Smarte z oznako brabus bodo v Evropi začeli prodajati julija letos. Foto: Smart
Smarte z oznako brabus bodo v Evropi začeli prodajati julija letos. Foto: Smart

Pri Smartu so na mednarodnem avtomobilskem salonu v Pekingu predstavili športno, brabus različico svojih treh modelov, fortwo, forfour in cabrio.
V Revozu iz Novega mesta se letos obetajo velike spremembe in dopolnilo ponudbe, saj bodo začeli proizvajati zadnjo generacijo Renaultovega clia, električnega smarta in športnega modela smart brabus forfour. V Novem mestu si rast proizvodnje obetajo tudi z izvozom na nove trge. Začeli so z Japonsko, nadaljevali pa bodo s Tajvanom, Izraelom, Rusijo, izvažali bodo v Hongkong in tudi na Kitajsko.
Prav Kitajsko oziroma Peking so pri Renaultu izrabili za premiero treh smartov z oznako brabus. To so smarti s klasičnimi motorji, ki so jim povečali moč in jim nadeli atraktivnejšo, bolj športno, obliko zunanjosti in potovalne kabine.
Izboljšali trivaljnik in številne druge komponente
Za pogon brabusov je zadolžen 0,9-litrski trivaljni motor z 80 kilovati moči in 170 Nm navora, kar je okoli 20 odstotkov več od standardnega turbo motorja. Motor sodeluje v paru s šeststopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom twinamic, ki so mu v prid športnejše vožnje prilagodili prestavna razmerja. Pri Smartu pravijo, da je pospešek od 0 do 100 km/h pri modelu fortwo 9,5 sekunde, pri različici forfour pa je najvišja hitrost 180 km/h.

Na zunanjosti vidne spremembe se nanašajo na agresivnejše zunanje elemente kot tudi večja aluminijasta platišča, ki merijo 16 ali 17 palcev. Novosti sta izboljšano podvozje in športni izpušni sistem z dvema zaključkoma izpušne cevi, zmogljivejše so zavore. V potovalni kabini so usnjeni sedeži, ki nudijo boljši oprijem telesa, športni volan in prešita armaturna plošča.