Trenutno je sistem za opozarjanje na vozila na nujni vožnji vgrajen v modele Chrysler, Dodge, Jeep in Ram v ZDA in Kanadi. Foto: Stellantis
Trenutno je sistem za opozarjanje na vozila na nujni vožnji vgrajen v modele Chrysler, Dodge, Jeep in Ram v ZDA in Kanadi. Foto: Stellantis

Za to je zaslužen naglušni uslužbenec skupine Stellantis, ki ni zaznal siren hitro bližajočega se gasilskega avtomobila. V Stellantisu podpirajo iniciativo zaposlenih, ki lahko z internim tekmovanjem, kot je Star*Up, pridejo do novih zamisli. Naglušni delavec, ki se je za las izognil nesreči, je opisal celotno situacijo in predlagal, da bi avtomobile opremili z opozorilnikom na vozila na nujni vožnji.

Sistem ni primeren samo za slušno prizadete, saj reševalna vozila pogosto spregledajo tudi običajni vozniki, pri tem pa se pogosto odzovejo panično. Trenutno ima sistem vgrajenih že več kot 1,8 milijona avtomobilov. Novi sistem se imenuje Emergency Vehicle Alert System (EVAS) in deluje prek multimedijskega vmesnika Uconnect.

Opozorilo se prikaže na zaslonu vozila

Stellantis se je obrnil na podjetje HAAS Alert, ki upravlja platformo Safety Cloud. Ta omogoča deljenje tovrstnih opozoril. Podjetje je razvilo posebno napravo, ki omogoča prenos opozorila iz reševalnih vozil (gasilskih ali reševalnih) neposredno na avtomobilski zaslon ali na digitalne instrumentne plošče – odvisno od modela.

Ta opozorila se prikažejo, ko se vozilo za nujne primere približa na okoli 400 metrov, kar vozniku omogoča dovolj časa za varen odziv. Opozorila se sprožijo, ko ima vozilo za nujne primere prižgane luči ali sireno. Pri Stellantisu si prizadevajo, da bi bila na seznam "opozoril" vključena tudi cestna vozila med opravljanjem del na cesti, kar bi pripomoglo k zmanjšanju števila hujših nesreč.