Srbski električni avtomobil axios bo imel najvišjo hitrost 60 km/h in bo namenjen mestni vožnji. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Srbski električni avtomobil axios bo imel najvišjo hitrost 60 km/h in bo namenjen mestni vožnji. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

V Beogradu naj bi že septembra letos začeli izdelovati mestne električne avtomobile. Po pisanju srbskih Novosti bo vozilo podjetja Eko Srbija cenejše od 10 tisoč evrov in bo omogočalo avtonomijo do 140 kilometrov poti s polno baterijo.
Podjetje Eko Srbija naj bi se po pisanju srbskega časopisa Novosti že dogovorila za proizvodnjo prvih 12 električnih avtomobilov. Kot je za časopis povedal neimenovan vir, naj bi že zaprli finančno konstrukcijo, uredili papirje in se pripravili na proizvodnjo prvih vozil.
"S kitajskim partnerjem smo se že dogovorili za uvoz delov, od šasije, motorja, baterij do karoserije, ki jih bomo sestavljali v tovarni v okolici Beograda," je povedal Dragan Škrnjić, direktor Eko Srbije. Ambiciozno srbsko podjetje sicer želi, da bi prav vse dele in komponente vozila pozneje izdelali v Srbiji: "Naša želja je, da bi elektromotor in karoserijo izdelovali v Srbiji, zato smo se že začeli pogovarjati s srbskimi podjetji, ki so nam sposobni dobavljati te komponente."
Imenoval se bo axios
Zanimivo je, da je podjetje Eko Srbija popolnoma brezplačno dobilo licenco za proizvodnjo avtomobila, ki jim jo je podelilo italijansko podjetje, ki sicer izdeluje elektromotorje. Enako licenco je nedavno odkupil tudi japonski Suzuki.
"Prve avtomobile, ki se bodo na našem trgu prodajali pod imenom "axios", bomo predstavili septembra na reliju Tesla, na katerem tekmujejo električna vozila z vsega sveta," pravi Škrnjić in pojasnjuje, da bo njihovo električno vozilo namenjeno mestni vožnji. Dodaja, da je realen doseg vozila 140 kilometrov, najvišja hitrost je 60 km/h. Polnjenje baterije poteka na hišni vtičnici, baterija pa se napolni v osmih urah, v dveh urah se napolni 60 odstotkov baterije.