstarter zbrati sredstva za zagon proizvodnje v višini 80.000 ameriških dolarjev. V začetnih štiriindvajsetih urah po začetku kampanje so zbrali nekaj več kot četrtino želenega zneska, po manj kot dveh tednih pa jim do zastavljenega cilja manjka le še nekaj sto dolarjev.

Čeprav je ekipa zapisala, da s svojim produktom meri predvsem na zahodno obalo ZDA, kjer so še posebno naklonjeni tehnološkim novostim, žanje njihov izdelek veliko zanimanja po vsem svetu in je prejel veliko medijske pozornosti tudi v Sloveniji, kar utegne zgolj potrditi mišljenje, da imamo znanja in spretnosti v Sloveniji veliko, a očitno za uresničenje plodnih idej premalo gospodarske podpore.