BMW koncept serije 5 gran turismo se od proizvodne različice po vsej verjetnosti ne bo razlikoval bistveno. Foto:
BMW koncept serije 5 gran turismo se od proizvodne različice po vsej verjetnosti ne bo razlikoval bistveno. Foto:
Auto union typ C stromlinie
Auto union typ C stromlinie je prvi avtomobil, ki je na cesti presegel hitrost 400 km/h. Foto: Audi
Škoda yeti
Škoda yeti izgleda kot nekakšen robustnejši roomster. Foto: Škoda

Čeprav so pri bavarskem BMW-ju načrtovali, da bodo svoj novi koncept serije 5 gran turismo predstavili na prihajajočem avtosalonu v Ženevi, pa so se v javnosti že začele pojavljati njegove fotografije, ki so nastale na predstavitvi za izbrane medije.



Audi Tradition postavi na ogled svoje največje dragocenosti
Nemški Audi bo letos praznoval natanko 100 let svojega obstoja, kar bodo proslavili s številnimi prireditvami – načrtovanih jih je več kot 50.

16. julija, točno na 100. obletnico ustanovitve, bo Audi v Ingolstadtu pripravil slavnostno prireditev, ki se je bo udeležila tudi nemška zvezna kanclerka Angela Merkel. Za vse privržence in prijatelje znamke Audi pa bo letos obvezna udeležba na največji veteranski avtomoto prireditvi na svetu – festivalu Goodwood Festival of Speed v Angliji. Tam bo Audi kot osrednja znamka deležen prav posebne predstavitve, predstavil pa se bo s skoraj z vsemi vozili, ki so se v preteklih 100 letih izkazala na dirkalnih stezah po svetu. Posebej za to prireditev bodo iz muzeja Audi museum mobile vzeli s seboj tudi največje dragocenosti: auto union typ C stromlinie, prvo po originalu narejeno rekonstrukcijo vozila, ki je postavilo svetovni rekord, potem ko je Bernd Rosemeyer z njim leta 1937 na navadni cesti presegel hitrost 400 km/h.

Škoda predstavlja yetija
Iz avtomobilskega proizvajalca Škoda so sporočili, da bodo na ženevskem avtosalonu predstavili t. i. "greenline" različici octavie in scouta, fabio S2000 ter produkcijsko izvedbo svojega novega modela yeti. Ta je bil osnovan po modelu roomster, vendar pa je namenjen za zahtevnejši teren. Koncept je bil predstavljen že leta 2005, po obliki pa bi lahko najlaže uvrstili med minija in toyoto FJ cruiser.

Seat predstavlja družinsko izvedbo modela exeo
Potem ko je bil lani oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu seat exeo predstavljen javnosti, se zdaj na španskem tržišču začenja prodaja te športne limuzine.

Vzporedno s povratkom v segment B pa španski proizvajalec avtomobilov predstavlja tudi družinsko izvedbo tega novega modela, ki luksuznost, udobje in prostornost združuje s tradicionalno filozofijo športnosti, ki opredeljuje značaj vseh Seatovih vozil. Družinsko izvedbo novega exea, ki nosi oznako exeo ST, bodo v nekaterih evropskih državah začeli prodajati že pred poletjem. Paleta motorjev in seznam opreme bosta enaka kot pri štirivratni različici. Edini razliki bosta daljša karoserija, ki bo v dolžino merila 4.666 mm, in prostornina prtljažnika, ki bo znašala 442 litrov. Obe modelski izvedbi bodo izdelovali v matični tovarni v Martorellu, v bližini Barcelone.

Kia v Ženevi s konceptom manjšega enoprostorca
Kia bo na skorajšnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavila konceptno vozilo, ki bo s stekleno streho, všečno obliko in najsodobnejšimi pripomočki prineslo svežino v razred manjših enoprostorcev, kjer Kie do zdaj ni bilo.

Več bo znanega 3. marca na tiskovni konferenci, ko bo konceptno vozilo uradno predstavljeno na ženevskem avtomobilskem salonu.

J. R.