Iz JLR so napovedali več kot 10 milijonov evrov vredno naložbo v varnost vozil, da bi preprečili tako imenovane kraje brez avtomobilskega ključa. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak
Iz JLR so napovedali več kot 10 milijonov evrov vredno naložbo v varnost vozil, da bi preprečili tako imenovane kraje brez avtomobilskega ključa. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak

Šef Jaguar Land Roverja (JLR) Adrian Mardell je dejal, da range rover "ni najpogosteje ukradeno vozilo v Veliki Britaniji", in zavarovalnicam očital, da pri oblikovanju kritja in premij ne upoštevajo vseh podatkov.

Lani je JLR uvedel lastno zavarovanje, potem ko nekateri vozniki sploh niso mogli dobiti kritja, piše britanski BBC. Mardell je v pogovoru z novinarji, potem ko je JLR objavil svoje zadnje finančne rezultate, dejal, da so kraje vozil, ki jih izvajajo organizirani kriminalci, resna težava v Združenem kraljestvu, in dodal, da je JLR neupravičeno izpostavljen.

"Range rover ni 'največkrat ukradeno vozilo v Veliki Britaniji', kot so napačno poročali," je dejal Mardell in dodal, da želi odpraviti "mit" o krajah, zlasti kar zadeva range roverje. Val tatvin avtomobilov v Združenem kraljestvu v zadnjih letih je zaskrbel nekatere proizvajalce luksuznih avtomobilov, ki so se ustrašili, da bi to lahko imelo posredni učinek na povpraševanje po vozilih.

Range roverji, ki jih pogosto uporabljajo zvezdniki, politiki in celo člani kraljevih družin, so bili deležni še posebej velike pozornosti. Avtomobili lahko stanejo tudi več kot 200.000 evrov. Mardell je dejal, da so se kraje range roverjev v primerjavi z letom 2022 v letu 2023 lani zmanjšale za 27 %. Dodal je, da so novi modeli še posebej varni. Poudaril je, da je policija potrdila 11 ukradenih najnovejših vozil znamke Range Rover od skupno 12.800 prodanih.
"Nobenega razloga ni, zakaj katera koli zavarovalnica ne bi takoj zavarovala teh novih vozil," je dejal.

Vozila britanskega proizvajalca smo preizkusili tudi v Avtomobilnosti. Vabljeni k ogledu videoreportaž.