Hyundai ioniq nima nič skupnega z drugimi modeli korejske znamke, izdelan je na povsem novi platformi. Foto: Hyundai
Hyundai ioniq nima nič skupnega z drugimi modeli korejske znamke, izdelan je na povsem novi platformi. Foto: Hyundai

Hyundai bo januarja prihodnje leto predstavil nov avtomobil, izdelan na popolnoma novi platformi, ki bo kot prvi v eni karoserijski obliki ponujal tri različne električne pogone. Z novim modelom želijo Korejci na trgu konkurirati toyoti priusu.
Hyundai ioniq bo evropskemu občinstvu predstavljen marca prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Ženevi, še prej pa bo na vrsti razkritje v domači Južni Koreji.
Na prodaj bo kot klasični hibrid (HEV), priključni plug-in hibrid (PHEV) in kot popolnoma električni model (EV) z litij-ionskimi baterijami. To bo sploh prvi model, katerega koli proizvajalca, ki bo v eni karoserijski različici ponudil tri različne baterijske pogone.

Sledijo novi "zeleni" modeli
Več informacij bodo Korejci ponudili po uradnem razkritju, znano pa je, da bo hibridna različica opremljena z 1,6-litrskim bencinskim motorjem in elektromotorjem, kakšne bodo baterije, še niso razkrili, bodo pa pri izključno električnem modelu baterije z večjo kapaciteto litij-ionske. "Naša vizija za mobilnost prihodnosti je, da kupcem ponudimo več možnosti, s serijo različnih pogonov. Za različne sloge, različne pogone, brez kompromisov," je dejal Hyundaijev globalni šef za raziskave in razvoj Jang Vung Čul in dodal: "Ioniq je sadež naših naporov, da bi postali vodilni avtomobilski proizvajalec na področju ekoloških avtomobilov."
Pri korejski znamki avtomobilov še dodajajo, da bodo s črko Q označevali vse svoje prihodnje modele z alternativnimi pogonskimi sklopi.
Hyundai in sestrska Kia sicer konkurenta toyote priusa razvijata že več kot pol desetletja. Novembra so pri Kii razkrili delovni načrt za naslednjih pet let, po katerem bodo svojo paleto "zelenih" modelov iz zdajšnjih štirih razširili na skupno 11 vozil. Novi modeli bodo izključno električni avtomobili, avtomobili na vodik, priključni hibridi in klasični hibridi.