Thomas Webber je dejal, da v začetku tehnologija gorivnih celic zaradi višje cene ne bo primerna za najosnovnejše modele. Foto: Mercedes-Benz
Thomas Webber je dejal, da v začetku tehnologija gorivnih celic zaradi višje cene ne bo primerna za najosnovnejše modele. Foto: Mercedes-Benz

Pri Mercedes-Benzu so potrdili, da bodo leta 2017 predstavili serijski model GLC, ki bo imel pogon na gorivne celice. Vozilo na vodik so Nemci predstavili že lani v konceptni obliki.
Novico je v intervjuju za Autocar potrdil glavni direktor za raziskave in razvoj Thomas Weber. Dejal je, da je tehnologija, ki omogoča izkoriščanje vodika namesto klasičnega goriva, v zadnjih letih tako napredovala, da omogoča serijsko proizvodnjo tovrstnih vozil.
Dodal je, da se bo prvi serijski Mercedes na vodik imenoval GLC F-Cell, na vodikovi postaji pa bo posoda z vodikom napolnjena v samo treh minutah.
Tako kot mirai le na izbranih trgih
Pričakovati je, da bo GLC F-Cell na prodaj le na izbranih trgih, ki bodo imeli zgrajeno potrebno infrastrukturo za polnjenje tovrstnih vozil. Enako je storila Toyota, ki je prvim kupcem že ponudila svoje vodikovo vozilo mirai in Honda z modelom FCV clarity.
Weber je potrdil, da bo domet z enim polnjenjem med 250 do 300 kilometri, vozilo pa bo uporabljalo niz prilagodljivih komponent, ki si jih bo delilo s hibridnimi in električnimi mercedesi.
Mercedes je sicer že pred časom predstavil vozilo na gorivne celice, ki je temeljilo na modelu razreda B. B F-cell je imel vgrajen elektromotor s 100 kilovati moči (136 KM) in 290 Nm motornega navora. Že takrat so pri Mercedesu napovedovali, da bo polnjenje trajalo tri minute, domet je bil 400 kilometrov.
Glavni Mercedesov tekmec BMW je svoja vozila na vodik napovedal do leta 2020.