Bodo poleg hibridnih kmalu na voljo tudi popolnoma električne toyote? Foto: Toyota
Bodo poleg hibridnih kmalu na voljo tudi popolnoma električne toyote? Foto: Toyota

Časopis Nikkei je poročal, da japonski proizvajalec načrtuje velikoserijsko proizvodnjo električnih vozil, ki bi lahko prišla na trg leta 2020. To bi predstavljalo velik zasuk v strategiji znamke, ki je v nasprotju z nekaterimi drugimi velikimi proizvajalci še pred kratkim zagovarjala hibridne rešitve in menila, da so popolnoma električni avtomobili zaradi visokih cen baterij in počasnega polnjenja primerni predvsem za kratke vožnje.

Po poročanju časopisa Nikkei naj bi Toyota že v začetku prihodnjega leta začela razvijati električne avtomobile z dosegom več kot 300 kilometrov z enim polnjenjem. Ta vozila naj bi že leta 2020 prišla na trg na Japonskem ter v Kaliforniji in na Kitajskem, kjer močno spodbujajo prehod na elektriko.

Toyota teh informacij ni želela potrditi ali zanikati, saj razvoja novih proizvodov ne komentira. Razlog za očitno spremembo strategije pa bi lahko bili kalifornijska stroga zakonodaja v zvezi z emisijami in kitajska prizadevanja za avtomobilsko elektrifikacijo.

Razlog vse strožji predpisi
Kalifornija in nekatere druge ameriške zvezne države bodo od leta 2018 od proizvajalcev zahtevale večje število avtomobilov z ničelnimi emisijami. Brez električnih vozil bi se lahko tako Toyota v določenih državah začela soočati z omejitvami, ki bi občutno vplivale na njeno prodajo.

Toyota je kot alternativo hibridom predstavila vozila na gorivne celice, kar je pokazala z modelom mirai. A glavna omejitev za množično uporabo tovrstnih vozil ostaja pomanjkanje postaj za polnjenje vodikovih rezervoarjev. Tudi zato se električna pot trenutno morda zdi boljša izbira.