Mobileye že sodeluje z različnimi avtomobilskimi proizvajalci, Intel pa si bo z njim zagotovil del kolača, ki naj  bi  do leta 2030 dosegel vrednost 70 milijard dolarjev na leto. Foto: BMW Foto:
Mobileye že sodeluje z različnimi avtomobilskimi proizvajalci, Intel pa si bo z njim zagotovil del kolača, ki naj bi do leta 2030 dosegel vrednost 70 milijard dolarjev na leto. Foto: BMW Foto:

Dogovor bo omogočil združitev širokih izkušenj iz računalniškega sveta in povezljivosti z znanjem s področja tehnologij za avtonomno vožnjo, kartografije, umetne inteligence in analize podatkov. Intel bo za vsako delnico podjetja Mobileye odštel 63,54 dolarja. (59,59 evra).

Oči in možgani avtonomnega avtomobila
Ob tem je Intelov prvi mož, Brian Krzanich, v pismu zaposlenim sporočil, da nakup podjetja Mobileye pomeni združitev Intelovih tehnologij Xeon processor, FPGA, 3D XPoint memory in 5G modems z vodilnim svetovnim proizvajalcem avtomobilskih računalniških rešitev. Nakup tako združuje pametne oči avtonomnega avtomobila s pametnimi možgani, ki ga upravljajo.

Mobileye je do lanskega leta zagotavljal tehnologijo za avtonomno vožnjo podjetju Tesla Motors, trenutno pa med drugim sodeluje z BMW-jem, General Motorsom in Lucidom.

Mobileye bo tako postal sestavni del Intelove skupine Automade Driving group in bo proizvajal komponente za avonomno vožnjo, ki jo bodo ponujali avtomobilskim proizvajalcem.

Dogovor še ni dokončen, vse podrobnosti naj bi uredili v prihodnjih devetih mesecih. Novi Intelov oddelek bo vodil eden od ustanoviteljev družbe Mobileye, Amnon Shashua, izvršni sedež podjetja pa bo v Izraelu.

Po nekaterih podatkih bodo avtonomni avtomobili ustvarjali za štiri tisoč gigabajtov podatkov na dan, Intel pa si želi s svojimi izkušnjami odrezati kos tega ogromnega kolača. Pri Mobileyu namreč predvidevajo, da bi lahko trg tehnologij za avtonomna vozila do leta 2030 prinašal kar 70 milijard ameriških dolarjev (65,7 milijarde) na leto.