Delovanje sistema Mobileye Foto:
Delovanje sistema Mobileye Foto:

Število asistenčnih sistemov v novih vozilih, ki voznika opozarjajo na nevarne okoliščine in v določenih primerih tudi aktivno posredujejo, da bi preprečili prometno nesrečo, narašča. Na trgu so že v ponudbi podobni sistemi za poznejšo vgradnjo v vozila.

Novosti bodo veseli predvsem lastniki starejših vozil, ki želijo biti del tehnološke revolucije varnostnih sistemov, a iz različnih razlogov še ne razmišljajo o nakupu sodobnejšega jeklenega konjička. V praktično vsak avtomobil je mogoče dodatno vgraditi opremo, ki bo voznike opozarjala na nenamerno menjavo voznega pasu, na pešce in premajhno varnostno razdaljo.

Tovrstno rešitev ponuja Mobileye, podjetje, ki na področju varnostnih sistemov za pomoč pri vožnji tudi sicer sodeluje s številnimi avtomobilskimi znamkami. Na nevarna stanja njihova naprava voznika opozarja tako s svetlobnimi kot tudi zvočnimi signali, vendar nikoli ne poseže aktivno v delovanje vozila. Avtomobil ne bo samodejno zaviral ali popravljal smeri vožnje, v primeru nenamerne menjave voznega pasu.

Naj bo pametni telefon pri vožnji v pomoč
Lastnikom pametnih telefonov so že na voljo tudi namenske aplikacije. Ena izmed takih je denimo aplikacija iOnRoad, ki lahko ob ustrezni postavitvi pametnega telefona s pomočjo strojne opreme mobilnika spremlja vožnjo avtomobila. Podobno kot zgoraj opisani sistem naj bi aplikacija zvočno in vizualno opozarjala na nevarne položaje.