Proizvodnja Ford F-150 lightning je okrnjena. Za koliko časa, še ni znano. Foto: Ford
Proizvodnja Ford F-150 lightning je okrnjena. Za koliko časa, še ni znano. Foto: Ford

Med najbolj priljubljenimi poltovornjaki v ZDA so poleg modela ford F-150 še chevrolet silverado, GMC sierra, ram pickup in toyota tacoma. Zaradi prehoda na električne avtomobile zato proizvajalci pogledujejo proti električnim različicam poltovornjakov. Tesla ima velike načrte s svojim cybertruckom.

Kupci pa se odzivajo slabše od pričakovanj. Pred dnevi je moral Ford zmanjšati proizvodnjo F-150 lightning. Proizvajalec vozil je kot vzrok navedel "različne omejitve, vključno s težavami v dobavni verigi", je poročala tiskovna agencija Reuters. Prodaja električnega poltovornjaka je v tretjem četrtletju padla za 46 odstotkov, medtem ko se je prodaja celotne serije povečala za 13 odstotkov. Kako dolgo bo proizvodnja okrnjena, ni znano. Šele poleti je Ford preuredil tovarno, da bi zaradi velikega povpraševanja povečal zmogljivosti.

Tesla ima velika pričakovanja za svoj cybertruck. Foto: Tesla Motors
Tesla ima velika pričakovanja za svoj cybertruck. Foto: Tesla Motors

Zamik v prodaji

Še en ameriški avtomobilski velikan General Motors pa je napovedal, da bo vsaj za eno leto preložil začetek proizvodnje električnih tovornjakov chevrolet silverado EXV in GMC sierra EV. Oba modela bi morala biti predstavljena leta 2024, a bosta odložena na konec leta 2025. Okoli 1000 zaposlenih v tovarni za sestavljanje v bližini Detroita bo razporejenih na druge lokacije v zvezni državi Michigan. Iz GM-ja so pojasnili, da se bodo osredinili na tehnične izboljšave, ki bodo povečale donosnost vozil. Vsaj silverada že izdelujejo v drugi tovarni, tako kot električni hummer in njegova SUV-različico.